27.09.2011. / 20:28

Autor: Hina

Slovenski parlament prihvatio zakon o jačanju EFSF-a

Slovenski parlament u utorak je većinom glasova potvrdio zakon o državnim jamstvima za privremeni europski mehanizam za financijsku stabilnost u eurozoni - EFSF.

Borut PahorBorut PahorSlovenski parlament u utorak je većinom glasova potvrdio zakon o državnim jamstvima za privremeni europski mehanizam za financijsku stabilnost u eurozoni - EFSF.

Za zakon kojim se povećavaju jamstva Slovenije u ojačanom europskom fondu za rješavanje potencijalnih kriza u eurozoni, a na osnovi kojega će biti omogućena i isplata druge tranše pomoći zaduženoj Grčkoj, glasovalo je 49 zastupnika, 4 su bila protiv, a 24 ih se suzdržalo prilikom glasovanja.

Obveze Slovenije u fondu čiji će kapital biti 780 milijardi eura zakonom su povećane na 3,664 milijarde. U raspravi je protiv potvrđivanja zakona otvoreno istupila jedino Slovenska nacionalna stranka (SNS), tvrdeći da je odobravanje dodatnih kredita Grčkoj nepravedno kad svoje probleme ima i Slovenija, kojoj je nedavno snižen kreditni rejting.

Premijer Borut Pahor u uvodnom je nastupu prije glasovanja podsjetio na to da Slovenija među zadnjim članicama eurozone prihvaća zakon koji je potreban za ojačani EFSF fond kojim se u eurozoni nastoji spriječiti "domino efekt" do kojega bi došlo u slučaju bankrota neke od zaduženih država koje imaju zajedničku europsku valutu.

Ne odlučujemo o Grčkoj nego i o Sloveniji, rekao je Pahor, dodavši da je povećanje jamstava u okviru mehanizma za stabilizaciju eura za državu korisno i da bi u slučaju domino efekta mogla biti pogođena svaka članica.

Iako su zakon podržali predstavnici velike većine stranaka u parlamentu, mnogi su u raspravi isticali da to čine "stisnutih zuba" i da je jačanje mehanizma za euro "najmanje loše od loših rješenja", među opcijama koje se u eurozoni predstavljaju.

Luka Juri, zastupnik Socijalnih demokrata (SD) čiji je predsjednik premijer Borut Pahor, upozorio je da bi glasovanje protiv EFSF-a od kojega koristi ima i Slovenija bio "pucanj u vlastito koljeno" jer bi to bio signal stranim investitorima da ne kupuju slovenske državne obveznice, pa bi to poskupilo uzimanje kredita za servisiranje državnoga duga.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika