29.09.2011. / 17:59

Autor: Hina , Nacional.hr

Homen optužuje

Srbija: Predizborni potez hrvatske Vlade

Homen je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu izrazio nadu da zakon neće biti prihvaćen u Saboru, ocijenivši kako je možda riječ o potezu u prilog predizborne kampanje u Hrvatskoj

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen u četvrtak je izjavio kako zakon koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, nije u skladu s europskom demokratskom praksom te da se vlasti ne trebaju miješati u rad pravosuđa.

Homen je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu izrazio nadu da zakon neće biti prihvaćen u Saboru, ocijenivši kako je možda riječ o potezu u prilog predizborne kampanje u Hrvatskoj.

"Što se tiče Hrvatske, ona ni do sada nije postupala prema našim tjeralicama i to nije ništa novo", izjavio je Homen te istaknuo kako optužnica protiv nekoga u Hrvatskoj za zločine tijekom devedesetih ne znači da je taj netko automatski kriv već da svoju nevinost treba dokazivati pred sudom.

U Hrvatskoj, kako je rekao, također treba vrijediti podjela vlasti kakva postoji u Srbiji i ostalim demokratskim zemljama. Dodao je kako ni jedan zakon ni akt izvršnih ili zakonodavnih vlasti ne smije zaštititi nikoga od kaznene odgovornosti.

Po njegovim riječima, postupci će biti nastavljeni po svim optužnicama za koje ima dovoljno dokaza.

Podsjetivši kako je ratni zločin kazneno djelo koje ne zastarijeva, Homen je kazao kako očekuje da druge države postupaju u skladu s raspisanim tjeralicama.

Hrvatska je vlada Saboru uputila zakon kojim se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj i kojima su osumnjičeni, optuženi ili osuđeni hrvatski državljani.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika