27.09.2011. / 19:17

Autor: Martina Čizmić

EK traži dobrovoljce: Želiš li "kontrolirati" svog internet providera?

Podaci koji će biti prikupljeni ovim istraživanjem koristit će se kako bi se mogla planirati ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta, ali i u razvoj bolje ponude korisničkih paketa

Europska komisija pokrenula je akciju kojom želi saznati točne performanse širokopojasne internetske veze diljem Europe. Kao jedna od budućih članica, u istraživanje je uključena i Hrvatska.

Deset tisuća dobrovoljaca diljem Europe, a koji se prijave na web stranicu www.samknows.eu dobiti će na svoje kućne adrese "SamKnows" uređaj.

"SamKnows" uređaj spaja se na internetsku vezu i kada ona nije u upotrebi, provodi niz testova koji simuliraju uobičajene internetske aplikacije i protokole. Na taj način mjeriti će se performanse internetske veze i slati analitičke izvještaje u podatkovni centar Europske komisije. Mjeri se samo brzina, ne i količina ili vrsta podataka, pa prema tome EK neće bilježiti skidate li filmove ili samo gledate YouTube.

Podaci koji će biti prikupljeni ovim istraživanjem koristit će se kako bi se mogla planirati ulaganja u razvoj širokopojasnog interneta, ali i u razvoj bolje ponude korisničkih paketa.

Procjenjuje se da tek oko 30 posto širokopojasnih veza u Europskoj uniji ima brzinu od barem 10 megabita po sekundu, dok tek pet posto ima brzinu veću od 30 megabita po sekundi.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika