29.09.2011. / 13:31

Autor: Nacional.hr

Trijumf na zadnjoj liniji obmane

Spriječen prodor agresora!

Uzelac je zakon nazvao predizbornim, što je potaknulo premijerku Kosor da mu odgovori kako se "zakon ne donosi zbog izbora"

Vlada je bila odlučnaVlada je bila odlučnaKao što je i najavljivala, premijerka Jadranka Kosor na današnoj je sjednici vlade predstavila Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije.

"Kao što sam najavila ovih dana, radili smo ustrajno na ovom prijedlogu zakon. I ovih dana bili smo suočeni s optužnicama koje su stigle iz susjedne države a odnose se na razdoblje agresije na Hrvatsku", rekla je premijerka u uvodu te pobrojala sve zakone kojima je bivša JNA proglašena agresorom, a koji Hrvatskoj jamče samostalnost i neovisnost.

Obrana od agresora je Zakon

"Ni jedna država nema pravo donositi zakone ili uplitati se u pitanja koja su u isključivoj jurisdikciji svake suvremene države. To se odnosi na sva područja, uključujući i ono kaznenog prava", rekla je premijerka te podsjetila na zakon koji je Srbija donijela 2003. godine, a kojim je proširila svoju jurisdikciju na kaznena djela koja su počinjena na području druge države.

Samo Srbija Šeksa spašava

"I to na način koji je nepoznat i suprotan temeljnom načelu kaznenog prava odnosno načela teritorijalnosti", naglasila je premijerka. Upravo temeljem toga, Hrvatska ima pravo i dužnost zaštititi svoj suverenitet i samostalnost i ne dopustiti miješanje u svoje pravosuđe.

Zakoni za rješavanje bolnih pitanja


Iznimno Zakon se ne odnosi na akte za koje pravosudna tijela Hrvatske utvrde da udovoljavaju pravnim standardima RH. Time se i ne dovodi u pitanje suradnja Hrvatske sa Haaškim sudom ili ispunjavanje obveza koje je na sebe preuzela suradnjom s tim sudom.

Premijerka je naglasila kako je donošenje ovog zakona nužno kako bi se zaštitila ustavna prava i pravni interesi hrvatskih državljana, a posebno je istaknula primjere branitelja Tihomira Purde i Veljka Marića, čiji su slučajevi potresli braniteljsku zajednicu.

"Moramo učinit sve kako bismo potvrdili odlučnost da svatko tko je učinio kazneno djelo, u ratu, koji je bio strašan u Hrvatskoj bude sankcioniran. Uvjerena sam da ćemo temeljem ovog zakona poduprijeti pravosudna tijela da nastave surađivati kako bi se sva teška i bolna pitanja riješila", zaključila je premijerka.

Zakonima po agresoru!

Podupro ju je i ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić koji je naglasio kako se "ne smije dopustiti agresija na Hrvatsku".

"Ovo je agresija i to ne vojskom nego zakonima. Ovako je zaustavljamo", rekao je Pankretić.

Jedini član vlade koji se usprotivio bio je Slobodan Uzelac, koji smatra da se ovim zakonom država miješa u rad DORH-a. Podsjetio je kako su Tužilaštvo Srbije i DORH potpisali sporazum kojim su se trebali riješiti svi ratni zločini.

Nanosite veliku štetu nevinima

"Razumijem uznemirenost zbog ovih optužnica, posebno kad su u pitanju nevini ljudi. No, bojim se da će ovime biti nanesena velika šteta brojnim ljudima koji su nevini, a koje bi trebalo osloboditi svih sumnji", rekao je Uzelac.

Nastavio je kako bo DORH trebao biti ključan nositelj procesa koji se navode u Zakonu, a u Vladi nemaju suglasnost DORH-a za taj zakon.

"Predlažem da tražimo tu suglasnost, ali mislim da ju ne bi dobili jer bi oni iz iskustva znali da će im ovaj zakon onemogućiti obavljanje posla", naglasio je Uzelec te dodao kako je po logici koju je izrekla premijerka Kosor suđenje za Ovčaru trebalo biti održano u Hrvatskoj, a ne Srbiji.

Predizborni zakon? Ma kakvi!

Na kraju je zakon nazvao predizbornim, što je potaknulo premijerku Kosor da mu odgovori kako se "zakon ne donosi zbog izbora".

Svoju su podršku zakonu dali i ministar uprave Davorin Mlakar, poljoprivrede Petar Čobanković, pravosuđa Dražen Bošnjaković, graditeljstva Branko Bačić te vanjskih poslova Gordan Jandroković koji je naglaso kako je Hrvatska već tražila od Srbije da odustane od spornog zakona, no za to nije bilo političke volje.

Misterija ostaje

Na koncu treba kazati kako ni na ovom zasjedanju nije odgonetnuta misterija zašto se tek danas reagiralo na odluku Srbije iz 2003. godine.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
30/7/11

Peras60, 29.09.11. 13:48

Melbourne i okolica. Gradite novu kucu, renovirate, trebate prosirenje postjeceg objekta. S povjerenjem nazovite i dobit cete najbolju realnu cijenu uz garanciju od 3% nize od bilo koje oficijalne ponude.
Josip Perkovic
www.downunder-greenhomes.com.au


registracija
9/5/10

lolobrigita, 29.09.11. 14:10

Da su Srbi znali kako će nas HDZ uništiti ,nikad nas ne bi ni napali.
Inače Jaco hvala za zaštitu od Srbije 20 godina nakon rata.
Ako može,zaštiti nas i od agresora iz Kine.


registracija
7/4/11

ivanovac, 29.09.11. 14:15

Jaca i njezina smiješna priglupa družina ponovno se pred izbore prave pametni predlaganjem i donošenjem već postojećeg zakona pod geslom "Spasimo Hrvatsku"
kako bi i dfalje mogli krasti i opljačkati ono što je ostalo.
Srećom dolaze izbori a vjerujem da se i narod malo opametio.


registracija
22/3/10

Fintic, 29.09.11. 15:13

Iz trijumfa u trijumf!

Izmjene Zakona o privatizaciji INA-e:
14. rujna 2011. - "Nećemo ići po mišljenje u Bruxelles", rekla je premijerka Kosor na 14., fatalnom, zadnjem i možda posljednjem saboru HDZ-a.
29. rujna 2011. - "Bude li trebalo, doći ćemo u Bruxelles kako bi tumačili razloge zašto treba donijeti odluku kakvu predlaženo" - rekla je premijerka Kosor danas.
;-)

Branitelji i prodaja 7% udjela:
1. listopada 2008. - "Rekli smo da ćemo donijeti odluku koja će biti najbolja za branitelje. Napravljene su široke konzultacije i ovo je NAŠA JEDNOGLASNA ODLUKA', objasnila je 1. listopada 2008. Jadranka Kosor novinarima zašto je upravni odbor Fonda na svojoj sjednici donio odluku o prodaji dionica mađarskoj naftnoj kompaniji.
28. rujna 2011. - "Moram vam reći jednu važnu činjenicu. Odluku o tome da se proda tih sedam posto dionica Ine donio je upravni odbor Fonda u čijem su pretežitom vlasništvu hrvatski branitelji. Kad biste bili upućeni, znali biste da tada ja, kao ministrica, nisam glasala za tu odluku" ...

Zakon o ništetnosti:
Pa da pogledamo i jednu od posljedica najavljenog zakona o ništetnosti: Sud za ratne zločine u Beogradu nije nadležan za suđenje za ratni zločin na Ovčari, te su odluke tog suda ništetne. Budući su mnogi osuđenici građani RH, a i zločin se zbio na teritoriji RH, prijedlog zakona o ništetnosti abolira osuđene ratne zločince, te se isti u RH imaju smatrati nevinima. Divno, zar ne!

itd... Koje strmoglavinjanje! Ovo više ni najpoltronskije među HDZ poltronima ne ostavlja ravnodušnima ;.)


registracija
24/11/10

aabar, 29.09.11. 15:32

Neka Šeksa pošalje po tom zakonu u BG ili Brisel ili Beč ili Berlin pa da vidimo snagu zakona...???!!!


registracija
11/12/07

time, 29.09.11. 16:11

Kada vec donose taj "Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije" trabali su tu još samo dodati ...i Haga. Pa su onda sigurni da Šeksu, Glavašu, Merčepu i sličnima, nitko ništa nemože barem dok svoju guzicu drže u Hrvatskoj.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 29.09.11. 16:33

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 29.09.11. 16:52

Zvonko
---------------
Nino Raspudić - Biografija
Rođen u Mostaru 3. studenog 1975. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Maturirao u Trevisu (Italija). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine diplomirao filozofiju i talijanski jezik i književnost, a 2004. godine i magistrirao radnjom "'Slaba misao' i postmodernistička poetika u suvremenoj talijanskoj prozi". Znanstveni novak na katedri za talijansku
književnost od 2000. godine. Bavi se suvremenom talijanskom književnošću u horizontu postmodernog mišljenja. Prevodi s talijanskog jezika književnost i teoriju (Eco, Ammaniti, Vattimo, Pareyson i dr.), objavljuje književnu kritiku i esejistiku. U pripremi mu je knjiga "'Slaba misao' i jaki pisci: Postmoderna i talijanska književnost.".
------------------------------------
Mario Bošnjak
bezjajčani
blizanac Nine Raspudića


registracija
28/9/11

drcr, 29.09.11. 17:04

Srbija napala Hrvatsku u ovoj igri, prikljuci se i pomozi:
http://www.erepublik.com/hr/referrer/Dr_Revenue


registracija
3/12/10

Yoda, 29.09.11. 22:25

www.prodajem-kupus.com.au ispod cijene... :-)


registracija
14/4/07

sabo, 29.09.11. 23:28

Napisa Pukanić u komentaru tjeda-
--Glup, gluplji, najgluplji-
-Malo nas je, al smo govna“, sigurno je jedan od najistinitijih grafita na fasadama diljem Hrvatske. U jednoj kratkoj rečenici ispisana je sva istina o nama Hrvatima. Srbi su otišli, Bošnjaka je također ostalo malo... Nemamo više koga mrziti, pa mrzimo sami sebe. Toliko samodestruktivnosti, zlobe i zluradosti u tako maloj naciji teško je naći igdje na svijetu. A mislimo za sebe da smo ne samo najbolji nogometaši, nego i da smo najpametniji. A daleko smo i od jednoga i od drugoga. U jedno sam siguran - cijela nacija spremna je za temeljitu kolektivnu psihoanalizu. Dijagnoza sigurno postoji, samo je pitanje tko će nas izliječiti.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 30.09.11. 07:08

Ostvarili su kljucne ciljeve sve su pokrali i opljackali tako da ce ostaviti praznu kasu a narod uvalili u dugove koje ni unuci nece vvratiti.koji je demagog ova bela,ofarbana pa i mnogi veci propagandisti joj mogu reci da je carobnjak iz oza.Ona ko fol ne vidi da je krah blizu a mozda je to labudji pjev iz htz-a.Nema vise budala da izberu lopuze da ih plackaju,dosta je toga bilo,sada malo promjena a svaka promjena je dobra,svjeza krv ,ova postala otrovna i opasna PO RVATSKU.


registracija
21/4/11

Milankn, 30.09.11. 07:43

Ovdje je izvor problema:

"...zakon koji je Srbija donijela 2003. godine, a kojim je proširila svoju jurisdikciju na kaznena djela koja su počinjena na području druge države."

Ni Srbija ni bilo koja druga država nema pravo tužiti i suditi za djela koja su se dogodila na tuđem teritoriju i osobama koji nisu srpski državljani. Srbija time izravno krši široko međunarodno prihvaćena pravna načela, teritorijalno i personalno, prisvajajući sebi pravo da se ponaša kao nekakva nova "Jugoslavija". Tome se moralo stati na kraj, bolje ikad nego nikad.

Međutim, apsolutno stoji prigovor zašto se s ovim zakonom čekalo punih 8 godina. Vjerujem da je odgovor - čista neposobnost i nebriga. Gospoda su se pokrenula tek kad je Vladimir Šeks došao na red.


registracija
24/7/11

mrvek, 30.09.11. 07:53

MarioBosnjak javi se 5. prosinca ovdje da podjelimo dojmove nakon izbora. Siguran sam da nećeš isto srati kao i sad. Pozdravi svog dečka Zvonka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika