28.09.2011. / 19:37

Autor: Hina

Nijekanje Srebrenice postaje kažnjivo u BiH

Zastupnički dom parlamenta Federacije BiH izmijenio je u srijedu zakonske odredbe i omogućio da kazneno odgovaraju osobe koje niječu da je na prostoru BiH tijekom posljednjeg rata počinjen genocid, a sličnim izmjenama na razini države nedavno su se pred državnim parlamentom usprotivili srpski zastupnici.

Nijekanje genocida i ratnog zločina potaje kažnjivoNijekanje genocida i ratnog zločina potaje kažnjivoZastupnički dom parlamenta Federacije BiH izmijenio je u srijedu zakonske odredbe i omogućio da kazneno odgovaraju osobe koje niječu da je na prostoru BiH tijekom posljednjeg rata počinjen genocid, a sličnim izmjenama na razini države nedavno su se pred državnim parlamentom usprotivili srpski zastupnici.

U prihvaćenom nacrtu dopuna kaznenog zakona FBiH uvedena je odredba prema kojoj je moguće osuditi na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do tri godine osobe koje javno niječu genocid ili drugi ratni zločin.

Predlagač ovoga zakona je zastupnik bošnjačke Stranke demokratske akcije Jasmin Duvnjak.

Sličan zahtjev, da se u kazneni zakon BiH uvrste odredbe prema kojima bi se nijekanje genocida smatralo kaznenim djelom, nedavno nije prihvaćen u Zastupničkom domu parlamentarne skupštine BiH, zbog protivljenja zastupnika iz Republike Srpske.

Prema presudi Međunarodnog suda pravde, na području Srebrenice u ljeto 1995. godine počinjen je genocid nad bošnjačkim stanovništvom, no bosanskohercegovačka strana nije uspjela dokazati odgovornost vlasti Srbije za najteži ratni zločin počinjen na prostoru Europe nakon završetka Drugoga svjetskog rata.

Rezolucijom Europskog parlamenta iz 2009. godine, 11. srpnja proglašen je europskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika