27.09.2011. / 15:34

Autor: Nacional.hr

AZTN odobrio plan restrukturiranja Brodotrogira i sanacije Croatia Airlinesa

U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja

Croatia AirlinesCroatia AirlinesAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na svojoj 85. sjednici odobrila državnu potporu za restrukturiranje sadržanu u Programu restrukturiranja Brodotrogira d.d. kojeg je izradila tvrtka Jadranska ulaganja d.o.o., priopćeno je iz Agencije.

Potpora u iznosu nešto višem od 2,8 milijardi kuna odobrena je za razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja 2016. i sastoji se subvencija, državnih jamstava, otpisa te preuzimanja dugova od strane Vlade Republike Hrvatske. Programom su utvrđeni troškovi restrukturiranja u iznosu nešto većem od 4,6 milijarde kuna, od čega vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora iznosi 1,8 milijarde kuna ili 40 posto.

U rješenju Agencije utvrđeni su uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Tako kompenzacijske mjere u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta iznose najmanje 15 101 CGT-a, a ukupna godišnja proizvodnja može iznositi do 54.955 CGT-a. Mjera smanjenja proizvodnih kapaciteta mora se provesti u roku od godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Također, najkasnije u tome roku, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Agenciji i Europskoj komisiji, sukladno obvezama preuzetim tijekom pregovora o članstvu u EU, treba dostaviti dokaz o izvršenju mjere smanjenja proizvodnih kapaciteta Brodotrogira, a sve do kraja procesa restrukturiranja spomenutim tijelima treba dostavljati polugodišnja i godišnja izvješća o provedbi Programa restrukturiranja i to najkasnije do 15. siječnja i 15. srpnja za prethodnih šest mjeseci.

Uz to, najkasnije do 30. travnja tekuće godine za prethodnu godinu, za svaku godinu trajanja razdoblja restrukturiranja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva AZTN-u mora dostavljati i godišnja financijska izvješća Brodotrogira. Dok traje provedba programa restrukturiranja Brodotrogir ne može dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje ovom se poduzetniku ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Vijeće AZTN-a je na istoj sjednici tvrtki Croatia Airlines odobrilo potporu za sanaciju u iznosu od 57,7 milijuna USD u svrhu podmirenja ranije preuzetih ugovornih obveza za kupnju četiri zrakoplova Airbus. Potpore za sanaciju odobrene su za razdoblje od šest mjeseci i u tom roku poduzetnik mora ili vratiti potpore ili izraditi program restrukturiranja.

Također, Agencija je odgovorila na tužbu Adris Grupe po rješenju AZTN-a kojim je utvrđeno da su Adris grupa i TDR koji je pod kontrolom Adris Grupe, u razdoblju od 15. kolovoza 2004. do 31. prosinca 2010. ograničili tržišno natjecanje zlouporabom vladajućeg položaja na mjerodavnom tržištu distribucije odnosno trgovine cigaretama u Republici Hrvatskoj.

Agencija je na tužbu odgovorila u zakonskom roku, smatra je neosnovanom i u cijelosti je ostala je pri navodima iz svoga rješenja. Istodobno, Agencija je nadležnom prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog za izricanje kazne po tom rješenju. Budući da se radi o teškoj povredi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja predviđena kazna za zlouporabu je i do 10 posto ukupnog prihoda poduzetnika ostvarenom u godini koja je prethodila povredi Zakona na mjerodavnom tržištu.

Vezane vijesti

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio monopol ZAMP-a

Upravni sud potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja od 3. studenog 2009. godine, kojim je odlučeno kako je stručna služba… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika