27.09.2011. / 14:45

Autor: Hina

Spomenka Avberšek

Milinoviću, reci istinu o zdravstvu

Na Milinovićevu optužbu da je "minirala" sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo, Avberšek je odgovorila da ga nije potpisala i neće sve dok se bude predlagalo da se pripravnost liječnika kod kuće vikendom tretira jednako kao dežurstvo na njegovu radnome mjestu

Darko Milinović: Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (Arhiva)Darko Milinović: Photo: Goran Stanzl/PIXSELL (Arhiva)U nastavku međusobnih prozivki za stanje u zdravstvu, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je ministra Darka Milinovića da odgovori je li istina da je bolnički sustav u prvih šest mjeseci imao manjak od 230 milijuna kuna, od čega kliničke bolnice i klinički centri, osim Kliničke bolnice Sestara milosrdnica, imaju 132 milijuna kuna gubitaka, a opće bolnice 83 milijuna.

Avberšek je na današnjoj konferenciji za novinare upitala ministra Milinovića i je li istina da je dospjeli dug bolnica 30. lipnja iznosio 1,5 milijardu kuna te zbog čega nije, kao što je obećano u reformi, izdvojio zdravstveni novac iz riznice kako bi se znalo s koliko novca zdravstvo zaista raspolaže.

Predsjednica sindikata zdravstva ponovila je svoju prošlotjednu tvrdnju da u zdravstvu vlada nered, nerad i neodgovornost te je naglasila da se to, suprotno onome što joj imputira ministar, ne odnosi na 72.000 zaposlenih u sustavu koji, kako je rekla, rade i više nego treba a da im se to i ne plaća. Istaknula je kako se to odnosi na Ministarstvo zdravstva, politički postavljene ravnatelje i upravna vijeća, koji su nekompetentni i neodgovorni te s javnim novcem ne upravljaju kako treba.

Na Milinovićevu optužbu da je "minirala" sklapanje kolektivnog ugovora za zdravstvo, Avberšek je odgovorila da ga nije potpisala i neće sve dok se bude predlagalo da se pripravnost liječnika kod kuće vikendom tretira jednako kao dežurstvo na njegovu radnome mjestu.

Liječnik bi tako, objasnila je, bio pripravan subotom i nedjeljom po 24 sata i time odradio 48 sati - dakle cijeli radni tjedan i još osam sati više ne otvorivši vrata ustanove u kojoj radi. Sve bi to državu stajalo milijardu kuna na godinu, a taj bi privilegij imalo od 5000 od 12.000 liječnika u Hrvatskoj. To je plaćanje nerada i favoriziranje određenog broja liječnika, što pokazuje da u zdravstvu postoje važni i oni potpuno nevažni kojih se žele riješiti, rekla je Avberšek i dodala kako je sigurna da zdravstvo uskoro očekuje i sedma reforma.

Predsjednica sindikata zdravstva postavila je ministru još mnoga pitanja na koja očekuje odgovor, poput pitanja zašto građani i dalje čekaju na dijagnostiku i operacije od tri mjeseca do dvije godine, zašto bolnice i dalje nisu otvorene građanima poslijepodne te zašto se i dalje, kako je rekla, pogoduje privatnome kapitalu u zdravstvu umjesto da je privatno odvojeno od javnog.

Avberšek je upitala i kako to da je, unatoč zabrani zapošljavanja u zdravstvu, po podacima HZZO-a, zaposleno novih 2000 ljudi, uglavnom nezdravstvenog osoblja.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 27.09.11. 15:12

a sestre dežuraju u bolnici, da bi dobile slobodan dan kad im ne treba.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika