27.09.2011. / 14:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Kava sprječava depresiju

Nije utvrđeno zašto bi to moglo imati takav učinak, no autori smatraju da kofein u kavi može promijeniti kemiju u mozgu. Kava bez kofeina nije imala isti učinak

IlustracijaIlustracijaZa žene koje piju dvije ili više šalica kave dnevno manje je vjerojatno da će postati depresivne, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika.

Nije utvrđeno zašto bi to moglo imati takav učinak, no autori smatraju da kofein u kavi može promijeniti kemiju u mozgu. Kava bez kofeina nije imala isti učinak.

Otkrića, objavljena u američkom internističkom glasilu "Archives of Internal Medicine", rezultat su 10-godišnjeg istraživanja na više od 50.000 američkih medicinskih sestara.

Stručnjaci sada preporučuju daljnje studije kako bi se bolje razumijela ta veza, te kažu kako je svakako prerano za preporučiti ženama da piju više kave da bi poboljšale raspoloženje.

Medicinski tim sa Sveučilišta Harvard uspoređivao je zdravlje promatranih žena od 1996. do 2006. i koristio upitnike kako bi pratio njihovo konzumiranje kave.

"To se lijepo uklapa s puno dosadašnjih radova i onim što znamo o kofeinu i mozgu", ocijenio je za BBC profesor Bertil Fredholm s Karolinska instituta u Stockholmu.

Nešto više od 2.600 žena razvilo je depresiju tijekom promatranog razdoblja.

Većina tih žena pile su malo kave ili je uopće nisu pile. U usporedbi sa ženama koje su pile po jednu šalicu kave s kofeinom ili manje tjedno, one koji su konzumirale dvije do tri šalice dnevno imale su 15 posto smanjeni rizik od razvoja depresije.

One koji su pile četiri ili više šalica dnevno smanjile su rizik od depresije za 20 posto.

Za one koji redovito piju kavu utvrđena je veća vjerojatnost da će pušiti i piti alkohol, te da je manje vjerojatno da će biti uključeni u crkvene, volonterske ili druge aktivnosti u zajednici. Za njih je također manje vjerojatno da će biti pretile, imati visoki krvni tlak ili dijabetes.

Čak i nakon kontrole svih tih varijabli, trend povećanja konzumacije kave i niže depresije ostao je isti. Istraživači ističu da njihova otkrića povećavaju vjerodostojnost drugih radova, u kojima je utvrđena niža stopa samoubojstava među kavopijama.

Oni smatraju da je ključan kofein - za koji je poznato da poboljšava raspoloženje i povećava energiju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika