29.09.2011. / 13:15

Autor: Hina

Ipak će spašavati eurozonu

Još se ne zna je li kancelarka Angela Merkel dobila dovoljan broj glasova iz svoje koalicije i tako ušutkala nezadovoljnike koji strahuju da će Njemačka morati financirati cijeli niz propalih ekonomija poput grčke

Angela MerkelAngela MerkelNjemački je parlament u četvrtak velikom većinom glasova odobrio nove proširene ovlasti za krizni fond eurozone, koji bi trebao raspolagati sa 440 milijarda eura za potrebe spašavanja zaduženih zemalja članica.

Zamjenik predsjednika parlamenta Wolfgang Thierse rekao kako je 523 zastupnika donjega doma glasovalo za novi zakon, 85 protiv, a samo se troje zastupnika suzdržalo od glasovanja.

Ipak, još se ne zna je li kancelarka Angela Merkel dobila dovoljan broj glasova iz svoje koalicije i tako ušutkala nezadovoljnike koji strahuju da će Njemačka morati financirati cijeli niz propalih ekonomija poput grčke.

Potpora iz oporbe znači da više nema sumnje u to hoće li Njemačka odobriti proširenje ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF). To su proširenje ovlasti ratificirale neke zemlje, poput Finske, ali neke druge, na primjer Slovačka, još ih osporavaju.

Ako se pokaže da je prijedlog zakona prošao zbog potpore oporbe lijevoga centra, to će potkopati nakane konzervativne kancelarke da donese nove mjere za borbu protiv krize u eurozoni.

Europski fond za financijsku stabilnost raspolaže sa 440 milijarda eura za potrebe spašavanja zaduženih zemalja članica. Njime bi trebalo spriječiti širenje dužničke krize na cijelu eurozonu.

Nove ovlasti EFSF-a o kojima su se čelnici eurozone dogovorili na izvanrednom summitu 21. srpnja, mora odobriti svih 17 članica eurozone kako bi stupile na snagu. Glasovanje u Njemačkoj smatralo se osobito važnim jer bi ta zemlja trebala osigurati 211 milijarda eura, što je gotovo polovica ukupnih sredstava fonda.

Sporazum je ratificiralo deset članica, Belgija, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Portugal, Španjolska, Slovenija i Finska.

U petak će o ratifikaciji glasovati i Austrija. Cipar glasuje idući tjedan, a preostale članice eurozone, Estonija, Malta, Nizozemska i Slovačka glasovat će u listopadu.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/7/11

Peras60, 29.09.11. 13:48

Melbourne i okolica. Gradite novu kucu, renovirate, trebate prosirenje postjeceg objekta. S povjerenjem nazovite i dobit cete najbolju realnu cijenu uz garanciju od 3% nize od bilo koje oficijalne ponude.
Josip Perkovic
www.downunder-greenhomes.com.au


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika