28.09.2011. / 12:59

Autor: Hina

Video: Atena paralizirana štrajkovima i prosvjedima

Trećeg dana štrajkova protiv novih mjera štednje, u srijedu je grčki glavni grad Atena bio potpuno paraliziran jer nije prometovao javni prijevoz, a nezadovoljstvo su na ulicama izražavali umirovljenici, zaposlenici u javnim službama i taksisti.

Atenjani opet štrajkajuAtenjani opet štrajkajuTrećeg dana štrajkova protiv novih mjera štednje, u srijedu je grčki glavni grad Atena bio potpuno paraliziran jer nije prometovao javni prijevoz, a nezadovoljstvo su na ulicama izražavali umirovljenici, zaposlenici u javnim službama i taksisti.

Stotine su umirovljenika marširale do ministarstva financija i prosvjedovale protiv novih poreznih mjera, među kojima je i porez na imovinu što ga je u utorak navečer izglasao parlament. Ogorčeni novim rezanjem mirovina prosvjedno su pred ministarstvom spaljivali porezne prijave.

Treći dan zaredom glavne su prometnice u Ateni bile potpuno zakrčene osobnim vozilima jer su štrajakli svi zaposlenici u javnome prijevozu: autobusnom, tramvajskom, podzemnoj željeznici, a pridružili su im se i taksisti.

Radnici u javnom sektoru prosvjedom izražavaju nezadovoljstvo zbog otkaza u javnome sektoru.

Zaposlenici u poreznom uredu i carini prosvjedovali su protiv ukidanja bonusa zahvaljujući kojima su zarađivali daleko više od drugih kolega u javnome sektoru.

Tjednima su prosvjedi gotovo svakodnevni jer se Grci ne mire s mjerama štednje koje se vlada obvezala provesti u zamjenu za milijarde eura što ih međunarodne novčarske ustanove i Europska unija ubrizgavaju spašavajući Grčku od stečaja.

Ni sindikati, bilo da su s ljevice ili desnice, niti organizatori prosvjeda "pobunjenih", nisu dosad uspjeli organizirati masovne prosvjede. Opći štrajk sazvan je za 19. listopada u javnome, ali i privatnom sektoru.

Ministar financija Evangelos Venizelos isključio je bilo kakvo odstupanje jer i Međunarodni monetarni fond (MMF) i eurozona zahtijevaju otkaze i provedbu drugih mjera štednja jer u protivnom neće Grčkoj uplatiti šestu ratu zajma dogovorenog u svibnju 2010. Ne bude li zajam uplaćen Grčka neće moći isplaćivati plaće u zemlji.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 28.09.11. 13:21

Što gore to bolje.


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.09.11. 14:45

Vladavina novca kao duga na djelu. refroma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika