29.09.2011. / 16:33

Autor: Hina

Schmitt i Josipović: Spor oko INA-e i MOL-a riješiti prema europskim normama

"Hrvatska neće poduzeti nešto što nije u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, a slučaj INA-e i MOL-a riješit će se onako kako to traže načela pravde i pravne države", istaknuo je Josipović

Ivo JosipovićIvo Josipović"Hrvatska vlada želi ograničiti omjer vlasništva i mi na to nemamo utjecaja, ali se takve odluke moraju donositi u skladu s europskim normama", rekao je Schmitt na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem, koji boravi u službenom posjetu Mađarskoj.

Odgovarajući na pitanje o suradnji INA-e i MOL-a Schmitt je rekao kako su "mađarski organi spremni sprovesti istragu o tome predmetu", odnosno o sumnjama da je uprava MOL-a podmitila bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, radi stjecanja upravljačkih prava u INA-i.

"Hrvatska neće poduzeti nešto što nije u skladu s pravilima tržišnog natjecanja, a slučaj INA-e i MOL-a riješit će se onako kako to traže načela pravde i pravne države", istaknuo je Josipović.

Dodao je kako zadnje informacije govore da će se hrvatska vlada prije odluke o donošenju zakona o ograničenju vlasništva nad INA-om savjetovati s Bruxellesom.

"Imam povjerenja da će vlada postupiti u najboljoj vjeri u odnosu na INA-u i europsku budućnost", kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik pojasnio je kako je motiv vlade spriječiti da korupcija, ako se dokaže, trajno utječe na odnose u toj strateški važnoj tvrtki.

Najava hrvatske vlade da će ograničiti vlasništvo nad INA-om tako da nijedan dioničar, pa ni mađarski MOL, ne može imati više od 49 posto dionica bila je jedna od glavnih tema razgovora dvojica predsjednika i izaslanstava koji je trajao duže od najavljenog, oko sat i pol vremena. Josipović i Pal ipak su istaknuli kako taj slučaj neće utjecati na prijateljske odnose Hrvatske i Mađarske koji bi trebali dodatno ojačati ulaskom Hrvatske u EU iduće godine.

"Našim hrvatskim prijateljima čestitam na završetku pregovora. Priključenje Hrvatske EU-u važno je s aspekta sigurnosti cijele regije i jačanja interesa srednjoeuropskih zemalja", rekao je Schmitt i dodao da Budimpešta na Zagreb gleda kao na "susjeda, prijatelja i strateškog partnera".

I Josipović, koji je zahvalio Mađarskoj na potpori od osamostaljenja Hrvatske do završetka pristupnih pregovora, smatra da će Hrvatska i Mađarska biti važni elementi srednjoeuropske inicijative unutar EU-a, a bilateralna suradnja dobiti nove prilike i mogućnosti.

Dvojica predsjendika dogovorila su se i oko toga da Zagreb prenese iskustva nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, za što se kandidirala Mađarska te su poduprli zajedničke projekte u cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi i ekologiji, poput rezervata biosfere Mura-Dunav-Drava.

Josipović i Schmitt, koji je bio gost na obilježavanju 20. obljetnice neovisnosti Hrvatske i s kojim se Josipović nedavno susreo na Općoj skupštini UN-a u New Yorku, susrest će još jednom na svečanoj večeri u četvrtak navečer.

Hrvatski predsjednik u petak nastavlja dvodnevni službeni posjet Mađarskoj razgovorom s predsjednikom mađarskog parlamenta Laszlom Koverom i predstavnicima Hrvatske državne samouprave te posjetom hrvatskom vrtiću, osnovnoj školi, gimnaziji i đačkom domu u Budimpešti.

Uredništvo Hine

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika