28.09.2011. / 09:12

Autor: Hina , Nacional.hr

Jubilej iz susjedstva

Rođendan jednog bezvlašća

Bosna i Hercegovina 3. listopada obilježava neslavni rekord - godinu dana od održavanja općih izbora a u međuvremenu nije ustrojeno novo vijeće ministara BiH

Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik; aktivni sudionici u politici bezvlašća (arhiva)Sulejman Tihić, Dragan Čović i Milorad Dodik; aktivni sudionici u politici bezvlašća (arhiva)Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i američko veleposlanstvo u BiH u utorak su izrazili razočaranje nepostizanjem dogovora između vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih političkih stranaka o novom Vijeću ministara na sastanku održanom u ponedjeljak u Brčkom.

Oni su izrazili očekivanje da će se razgovori nastaviti a strane pokazati spremnost za kompromis za dogovor skoro godinu dana od okončanih izbora u BiH.

"Unatoč naporima nekih političkih čelnika da postignu kompromis, opasni politički zastoj i dalje se nastavlja. Svi stranački čelnici u BiH sada moraju nadići pojedinačne političke interese i uspostaviti Vijeće ministara", priopćeno je iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

U priopćenju se poziva na nastavak razgovora o novom sazivu Vijeća ministara ali i reformskim zakonima bitnim za članstvo BiH u NATO-u i Europskoj uniji.

Iz Ureda visokog međunarodnog predstavnika su ocijenili da su razgovori političkih čelnika u Brčkom pokazali da postoji prostor za kompromis.

"Obveza i odgovornost šest stranačkih čelnika da se dogovore o Vijeću ministara i dalje postoji. U tom pogledu, ništa se nije promijenilo, iako se približava godišnjica općih izbora", navodi se u priopćenju iz OHR-a.

Na jučerašnjem sastanku u Brčkom gdje su se okupili čelnici šest stranaka, organizatori iz Srpske demokratske stranke su predložili rješenje o ustroju novog Vijeća ministara, što je odbio lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Raniji sastanci održani u Mostaru i Sarajevu doveli su do približavanja stajališta glede reformskih zakona bitnih za europske integracije ove zemlje, no nakon Brčkog nije zakazan novi sastanak šest stranaka.

Vodeće hrvatske i srpske stranke HDZ BiH i HDZ 1990., te SNSD i SDS, traže da se novo vijeće ministara uspostavi na temelju rotacije funkcija prema kojemu bi Hrvatima pripalo mjesto premijera i dvojice ministara, a Srbima četiri ministarske dužnosti koje u sadašnjemu sazivu imaju bošnjačke stranke.

Istodobno, većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže da popune pet od deset mjesta u Vijeću ministara, među kojima su tri bošnjačka, jedna hrvatska ministarska pozicija, te ministarstvo koje bi vodio predstavnik iz reda ostalih naroda.

Bosna i Hercegovina 3. listopada obilježava neslavni rekord - godinu dana od održavanja općih izbora a u međuvremenu nije ustrojeno novo vijeće ministara BiH.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika