28.09.2011. / 16:25

Autor: Hina

Čubais: Kudrinov odlazak mogao bi ugroziti gospodarstvo

Otpuštanjem ministra financija, ruski premijer Vladimir Putin ugrozio je gospodarstvo, izjavio je u srijedu ugledni ekonomist i poslovni čovjek Anatolij Čubais.

Aleksej KudrinAleksej KudrinOtpuštanjem ministra financija, ruski premijer Vladimir Putin ugrozio je gospodarstvo, izjavio je u srijedu ugledni ekonomist i poslovni čovjek Anatolij Čubais.

Čubais, arhitekt liberalnih gospodarskih reformi '90-ih godina i predstojnik ureda predsjednika u vrijeme Borisa Jeljcina, rekao je da premijer više nema vrhunske profesionalce u vođenju gospodarstva u vrijeme opasnih globalnih poremećaja.

Drugi ekonomisti i poslovni ljudi također su izrazili zabrinutost zbog gospodarske i političke nesigurnosti nakon odlaska Alekseja Kudrina s dužnosti ministra financija u ponedjeljak i neslaganja na visokoj razini, koja su sada izbila na površinu, oko Putinova plana da zamijeni uloge s predsjednikom Dmitrijem Medvedevom na predstojećim izborima.

Neki su otišli tako daleko da su rekli da bi Putinov povratak na dužnost predsjednika mogao izazvati zastoj koji bi mogao stvoriti dublje sukobe.

Čubais, koji je sada na čelu ruske korporacije RusNano, specijalizirane za razvoj nanotehnologije, napisao je na blogu da bi Kudrinov odlazak mogao imati dramatične posljedice. "Taj događaj, koji god da postoje razlozi za njega, predstavlja ozbiljne opasnosti za zemlju."

"Više nema profesionalaca na tako visokoj razini koji mogu raditi u sadašnjoj političkoj konfiguraciji", piše Čubais ističući da je to posebice opasno u vrijeme kada se nazire drugi val globalne gospodarske krize.

"U tako nepovoljnim okolnostima posljedice njegove ostavke mogle bi biti dramatične."

Medvedev je u ponedjeljak pozvao Kudrina da podnese ostavku ili da potvrdi svoju lojalnost, u ljutitoj reakciji na Kudrinovu izjavu da ne namjerava sudjelovati u vladi koju će predvoditi budući premijer Medvedev s kojim se ne slaže u pogledu gospodarske politike.

"Ako se ne slažete s predsjednikovom politikom za čiju je provedbu zadužena vlada, ima samo jedna stvar koju možete učiniti - podnijeti ostavku. Ocijenite li da postoje nesuglasice, možete ostavku potpisati sada i ovdje", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik izjavio je to dva dana nakon što je postalo jasno da predsjednik Medvedev i premijer Putin sljedeće godine namjeravaju zamijeniti funkcije.

Kudrin je u utorak izjavio da je ostavku dao zbog fiskalnih rizika koje je vlada poduzela, te da je ostavku bio ponudio već i u veljači, ali ju je premijer Putin odbio.

Putin je u utorak vršiteljem dužnosti ministra financija imenovao dosadašnjega Kudrinova zamjenika Antona Siluanova, a Kudrinove dužnosti kao zamjenika premijera koji nadzire financijska pitanja u vladi preuzet će Igor Šuvalov, prvi zamjenik premijera.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika