28.09.2011. / 15:40

Autor: Hina

Mjesec borbe protiv raka dojke posvećen prevenciji bolesti kod mlađih žena

Mjesec listopad svake je godine posvećen borbi protiv raka dojke, a ove je Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a kod kojih je pojavnost te zloćudne bolesti sve češća.

Iz godine u godinu sve je više i mladih žena oboljelih od raka dojkeIz godine u godinu sve je više i mladih žena oboljelih od raka dojkeMjesec listopad svake je godine posvećen borbi protiv raka dojke, a ove je Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a kod kojih je pojavnost te zloćudne bolesti sve češća.

Iako je rak dojke najčešći u žena između 50 i 69 godina, iz godine u godinu sve je više i mladih žena s tom dijagnozom pa posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da je 2008. bilo 11 oboljelih žena u dobi od 25 do 29 godina, 26 u dobi od 30 do 34 godine, a 59 žena između 35 i 39 godina.

S ciljem što ranijeg otkrivanja raka i dugih bolesnih stanja dojki te zbog edukacije žena o potrebi pregleda već u ranijoj životnoj dobi, 10. listopada bit će organizirani besplatni pregledi za žene između 20 i 30 godina u specijalističkih ginekološkim ordinacijama u 20 hrvatskih gradova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare HSD.

Predsjednik društva prof. Ivan Drinković istaknuo je kako su uobičajene dijagnostičke metode za otkrivanje raka dojke - samopregledi i pregledi, ultrazvuk i mamografija, svaki na svoj način djelomično uspješni te je došlo vrijeme da se u dijagnostiku uključi i pregled magnetskom rezonancijom, kao metoda koja otkriva 80 posto tumora dok se još nalaze u mliječnim kanalićima dojke. Tu metodu smatra posebnom važnom za mlađe žene s visokim rizikom za pojavu raka.

Podaci o raširenosti karcinoma dojke u Hrvatskoj govore da od te bolesti oboli svaka jedanaesta žena, da se dnevno dijagnosticira kod sedam bolesnica te da se radi o najčešćem raku u žena.

Hrvatska bilježi porast raka dojke, što stručnjaci djelomično pripisuju i uspješnom skrining programu ranog otkrivanja koje se provodi od 2006. godine, pa su tako prema dostupnim podacima 2008. zabilježena 2.873 nova slučaja. Od karcinoma dojke lani su umrle 983 žene, te je on peti najčešći uzrok smrti u žena.

Ipak, prof. Zdenko Krajina iz Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb ističe kako je Hrvatska uspješna u liječenju karcinoma dojke i bilježi vrlo visoku stopu 5-godišnjeg preživljenja od 75 posto.

Mjesec posvećen borbi protiv raka dojke započet će 1. listopada tradicionalnim "Danom ružičaste vrpce" u organizaciji udruge Europa Donna.

Vezane vijesti

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Istraživanje: Ultrazvuk pomaže ranijem otkrivanju raka dojke

Dodavanje ultrazvuka mamografiji svake godine za žene s povećanim rizikom razvoja raka dojke pomaže otkrivanju toga tumora u ranijim fazama bolesti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika