27.09.2011. / 12:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Josipović se nada

'Eurofobi u manjini'

Hrvatski predsjednik ocijenio je da se nakon hrvatskog pristupanja EU na području tržišta rada neće dogoditi ništa dramatično, odnosno da neće doći do masovnog odlaska hrvatskih radnika iz zemlje

Ivo Josipović (Pixsell)Ivo Josipović (Pixsell)Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako smatra da se na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji može postići rezultat od 70-ak posto glasova za ulazak Hrvatske u EU.

Nakon parlamentarnih izbora, bez obzira na njihov ishod, zatražit ću od svih političara i stranaka koji se zalažu za Europsku uniju da sudjeluju u velikoj proeuropskoj kampanji koja bi trajala mjesec do mjesec i pol dana, najavio je Josipović govoreći na konferenciji o položaju hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU.

Najnoviji podaci iz istraživanja javnosti, koje je provela agencija Ipsos puls, pokazuju da bi u ovom trenutku 58 posto građana glasovalo za ulazak Hrvatske u EU, a 31 posto protiv. Tih 30-ak posto protivnika prije svega se boje nepoznatog, uvjeren je Josipović, a proeuropski političari i stranke trebaju im pomoći da odagnaju taj strah.

Hrvatski predsjednik ocijenio je da se nakon hrvatskog pristupanja EU na području tržišta rada neće dogoditi ništa dramatično, odnosno da neće doći do masovnog odlaska hrvatskih radnika iz zemlje.

Istraživanja pokazuju da svega jedan posto radnog stanovništva Hrvatske čvrsto razmišlja o odlasku u neku drugu zemlju, a u samoj EU između dva i pet posto zaposlenih radi izvan svoje države.

Ne možemo biti zadovoljni sadašnjim stanjem na hrvatskom tržištu rada s obzirom na visoku nezaposlenost, pogotovo mladih, te velike regionalne razlike, tako da buduću vladu čeka veliki posao da zajedno sa sindikatima osigura fleksibilniju politiku zapošljavanja bez suštinskog smanjivanja radnih prava, ocijenio je Josipović.

Sudionike konferencije pozdravio je i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković napomenuvši kako je tijekom pristupnih pregovora već došlo do prilagodbe hrvatskog radnog zakonodavstva u korist radnika, npr. omogućeni su dulji godišnji odmori.

S ulaskom na zajedničko europsko tržište rada hrvatski radnici moći će konkurirati na tržištu na kojem se godišnje otvara 30 milijuna radnih mjesta, istaknuo je Plenković.

Dvodnevnu konferenciju pod nazivom "Hrvatska u EU: što radnici dobivaju, a što gube" organizirali su Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert.

Organiziranje konferencije dio je ukupnih aktivnosti SSSH prema svojem članstvu, kako bi hrvatski radnici znali što ih očekuje u EU, napomenuo je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 27.09.11. 14:00

LAŽI I PRIJEVARE SU NAJOSNOVNIJA SREDSTVA SA KOJIMA SE POLITIČARI T.J. MAFIJAŠI SLUŽE. OVIME NAS PRIPREMAJU NA LAŽIRANI REFERENDUM, JER PUNO JE VIŠE NORMALNIH LJUDI KOJI SU PROTIV EU ZA RAZLIKU OD ONIH KOJI SU PREDALI NAROD U DUŽNIČKO ROPSTVO A NJIHOVU DRŽAVU DALI KAO VLASTITU HIPOTEKU ZA SVOJE OSOBNE INERESE.


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.09.11. 15:31

planet je danju sve siromasniji. a najaca carstva svakim danom sto vise pohlepnija/ratobornija/razuzdanija za ono sto preostaje.
e bas u tu maglu; t.j., takav planet, srljaju hr bogatasi; t.j., gospodari mira/rata/rada/sloboda/znanja/znanosti.

a da se dobije planet, koji siromas'i i dalje i na kojem se ubijaju najneduz'niji i unis'tava voda/zrak/biota, treba jos ratovati, a zato treba njima meso za te ratove.

jer djeca bahatih/bogatih nece u vojnike, ali hoce siromasni jer gospodari rada/znanja nece im dozvolti da rade/znadu.
neznam zasto ovo, sto se jednim zdravim okom jasno vidi, a kamoli sa dva, josipovic nevidi? hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 27.09.11. 15:39

zasto stoji "eurofobi" a ne hrvati koji se boje siromastva i politicara, a da i negovorimo o svijetu koji novcano podrzavaju svoje ljude, koji samo za nih rade??
ja bih onda stavio ovakav naslov: hrvati u velikom strahu ulaze u evropu jer su bili dosad uvijek opareni od nje. hvala


registracija
29/11/09

Ivis, 27.09.11. 17:44

Koje dobro nam obecavaju? MOCI CEMO LAKSE NAPUSTITI HRVATSKU! Odprdite vi bando lopovska, jednom zauvijek!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika