27.09.2011. / 15:10

Autor: Aleksandar Stajčić

Nečastivi o posljednjoj opsjeni

Ispovijest Ivozijunista s Ježićem u šeširu

"Ja sam bio samo vođa cirkusa, moji klaunovi su odigrali najbolje što su mogli i ponosan sam na njih. Što vi želite od mene? "

Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)"Oduvijek sam se divio mađioničarima, tako se to zvalo kad sam bio mali, a danas ih zovu iluzionisti", odsutno govori I. S. dok se čuje kašljanje policajaca i škripa stolaca koji se primiču stolu za kojim sjedi najveći plijen Državnog odvjetništva. Nakon kratke stanke progovara s onim starim žarom i uvodnom digresijom kojom je godinama oduševljavao brojne obožavatelje.

"Gledao bih Copperfielda, onog osunčanog američkog iluzionistu s prekrasnom frizurom. Svi su mu pljeskali kad je izveo da nestane Kip slobode u New Yorka. Mislim da je učinio da nestane i dio Kineskog zida, i što je dobio? Pljesak oduševljene publike iz studija, oduševljenje milijuna gledatelja ispred malih ekrana. Pošteno je zaradio na tome, nitko ga ne dira, živi mirno na nekom svom otoku...

Moja je želja bila pred svekolikim hrvatskim narodom izvesti nekoliko sličnih trikova i uspio sam. Molim vas, kad sam učinio da nestane hrvatski najveći naftni gigant, dobio sam pljesak u svom studiju gdje sam izveo predstavu, a pljesak se čuo i iza malih ekrana. Dobro, moja plaćena publika u studiju je to morala raditi, ali nisam mogao platiti sve one koji su uživali u mojim trikovima ispred malih ekrana. Gdje je tu pravda? Kad je onaj naprlitani Amerikanac 'maknuo' Kip slobode, nije mu CIA došla na vrata i tražila da vrati nacionalni simbol, a kamoli je netko od njega tražio da otkrije kako je izveo taj trik. Od mene se stalno traži da otkrijem trikove i da otkrijem gdje sam spremio ono što je nestalo...

Zašto Copperfieldu nitko nije došao u kuću u potrazi za svim onim što je nestalo u njegovoj emisiji, a nakupilo se toga kroz godine: satova, novčanika, zgrada, mostova, kao i kod mene... U mojoj su kući tražili čak i naftnu kompaniju, još su mi pretresali torbicu supruge kao da bi stala u njen novčanik." (Malo zastaje, čuje se grebuckanje nokta po površini stola, a onda nastavlja pomalo razočarano):

"Ja sam bio samo vođa cirkusa, moji klaunovi su odigrali najbolje što su mogli i ponosan sam na njih. Što vi želite od mene? "(Sad je bijesan).

"Kad ideš u kino, platiš kartu pogledaš film i ako ti se ne sviđa, ne tražiš svoj novac nazad. Tako su i naši ljudi platili moju predstavu, nakon četiri godine tražili su bis, poklonio sam se i opet izašao na pozornicu, a onda mi je na pola reprize bilo dosta glume te sam odlučio otići. Znate, umjetnik se istroši, najbolje se povući na vrhuncu. Nisam htio ostati zapamćen samo kao glavni lik do tada hit sapunice koja je financijski bila izuzetno isplativa. Mi smo zgrtali milijune, a ja kao glavi producent i glumac zasluženo sam uzimao najviše. Kad sam otišao moja ekipa, iako vrlo talentirana, nije uspjela naučiti trikove i od tada me prozivaju da svoje umijeće priznam i otkrijem javno. Dobri su oni, al' nemaju dara..."(Razočarenje prelazi u nadu koja prerasta polako u euforiju dok govori sljedeće):

"Bilo je to ipak lijepo doba... Znao sam pojedine činove svoje predstave završiti s vicevima. Ha, ha, ha (smije se vedro), sjećam se kad sam poručio ljudima tamo 2008. da nismo u krizi i da ono što se događa u svijetu nema veze s nama. Mnogi nisu shvatili da je riječ o crnom humoru pa sam im pred pred kraj iste godine rekao da su u kurcu, pardon banani. Baš mi navire sjećanje i na debelog Šukija koji je najviše volio vic kako treba stegnuti remen, a onda bi pred kamerama, tako stegnuta remena, mogao po nekoliko minuta prditi gluposti. To su bila vremena. A jel' se sjećate kad je Jadranka uspjela na popis branitelja ugurati njih 500.000? Ma, kažem vam, komedija, hahha! (guši se). A Božo, zvali smo ga Jožo Božo, znate kao ono Jozo Bozo. On je savršen, prirodan, ništa ne glumi, on je rođeni talent (zamire euforija, stanka, nastavlja tiše):

"Kad sam zaradio dovoljno da se moja kćer školuje u gradu gdje je otuđen Kip slobode i da supruga i ja odemo u pristojnu mirovinu sve je krenulo naopako. Što biste rekli kad bi se javila neka sijeda gospođa koju je moj američki uzor godinama pilio na više dijelova u sanduku i zatražila da ovaj otkrije svoj trik. To je nezamislivo u civiliziranom svijetu." (naglo živne)

"Al' najavit ću vam svoj novi trik, iako sam u pritvoru. Dakle, za nekoliko dana strpat će me u luđačku košulju i potopit u akvarij s dvjesto kila utega i kad će svi pomislit da sam gotov, nekoliko sekundi zamračit će se scena u studiju, a ja ću se suh pojaviti s koktelčićem na nekom od otoka gdje sam sakrio vašu naftnu kompaniju.
(Kao da malo posustaje)

To će bit iluzija za pamćenje koju neću izvesti sa zecom, već Ježićem iz šešira..."

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 27.09.11. 15:20

Sjajno,moj duboki naklon.


registracija
21/2/11

skyway, 29.09.11. 08:18

Bas dobro!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika