27.09.2011. / 14:54

Autor: Nacional.hr

Vrijeme za 'hijene'

Prodati državnu imovinu i prepoloviti dug

"Naš plan oporavka ima jasan cilj: pomoći Grčkoj da restrukturira bilancu plaćanja uz stimuliranje održivog ekonomskog razvoja", istaknuo je dr. Martin C. Wittig

Grčkoj treba hitna pomoćGrčkoj treba hitna pomoćKonzultantska kuća Roland Berger predložila je paket mjera za spas Grčke iz dužničke krize bez otpisa i reprogramiranja dugova ili mogućnosti da ta zemlja objavi kako ih nije više u stanju vraćati. To će se postići stvaranjem holdinga u koji će ući grčka državna imovina vrijedna 125 milijardi eura. Holding će se potom prodati europskoj instituciji za isti iznos, a sredstva dobivena od prodaje, Grčka će upotrijebiti za otplatu obveza prema zemljama eurozone.

Predloženi paket mjera trebao bi u kratkom roku prepoloviti grčki javni dug sa sadašnjih 145 posto na 88 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) te osigurati rast BDP-a do 5 posto godišnje, za razliku od dosadašnjeg pada od 5 posto godišnje.

"Naš plan oporavka ima jasan cilj: pomoći Grčkoj da restrukturira bilancu plaćanja uz stimuliranje održivog ekonomskog razvoja", istaknuo je dr. Martin C. Wittig, predsjednik Uprave Roland Berger Strategy Consultants. "Ako Europa uspije pomoći Grčkoj da smanji svoj javni dug, doći do rasta kreditnog rejtinga, povoljnijih kamatnih stopa te dotoka svježeg investicijskog kapitala u zemlju."

Procjenjuje se da će holding morati uložiti dodatnih 20 milijardi eura za restrukturiranje privatizirane državne imovine što bi očekivano trebalo potaknuti rast cijena imovine u trenutku kada se započne s njezinom prodajom. Za te svrhe holdingu će biti dostupan novac iz EU fondova namijenjen razvoju infrastrukturnih projekata u Grčkoj, u iznosu od 15 milijardi eura.

„Bržim izvlačenjem Grčke iz dužničke krize, prema predloženim mjerama, svi špekulanti koji se klade na grčki default ostat će na gubitku, što će spriječiti daljnje špekulantske napade na Irsku, Portugal i Španjolsku i znatno smanjiti opasnost koja prijeti cijeloj eurozoni", istaknuo je Vladimir Preveden, izvršni direktor zagrebačkog ureda Roland Berger.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika