29.09.2011. / 14:20

Autor: Hina , Nacional.hr

Sutra prvo pojavljivanje

Sanader zatvoren za javnost

Sjednica je najavljena za 13 sati, a jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović potvrdio je danas da će i bivši premijer biti nazočan

Ivo Sanader (Pixsell)Ivo Sanader (Pixsell)Bivši premijer Ivo Sanader sutra bi se prvi put nakon izručenja Hrvatskoj trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem će optužno vijeće odlučivati o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice protiv njega, po kojoj je primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sjednica tročlanog optužnog vijeća zatvorena je za javnost, a njome će predsjedati sutkinja Tanja Pavelin-Borzić.

Sjednica je najavljena za 13 sati, a jedan od Sanaderovih branitelja Čedo Prodanović potvrdio je danas da će i bivši premijer biti nazočan.

"Ostajemo kod svojih teza i u potpunosti ćemo odbaciti optužbu", kazao je Prodanović s kojim će na ročište doći i ostalih dvoje članova obrane, odvjetnici Jadranka Sloković i Goran Suić.

Na sjednici vijeća USKOK će ukratko iznijeti rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a Sanader i njegovi branitelji moći će iznijeti dokaze koji idu njemu u prilog te upozoriti na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Okrivljenik može dati izjavu da se osjeća krivim po svim ili nekim točkama optužbe, no to, kako je rekao Prodanović, ne dolazi u obzir jer je, kako tvrdi, njegov branjenik nevin.

Optužno vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi.

Prije sjednice vijeća obrana je odgovorila na optužnicu koja Sanadera tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno primio proviziju od austrijske banke.

Obrana tvrdi da USKOK nije ponudio nikakve dokaze da je upravo Sanader primio provoziju od 3,6 milijuna kuna jer je u dogovor o zajmu bilo uključeno više ljudi. Pregovore o zajmu Sanader nije ni započeo, ni završio i sve je, smatra obrana, radio po nalogu svog tadašnjeg šefa ministra Mate Granića. Obrana drži i da nije riječ o ratnom profiterstvu jer je taj zajam bio povoljniji nego drugi koje je Hrvatska mogla uzeti pa banci nije ni bio interes isplatiti proviziju pošto je dala povoljan zajam.

Ta optužnica prva je u kojoj se nedjelo zlouporabe položaja i ovlasti povezuje sa zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji, što je kao pravno načelo godinu dana prije uneseno i u hrvatski Ustav.

Sanader je potkraj srpnja pred Uskokovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu odbacio tvrdnju da je od austrijske banke uzeo proviziju, ali je odbio odgovarati na pitanja.

Istraga u tom predmetu pokrenuta je u početku ožujka, pošto je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskoga državnog odvjetništva, predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama. Sumnja se da se Sanader o proviziji dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Nakon te optužnice, bivši premijer optužen je i za primanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne tvrtke MOL-a kojoj je za protuuslugu navodno omogućio preuzimanje većinskog upravljačkog paketa u Ini.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika