28.09.2011. / 12:36

Autor: Nacional.hr

Udruge protiv Norca: Nije se pokajao, zašto bi bio na slobodi?

Udruge upozoravaju da Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu

Mirko NoracMirko NoracOdluka Komisije za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa o prijevremenom puštanju na slobodu Mirka Norca uznemirila je nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj prošlog tjedna, predstavnici Documente, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava i Građanski odbor za ljudska prava izrazili su svoje negodovanje jer smatraju kako je "pogrešno primjenjivati dvotrećinsku klauzulu u slučajevima ratnih zločina".

"Norac nije izrazio žaljenje zbog likvidacije srpskih civila i propusta nečinjenja vezanog uz usmrćenje civila i ratnih zarobljenika u Medačkom džepu. Nije se pokajano niti zbog toga što je na stratištu blizu Gospića osobno usmrtio nepoznatu žensku osobu", stoji u njihovoj izjavi.

No, udruge sada razmišljaju o pravnim potezima kojima bi pobili odluku Komisije. Točnije razmišljaju o mogućnosti podnošenja upravne tužbe. Kako se ipak radi o kompliciranoj pravnoj situaciji udruge nisu spremne izaći u javnost sa svojim planovima dok njihovi pravnici ne utvrde na koji bi se način i bi li se uopće moglo osporavati Norčevo ranije puštanje na slobodu.

Podsjetimo, Mirko Norac je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina za ratne zločine u Gospiću i Medačkom džepu.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 08.10.11. 15:18

On je heroj ubio zarobljenu zenu i zato je dobijao odlikovanje BRAVO


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika