28.09.2011. / 19:32

Autor: Hina

Francuska predstavila štedljiv proračun za 2012.

U jeku europske krize i sedam mjeseci do predsjedničkih izbora francuska vlada predstavila je u srijedu proračun za 2012. koji predviđa povećanje obveznih doprinosa i smanjenje deficita, što će biti teško zbog slaba ili gotovo nikakva gospodarskog rasta.

Francois BaroinFrancois BaroinU jeku europske krize i sedam mjeseci do predsjedničkih izbora francuska vlada predstavila je u srijedu proračun za 2012. koji predviđa povećanje obveznih doprinosa i smanjenje deficita, što će biti teško zbog slaba ili gotovo nikakva gospodarskog rasta.

Prijedlog proračuna predviđa smanjenje javnog deficita s 5,7 posto BDP-a ove godine na 4,5 posto 2012., odnosno na 3 posto 2013., kako to propisuju europski ugovori.

Svake godine deficit bi trebao pasti za jedan postotak te iznositi 1 posto BDP-a 2015.

Ministar gospodarstva Francois Baroin ponavljao je u srijedu da je taj cilj neupitan.

Prijedlog štedljivog proračuna poruka je financijskim tržištima kako bi Francuska očuvala svoju ocjenu "AAA", piše AFP. Dodaje kako predviđene mjere štednje neće moći zaustaviti rast javnog duga koji će se povećati u 2012. i dosegnuti 87,4 posto BDP-a nakon 85,5 posto ove godine.

Prvi put će otplata duga biti prva proračunska stavka iduće godine. Iznosit će, prema projekcijama, 48,77 milijarda eura 2012.

Prijedlog proračuna temelji se na pretpostavci rasta od 1,75 posto ove i 2012., no ekonomisti takvu prognozu drže vrlo optimističnom. Nacionalni statistički institut (Insee) potvrdio je u srijedu da je rast u drugome tromjesečju bio nula.

Kako bi napunila državni proračun vlada je predvidjela povećanje obveznih doprinosa i uvođenje novih poreza. Dvadesetak dodatnih fiskalnih mjera premijer Francois Fillon predstavio je još u kolovozu.

Sarkozy je prije izbora za četiri postotka obećao smanjiti porezne doprinose no oni će iznositi 44,5 posto BDP-a za 2012., a 2015. trebali bi dosegnuti 45,4 posto.

Stoga se očekuje vrlo burna rasprava u Narodnoj skupštini i u Senatu gdje odsad većinu ima ljevica koja će braniti svoje gospodarske planove za 2012.

Među simboličnim mjerama predstavljenima u srijedu je dodatno oporezivanje vrlo bogatih porezom od 3 posto. Početna oporeziva svota bila bi 500.000 eura za jednu osobu, odnosno milijun za dvije osobe u kućanstvu.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika