30.09.2011. / 18:00

 

Digitalizacijom do programa: Gotovo 50 posto Europljana digitalnu TV gleda preko satelita

Napisao: Martin Ornass-Kubacki, Potpredsjednik i glavni direktor za Srednju i istočnu Europu, ASTRA

Prelazak televizijskog signala s analognog na digitalni prijem predstavlja logički nastavak razvoja televizije. Radi se o najvećem skoku u tehnologiji u povijesti televizije od prelaska crno-bijelog na signal u boji. Mnogo je razloga za prelazak iz analogne ere u digitalnu: bolja kvaliteta televizijskog signala, veći broj programa te nove usluge poput teleteksta, interaktivnih usluga, elektroničkih programskih vodiča (EPG) i High Definition televizije (HDTV).

Proces digitalizacije provodi se po preporuci Europske komisije, koja je obvezala zemlje članice Europske unije da provedu ovu odluku do konca 2012. godine. Tako prelazak na digitalno emitiranje nije proces specifičan za Hrvatsku, već trend na globalnoj razini. Do danas, proces prelaska s analognog na digitalan signal završen je u četrnaest europskih zemalja, među kojima je Luxembourg bila prva članica 2006. godine, a najnovija koja je proces završila je Estonija (2010.g.). Mnoge su zemlje još uvijek u fazi provođenja digitalizacije. Hrvatska je uspješno završila prelazak 5. listopada 2010. godine. Imajući međutim na umu geografsku konfiguraciju Hrvatske, mnogobrojne otoke i planinska područja, mogućnosti digitalizacije zemaljskog televizijskog signala su ograničene, pa čak i nemoguće u nekim dijelovima zemlje. Dolazi na primjer do ometanja od strane talijanskih odašiljača, što onemogućava zemaljski prijem u dijelovima priobalja.

Tu u igru ulazi satelit, čija mogućnost pokrivanja kompletnog područja unutar svog dometa mnogi stručnjaci smatraju jednom od najvećih prednosti prijenosa TV signala preko satelita. Nije ograničen nikakvim fizičkim preprekama i stoga ne postoje nepokrivena područja. Infrastruktura je postojeća, što ne iziskuje dodatne investicije sa strane radijskih ili televizijskih kuća. Upravo radi toga satelit predstavlja odličan dodatak digitalnom zemaljskom emitiranju, jer pruža cjelokupnom stanovništvu izravan pristup digitalnim uslugama. Prednosti satelita potvrđuje i godišnje istraživanje tržišta Satellite Monitora koje mjeri pokrivenost TV signala u 35 zemalja. Rezultati su pokazali da sateliti predstavljaju najveću digitalnu infrastrukturu u Europi s postotkom digitalizacije od 95 posto, opskrbljujući 75 milijuna digitalnih domaćinstava, u usporedbi s digitalnom kabelskom televizijom s 29 milijuna domaćinstava i 42 posto digitaliziranog programa. Skoro svako drugo domaćinstvo s pristupom digitalnoj televiziji danas svoj digitalni signal prima preko satelita. Kombinirajući analogni i digitalni prijem, sateliti su povećali svoje vodstvo nad kabelskim operaterima, s dosegom većim od 79 milijuna domaćinstava, dok ih je 71 milijun s kabelskim prijemom.

Martin Ornass-KubackiMartin Ornass-KubackiOd drugih prednosti satelitskog emitiranja treba istaknuti niske troškove uređaja za gledatelje. Mala satelitska antena od 60 cm i receiver priključen na TV uređaj sve su što hrvatski gledatelj treba kako bi mogao primiti signale s ASTRA satelita. Značajan je i broj visokokvalitetnih kanala u usporedbi s ograničenom ponudom zemaljskog emitiranja. Tako na primjer satelitska antena usmjerena na ASTRA orbitalnu poziciju 19,2 istočno omogućava gledateljima da prate stotine besplatnih međunarodnih programa, od kojih se neki već emitiraju u HD tehnologiji. Oni koji žele iskušati 3D programe trebali bi usmjeriti svoju satelitsku antenu na ASTRA orbitalnu poziciju 23,4 istočno gdje se nalaze FTA 3D programi. Obje pozicije (19,2 istočno i 23,5 istočno) mogu se primiti preko satelitske antene s dva LNB-a.

Kao predvodnik satelitske digitalizacije s uspješnim projektima u zemljama poput Francuske, Velike Britanije, Češke, Slovačke ili Austrije, ASTRA omogućava i nudi najbolju infrastrukturu za emitiranje digitalnog sadržaja preko satelita u Europi. Uzimajući u obzir jedinstvene značajke, uključujući velik domet i protok podataka, ASTRA sateliti savršena su komplementarna usluga zemaljskoj infrastrukturi, s flotom od 17 satelita i emitirajući u 135 milijuna kućanstava više od 2.500 radijskih i televizijskih programa, među kojima više od 200 HDTV kanala.

Mnoštvo usluga dostupnih preko ASTRA satelita dokaz su da je ASTRA prvi izbor za gledatelje koji žele pratiti najbolji televizijski i radijski program, što ih čini najvećom DTH publikom svijeta. ASTRA satelite koriste neke od najboljih Europskih televizijskih kuća kao što su BBC, ARD, ZDF, BSkyB, Canal Plus, Sky, RTL i austrijski ORS u zapadnoj Europi te CS Link, Skylink, poljski TVP itd. u našoj regiji.

Uzimajući u obzir sve navedeno, sigurni smo u svijetlu budućnost satelitskog emitiranja televizijskih i radio programa. Udio populacije koja prati nacionalne televizijske programe preko satelita i kojima je to prvi odabir u Hrvatskoj trenutno je dosta malen. No uzimajući u obzir posljednje trendove u regiji i EU, distribucija i emitiranje preko satelita ima velik potencijal u Hrvatskoj.

Uvjereni smo da će nam se nakon Nove TV pridružiti nekoliko lokalnih televizijskih programa te da će hrvatski gledatelji prepoznati prednosti digitalne satelitske televizije i uživati u širokoj ponudi programa koje nudi ASTRA.

Vezane vijesti

British Library nudi klasike na iPadu

British Library nudi klasike na iPadu

British Library, britanska nacionalna knjižnica čiji arhiv broji milijune naslova, u sklopu svojih nastojanja da što više sadržaja učini dostupnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika