Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Intrigantan obračun na suncu španjolskog juga

Prvijenac mladog redatelja Jonathana Glazera intrigantan je krimić sa sjajnim interpretacijama britanskih glumačkih prvaka Raya Winstonea i Bena Kingsleyja

VIDEORECENZIJA: ‘POSLJEDNJA PLJAČKA’

.Domaći distributer doista se nije proslavio izborom naslova za vrlo zapažen prvijenac britanskog redatelja Jonathana Glazera, “Sexy Beast”. Ma koliko naslov “Posljednja pljačka”, zapravo, ima veze sa zbivanjima u filmu, ostaje činjenica da sugerira rutinsku eksploatacijsku razbibrigu, pa bi ga mnogi filmoljupci mogli previdjeti, što bi bila šteta, jer riječ je o vrlo zanimljivom djelu. Doslovni prijevod, “Seksi zvijer”, svakako bi bio daleko primjereniji jer bi, među ostalim, prikladno odražavao ironičan ton priče.
Izvrsni britanski glumac Ray Winstone nastupa u ulozi Gala Dovea, londonskoga gangstera koji se sa suprugom, bivšom pornoglumicom Deedee (Amanda Redman), povukao u miran život u mjestašce na jugu Španjolske, gdje im društvo prave dobri prijatelji Aitch (Cavan Kendall) i Jackie (Julianne White). Njihovu opuštenu svakodnevicu prekida dolazak Dona Logana (briljantni Ben Kingsley u za njega potpuno netipičnoj ulozi), iznimno opakog tipa koji pokušava nagovoriti Gala da se vrati u London radi sudjelovanja u pljački koju organizira beskrupulozni Teddy Bass (Ian McShane). Gal nije nimalo zainteresiran za povratak u “posao”, no time samo iritira Dona, koji ne prihvaća njegovo odbijanje. Ionako napetu situaciju dodatno pojačava otkriće kako je Don prije tri godine spavao s Jackie, a ona ga očito još uvijek privlači. Zbivanja uskoro neizbježno izmiču kontroli, pa Gal mora otići u London i pridružiti se Teddyjevoj ekipi.
Redatelj Jonathan Glazer prethodno se istakao radeći reklame te videospotove za grupe kao što su Radiohead i Massive Attack, ali – na sreću – njegovo zaleđe u “Posljednjoj pljački” rijetko dolazi do izražaja. Glazerov vizualni stil u filmu je vrlo elegantan, ali lišen nepotrebnih stilskih ekstravagancija. To ne znači da u “Posljednjoj pljački” nema “pomaknutih” redateljskih rješenja, međutim, takvi postupci uglavnom se potpuno dosljedno uklapaju u ekscentrično-ironični ugođaj cjeline.
Redatelj je težište stavio na finu razradu burnog sukoba karaktera dvojice glavnih protagonista, mirnog Gala i žestokog Dona. Glazer vrlo vješto izlaže tu “igru mačke i miša”, majstorski suprotstavljajući glumačke stilove Raya Winstonea i Bena Kingsleyja, koji sjajno uslojavaju svoje likove, otkrivajući duboke korijene njihovih postupaka i čineći njihovu neizbježnu konfrontaciju veoma sugestivnom. Film se ponešto gubi u dijelu koji prati pljačku, ali ponovno se izdiže u snažnoj završnici. Ukupan dojam vrlo je povoljan: “Posljednja pljačka” svakako pripada među najzanimljivije videopremijere ove godine.
DVD-izdanje nudi vrlo dobru “widescreen” sliku i solidan zvuk, a prilozi su rutinski.

POSLJEDNJA PLJAČKA
(Blitz)

Sexy Beast, brit.-španj. krimić, 2000.
R: Jonathan Glazer
GL: Ray Winstone, Ben Kingsley, Ian McShane, Amanda Redman, Cavan Kendall, Julianne White, James Fox

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Mandolina kapetana Corellija
Blitz

Popularni roman Louisa DeBernieresa neizbježno je, ali nažalost i ne baš uspješno pojednostavljen u ovoj raskošno produciranoj ekranizaciji (budžet od 57 milijuna dolara). Scenaristica Shawn Slovo i redatelj John Madden bitno su promijenili neke likove te neke ključne odnose, te svršetak priče, no te intervencije vjerojatno ne bi previše smetale da je romansa grčke ljepotice Pelagije i talijanskog časnika Corellija izložena uvjerljivije; ovako, film hvata zamah tek u drugoj polovici kad se naglasak prebacuje na dolazak pravog rata na idilični otok Kefaloniju.
Između Nicolasa Cagea i Penelope Cruz nema prave “kemije”, a priča za sebe su povremeno upravo karikaturalni akcenti većine glavnih glumaca, pa cjelina ostaje u okviru prosječnosti.
DVD-izdanje nudi izvrsnu “widescreen”-sliku te zvuk, ali prilozi nisu osobiti, a posebno je razočaravajuć suhoparni redateljev audio-komentar. (I.S.)

Captain Corelli’s Mandolin, brit.-franc.-am. rat. melodrama, 2001.
R: John Madden GL: Nicolas Cage, Penelope Cruz, John Hurt, Christian Bale

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Bilo jednom u Kini V
Issa

Na ovitku i kaseti stoji kako je riječ o četvrtom izdanju serijala o pustolovinama znamenitog kineskog nacionalnog heroja Wonga Fei Hunga, ali (barem na recenzentskom primjerku) riječ je o petom nastavku, u kojem se glavni junak i njegovi vjerni suborci suprotstavljaju okrutnim piratima koji teroriziraju jednu pokrajinu. Unatoč potpisu Tsuija Harka, “petica” je dosta slabija od prva tri izdanja serijala, koja je također režirao Tsui, a lik Wonga tumačio je Jet Li. Vincent Zhao manje je karizmatičan od Lija, no to ne bi bio osobit problem kada bi u prvoj polovici bilo manje pučkoškolskog humora, a u akcijskoj završnici više inventivnosti na kakvu su poklonici hongkonške kinematografije inače navikli od Tsuija. (I.S.)

Huan Fei-hung zhi wu: Long cheng jiang ba/Once Upon a Time in China V, hongk. pust. film, 1994. R: Tsui Hark

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika