28.09.2011. / 08:20

Autor: Hina

Opet u sudnici?

Povratak 'Dr. Smrti'

Popis bizarnih aktivnosti u koje je Basson navodno bio uključen čita se poput špijunskog trilera, a uključuje izmišljanje naprava kao što su odvijači koji kriju potkožne igle, cigarete s dodatkom antraksa

ArhivaArhivaWouter Basson, nazvan "Dr. Smrt" zbog vođenja programa kemijskog oružja u doba apartheida u Južnoafričkoj Republici, ovoga je tjedna izveden pred medicinsku etičku komisiju koja bi mu mogla oduzeti liječničku licencu zbog proizvodnje kemikalija korištenih u brojnim zločinima.

Basson (61), sada kardiolog u Cape Townu, oslobođen je na dva velika suđenja post-apartheidske ere gdje je bio optužen za ubojstva protivnika države bjelačke manjine, proizvodnju ilegalnih droga i pokušaje steriliziranja crnaca.

Vijeće zdravstvenih profesionalaca, pred kojim je u ponedjeljak počela rasprava, pokušava utvrditi je li želio proizvesti minobacačke projektile sa suzavcem, osiguravao kapsule cijanida za špijune i lijekove za dezorijentiranje otetih ljudi, prema popisu optužbi koje ga terete.

Basson inzistira na tome da je ispunjavao svoje obveze prema državi, te da nije sudjelovao u ubojstvima, niti je kršio medicinsku etiku.

Njegovi protivnici tvrde da je Bassonovo djelovanje, kao voditelja programa kemijskog i biološkog oružja apartheidske vlade, poznatog kao "Projekt Coast", nespojivo s obavljanjem liječničke prakse.

"Kukavički u svom konceptu i izvršenju, Projekt Coast je bio odraz zla svojstvenog apartheidu", istakao je biskup Desmond Tutu 2002. u izvješću UN-ove agencije. Tutu je bio na na čelu južnoafričkog Odbora za istinu i pomirbu, koji je istraživao zločine iz doba apartheida - sustava rasne segregacije koji je južnoafrička vlada provodila od 1948. do 1994. godine.

Projekt Coast razvijao je kemijske i biološke agense namijenjene kontroli, trovanju i ubijanju ljudi unutar i izvan Južne Afrike, navodi se u izvješću UN-ovih istražitelja za razoružanje.

Popis bizarnih aktivnosti u koje je Basson navodno bio uključen čita se poput špijunskog trilera, a uključuje izmišljanje naprava kao što su odvijači koji kriju potkožne igle, cigarete s dodatkom antraksa, prema sudskim dokumentima. Basson je držao crnu mambu, jednu od najsmrtonosnijih zmija na svijetu, u svome uredu kako bi prikupljao njezin otrov. Također se navodi da je u laboratoriju imao viski s herbicidom, čokoladu otrovanu botulinom i eksplozivni deterdžent.

Špijuni režima apartheida na misijama Projekta Coast optuživani su za uporabu toksina za paraliziranje ili onesposobljavanje političkih protivnika u inozemstvu, koji su zatim bacani iz zrakoplova u more dok su još bili živi, navodi se u izvješću UN-a.

Špijuni su također osumnjičeni da su drogirali zatvorene aktiviste tabletama za spavanje, pričvrstili eksploziv na njihova tijela i potom ga aktivirali, navodi se u izvješću.

Bassonovo prvo veliko suđenje, početo 1999., ubrzo je zapalo u kontroverzu sa zahtjevom tužitelja za promjenu suca koji je izjavio kako će trebati puno da ga uvjere u njegovu nedužnost, te odbijanjem ključnih svjedoka da govore pred sudom. Na drugom suđenju 2002., oslobođen je optužbi za više ubojstava, drogu, trgovinu ljudima, prijevare i krađe.

Basson je zanijekao odgovornost za politička ubojstva koja su izvršili agenti koristeći njegove toksine, rekavši da je samo slušao zapovijedi visokih vladinih dužnosnika.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika