29.09.2011. / 15:01

Autor: Nacional.hr

Seksonaučna homofobija pod skutom Kaptola

Kontra ističe kako je zaključak cijele priče da ne živimo u sekularnoj državi, te da bi se za zaštitu svojih ljudskih prava trebali prvo obraćati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a onda možda Vladi

Josip Bozanić i Jadranka Kosor; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL (arhiva)Josip Bozanić i Jadranka Kosor; Photo: Marko Lukunić/PIXSELL (arhiva)Lezbijska udruga Kontra najavila je da će se obratiti međunarodnim institucijama i organizacijama za zaštitu ljudskih prava zbog homofobnih stavova koji se propagiraju u školskim udžbenicima.

Kontra naime navodi da im se mnogi građani i građanke javljaju tužeći se da u udžbenicima koji se koriste u hrvatskim školama postoje diskriminativni sadržaji, zbog čega će angažirati stručnjake da naprave analizu školskih udžbenika iz relevantnih predmeta.

Među brojnim razlozima koji su ponukali Kontru na internacionalizaciju ovog problema, nalazi se i poslovična šutnja Ministarstva znanosti i športa, vezana uz izričito homofobni udžbenik iz vjeronauka, koji se pod nazivom 'S Kristom u život' (Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2008.) u školama koristi zadnje tri godine. Tamo se među ostalim homoseksualnost karakterizira kao 'bolest' i 'neistraženo ljudsko stanje', a ne kao jednako vrijedna varijacija seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora), ističu iz Kontre.

Sve navedeno, i još dosta toga, ponukalo je Kontru da prije više od godinu dana, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, održi simboličnu akciju na Markovom trgu, gdje su službeno od Vlade zatražili brisanje homofobičnog sadržaja iz udžbenika.

No, odgovori iz Vlade i Ministarstva bili su krajnje zabrinjavajući, ističe Kontra, budući da se u njima opisuje samo procedura usvajanja udžbenika od strane Ministarstva, bez osvrtanja na konkretan problem. Zbog toga su zatražili postupanje Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prosincu 2010. godine. Nakon prve požurnice koju je Pravobraniteljica uputila Ministarstvu (14. travnja 2011. godine), isto je sada dostavilo očitovanje izdavača udžbenika, Kršćanske sadašnjosti d.o.o., te je izvjestilo Pravobraniteljicu da će dostaviti cjelovit odgovor nakon što zaprimi očitovanja Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda. Nakon toga Pravobraniteljica je 29. kolovoza 2011. godine uputila još jednu požurnicu Ministarstvu, međutim, do danas nije zaprimila odgovor.

"Iz očitovanja na sadržaj navedenog udžbenika evidentno je da Vlada RH nije sposobna sama zauzeti stav vezano za implementaciju zakona koji se tiču suzbijanja diskriminacije na temelju spolne orijentacije, te traži mišljenje/odobrenje Hrvatske biskupske konferencije i Nacionalnog katehetskog ureda da li da zaštiti ljudska prava građana i građanki", stoji u priopćenju Kontre, koja na koncu konstatira kako je jedini zaključak cijele priče da ne živimo u sekularnoj državi, te da bi se za zaštitu svojih ljudskih prava trebali prvo obraćati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, a onda možda Vladi.

Vezane vijesti

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Komisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 29.09.11. 15:21

Sva sreća da djeca ne shvaćaju ozbiljno vjeronauk, ipak radi se o predmetu koji ne iziskuje nikakav napor kod inače preopterečenih učenika!!!


registracija
14/7/11

Trinity, 29.09.11. 15:30

Da, to je još jedna u nizu bolesti u ovoj državi, evidentno svjesno i namjerno kršenje odredaba Ustava (ali koga za to briga!) prema kojima je u RH crkva odvojena od države.. Pa kad nas već stvarnost uporno demantira, čudim se da hdz nije pribjegao iskušanom rješenju i jednostavno izmijenio Ustav!


registracija
1/3/11

Laudate, 29.09.11. 15:39

Čuo sam isključivo za pozitivan stav roditelja da njihovo dijete pohađa vjeronauk u školi jer smatraju da to pridonosi pravilnom odgoju.

Oni koji misle drugačije imaju pravo na svoje mišljenje ali molim da pokažu i toleranciju za one druge.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 29.09.11. 16:41

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 29.09.11. 17:28

Kakva ovdje vlada cenzura ?!
Ja ću vam reći: TOTALNA !
Ako me još jednom obrišete neću se više javljati sve dok HDZ opet ne pobjedi.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 29.09.11. 17:32

E sad je gotovo, jebite se idioti glupi.
Brišite sad ćaću svoga ...ja se ovdje više ne javljam.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
31/1/10

STTony, 29.09.11. 19:34

MarioBosnjak - što se babi htilo to se babi snilo.

Iduća postaja - Remetinec!


registracija
5/3/10

starimudrac, 29.09.11. 22:01

marijo preskočio terapiju.


registracija
21/4/11

Milankn, 30.09.11. 07:57

Što se tiče vjeronauka, kao i obično situacija je upravo obrnuta od medijskog huškanja. Radi se o predmetu koji je neopravdano uzdignut na razinu težine matematike ili hrvatskog jezika, i koji djeca koja ga pohađaju doživljavaju kao kaznu - jer moraju dodatno učiti, a djeca koja ga ne pohađaju se za to vrijeme vani bezbrižno igraju.


registracija
1/3/11

Laudate, 30.09.11. 08:36

Mediji huškaju protiv vjeronauka, a situacija je upravo obrnuta. Djeca ga vole više nego druge predmete.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika