29.09.2011. / 16:31

Autor: Hina

Pariz i Rim dogovorili financiranje tunela Lyon-Torino

Pariz i Rim uskoro će podastrijeti Europskoj uniji sporazum o financiranju prve faze gradnje tunela dugog 57 kilometara na pruzi Lyon-Torino koji je dogovoren ovaj tjedan, objavilo je u četvrtak francusko ministarstvo prometa.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaPariz i Rim uskoro će podastrijeti Europskoj uniji sporazum o financiranju prve faze gradnje tunela dugog 57 kilometara na pruzi Lyon-Torino koji je dogovoren ovaj tjedan, objavilo je u četvrtak francusko ministarstvo prometa.

Francuski ministar prometa Thierry Mariani i njegov talijanski kolega Altero Matteoli će u sljedećim danima uputiti Europskoj uniji zaključke sporazuma o financiranju tog tunela. Italija će preuzeti 57,9 posto finaciranja prve faze, a Francuska 42,1 posto.

Europska unija je ranije uvjetovala nastavak sudjelovanja u ovom projektu postizanjem toga dogovora.

Francuska i Italija su 2001. potpisale sporazum o gradnji linije brzog vlaka od Lyona do Torina. Ta linija, strateški važna za europsku mrežu, a subvencionira ju EU, skratit će udaljenost između Pariza i Milana na četiri sa sadašnjih sedam sati.

Ukupan trošak gradnje procjenjuje se na između 15 i 20 milijardi eura, od čega jedan dio financira EU. Iskopavanje tunela dugog 57 km u masivu Ambinu trebalo bi početi 2014. godine.

Vezane vijesti

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Pariz i Berlin žele snažniju uniju

Francuska i Njemačka žele "ojačati gospodarsku, monetarnu a sutra i političku uniju", rekao je u srijedu Francois Hollande dočekujući njemačku… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika