29.09.2011. / 16:00

Autor: Nacional.hr

Hrvatskoj ostalo šest mjeseci

"Ako sve te pogodnosti propustimo, to će biti katastrofa. Ovakva se šansa neće ponoviti u sljedećih desetak godina i nova vlast mora odmah ozbiljno krenuti na posao", naglasio je Bićanić

Ivo Bićanić (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Ivo Bićanić (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)"Hrvatska ima povijesnu šansu da se u sljedećih 6 mjeseci izvuče iz dugotrajne stagnacije i značajno ubrza ekonomski rast", tvrdi profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ivo Bićanić.

Govoreći na predstavljanju istraživanja kojim bi se identificirale glavne prepreke gospodarskom rastu, Bićanić je istaknuo kako Hrvatska ima resurse koji bi joj mogli osigurati rast BDP-a od 10 posto u kratkom roku, a koji su trenutno neiskorišteni.

Kako prenosi tportal, Bićanić je uvjeren kako će potpisivanje pristupnog ugovora s EU donijeti povoljnije uvjete i otvoriti nove prilike, a dolazak nove Vlade označiti novi početak i nove ideje. Dodaje kako će se kraj hrvatske recesije vjerojatno poklopiti s krajem svjetske gospodarske krize što bi moglo dodatno potaknuti rast BDP-a.

"Ako sve te pogodnosti propustimo, to će biti katastrofa. Ovakva se šansa neće ponoviti u sljedećih desetak godina i nova vlast mora odmah ozbiljno krenuti na posao", naglasio je Bićanić.

Istaknuo je kako je Hrvatska takvu priliku za izlazak iz stagnacije imala čak dva puta u posljednjih 20 godina. Prva je bila nakon Oluje 1995. godine, a druga dolazak koalicijske Vlade 2000. godine. No, obje su šanse propuštene.

Stoga ne iznenađuje Bićanićev strah da ćemo propustiti i treću priliku.

"I SDP i HDZ umjesto da se usredotoče na nekoliko glavnih problema koji koče rast rade upravo suprotno. Idu krivim putem. Imaju 100 ciljeva koji se međusobno sukobljavaju", naglašava Bićanić i dodaje kako treba voditi računa o koordinaciji, ali i kvaliteti javne uprave koja bi sve to trebala provesti.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 29.09.11. 16:19

Ma tko još sluša struku u Hrvatskoj ?Politika,politika i samo politika .I to prljava da nemože biti prljavija.Od nesposobnosti do namjernog negativnog ponašanja i postupanja.Kao da je cijela Hrvatska sastavljena od samih idiota i kleptomana koji su jedini sposobni da se udruže čak i u formalne skupine i tako udružene vedre i oblače.Kao da ostatak Hrvatske nema ni trunke ni ponosa ni pameti !?To je nevjerovatno.Zašto žele vladajući mutež i kaos ?Pa u njemu najbolje ostvaruju svoje ciljeve.Čak ni građani koji neznaju plivati u mutnom,ulaze u to područje.Zbog mrvica koje usputno ispadnu kriminalcima na vlasti.Jadno i otužno.Razbijeno je jezgo poštenja,morala i pameti i treba im vremena da se sakupe u cjelinu koja može mijenjati stanje,čitav eon.Pa mozak funkcionira brzinom svjetlosti(ili tu negdje)!Šta se to onda događa sa "velikim mozgovima"koji imaju i znanje i poštenje?"Sila Boga ne moli"!To je situacija u kojoj silnici imaju prostor(i uzimaju ga bezobzirno)te sprovode svoj zločin bez premca.


registracija
9/3/10

nostradurus, 29.09.11. 19:40

Na žalost Bićanić prodaje maglu. Svjetska kriza neće stati, a RH ulazom u EU ide u SIGURAN BANKROT U ROKU 5 GODINA. Garantirano.
misterij-bankarstva.bloger.hr/post/misterij-bankrota-hrvatske/12252064.aspx


registracija
28/4/10

Zvonko, 30.09.11. 20:28

Kako će jedan profesor kao Ivo s EFZG-a naučiti ičemu mlade kada daje ovakove procjene?

U trenutku kad se kontrahira svjetska međunarodna razmjena, kada se drma tlo euru pod nogama, Grčkoj prijeti bankrot a PIG zemlje prijete, u najgorem ali ne i isključenom slučaju, povlačenjem Europe u ratni sukob, Ivo sanjari o šansi iz vremena kad je svijet cvao (lažno i fiktivno ali ipak cvao).


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika