27.09.2011. / 15:10

Autor: Nacional.hr

Poražavajuće: Hrvatska pada i na globalnoj ljestvici IT konkurentnosti

Studija EIU potvrđuje da SAD i ostala vodeća gospodarstva ostaju snažnima, a većina tržišta u razvoju sve više jača

Hrvatska ne ulaže dovoljno u IT sektorHrvatska ne ulaže dovoljno u IT sektorRejting hrvatskog sektora informacijske tehnologije je u padu u usporedbi s IT sektorima ostalih zemalja, objavio je danas Business Software Alliance (BSA) u istraživanju Indeksa konkurentnosti IT industrije za 2011. godinu, koje je proveo Economist Intelligence Unit.

U četvrtom po redu istraživanju od 2007, Indeks uspoređuje konkurentnost 66 zemalja uključenih u istraživanje, putem niza indikatora koji čine temeljna područja za razvoj IT inovacija: cjelokupno poslovno okruženje, IT infrastrukturu, ljudski kapital, istraživanje i razvoj (R&D), pravno okruženje te javnu podršku za industrijski razvoj.

Na vrhu ukupne ljestvice za 2011. nalaze se SAD, Finska, Singapur, Švedska te Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska se zbog premalog napretka plasirala na 40. mjesto, što predstavlja pad za tri mjesta u odnosu na rezultate iz 2009. Iako su ukupni pokazatelji nešto bolji od onih iz 2009, napredak hrvatskog IT sektora u protekle dvije godine bio je preslab kako bi se plasman održao ili poboljšao. U 2011. godini Hrvatska je poboljšala pokazatelje u kategorijama IT infrastrukture, ljudskog kapitala te istraživanja i razvoja, no izostao je napredak u pravnom okruženju, podršci industrijskom razvoju te poslovnoj okolini.

"U ovogodišnjem istraživanju Hrvatska je još lošije plasirana zbog slabog, odnosno nedovoljnog napretka od 2009," rekao je Andrej Matijević, glasnogovornik BSA u Hrvatskoj. "Nažalost, pozicija Hrvatske na globalnom tržištu sve je slabija. Usporedbe radi, prije dvije godine Hrvatska je bila na 37, a Slovenija na 29. mjestu. Danas držimo 40., a naši susjedi Slovenci 25. mjesto. Jasno je kako u nadolazećem razdoblju hrvatska politika treba drugačiji pristup problemu - najjednostavniji način je da pogledamo što i kako rade naši susjedi."

Ovogodišnji Indeks potvrđuje kako zemlje s tradicionalno jakim IT sektorima i dalje vode na ljestvici, dijelom i zbog toga što "prednost stvara prednost" - radi se o zemljama koje imaju izgrađene čvrste temelje za tehnološke inovacije u koje ulažu godinama, zbog čega nastavljaju ostvarivati korist. No, kako globalna arena postaje napučenija, dolaze novi izazivači - posebno oni iz zemalja čija su tržišta u razvoju - te podižu letvicu kako bi dostigli standarde postavljene od vodećih zemalja.

"Iz ovogodišnjeg Indeksa o konkurentnosti IT industrije posve je jasno da će ulaganje u osnove tehnološke inovacije dugoročno biti vrlo isplativo," rekao je Robert Holleyman, predsjednik i izvršni direktor BSA. "Također je jasno da ne postoji zemlja koja drži monopol u informacijskoj tehnologiji. Postoji prokušana formula za uspjeh koju svatko može iskoristiti. Zbog toga novi svijet neće imati jedno, već mnogo moćnih središta informacijske tehnologije."

Najveći napredak u ovogodišnjem Indeksu (u odnosu na posljednji iz 2009.) ostvarila je Malezija, koja je skočila za 11 mjesta u ukupnom poretku zbog niza aktivnosti u istraživanju i razvoju, te Indija, koja je skočila za 10 mjesta zbog snažnog ulaganja u istraživanje i razvoj te dinamičnog okružja ljudskog kapitala. Mnoge druge zemlje - uključujući i Singapur, Meksiko, Austriju, Njemačku i Poljsku - ostvarile su u 2011. snažan cjelokupni rast pokazavši nove razine snage u svim temeljnim područjima informacijske tehnologije.

"S oporavkom globalnog gospodarstva, dugoročna vizija koju vlade zemalja imaju o IT industriji važnija je no ikad," rekao je Holleyman. "Donositelji političkih i poslovnih odluka ne smiju ovo pitanje promatrati na godišnjoj razini, jer tako neće napredovati. Kako bi ostvarili znatniji napredak u IT konkurentnosti, trebaju procijeniti razdoblje od sljedećih sedam do devet godina te ulagati u skladu s time."

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika