Objavljeno u Nacionalu br. 358, 2002-09-25

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

'Zemlja' je dojmljiv protest protiv besmislenosti rata

Unatoč velikoj pozornosti medija, film bosanskog redatelja Danisa Tanovića prošle godine nije postigao osobitu gledanost u hrvatskim kinima, no na videu i DVD-u vjerojatno će biti zapaženiji

VIDEORECENZIJA: 'NIČIJA ZEMLJA'VIDEORECENZIJA: 'NIČIJA ZEMLJA'Prvijenac bosanskog redatelja i scenarista Danisa Tanovića izazvao je veliko zanimanje medija u većini zemalja gdje je prikazivan, međutim, malo gdje je bio pravi kinohit, osim u Sloveniji, gdje ga rezultat od gotovo 85 tisuća gledatelja uvrštava među desetak najuspješnijih filmova u posljednjih godinu dana. U hrvatskim kinima “Ničija zemlja” prošle je jeseni i zime privukla nešto više od 15 tisuća gledatelja, što je bio itekako razočaravajuć rezultat, pogotovo jer je riječ o jednom od najboljih filmova nastalih u državama bivše Jugoslavije.

Priča filma odvija se, kao što je dobro poznato, za rata u Bosni i Hercegovini, a najveći dio zbiva se u napuštenom rovu između položaja bošnjačke i srpske vojske. Stjecajem okolnosti, u tom se rovu nađu Bošnjak Čiki (Branko Đurić) i Srbin Nino (Rene Bitorajac), koji poslije početne nesnošljivosti shvaćaju da su se, zapravo, našli u pat-poziciji i da zajednički moraju smisliti način kako da izvuku žive glave iz te apsurdne situacije. Stvari se dodatno zakompliciraju kad se ustanovi da je živ Čikijev suborac i prijatelj Čera (Filip šovagović), za kojeg su svi mislili da je mrtav – a nevolja je što su Srbi ispod njega podmetnuli nagaznu minu koja će, ako se on pomakne, raznijeti svu trojicu. Čiki i Nino uspiju u rješavanje situacije uključiti UNPROFOR, no zbog birokratskog otezanja stvari ne izgledaju dobro…

Tanovićeva namjera bila je da napravi protest protiv besmislenosti i okrutnosti rata, i u tome je gotovo posve uspio. U “Ničijoj zemlji” on vrlo dojmljivo održava ugođaj groteske, usredotočujući se na stravične posljedice rata na obične ljude, a pritom se sudržava od bilo kakvog izravnog pamfletiziranja. Redateljevu izlaganju zapleta možda nedostaje malo opuštenosti, jer je previše očita njegova namjera da cjelini da metaforičnu težinu; na sreću, u filmu ima dovoljno autentičnih emocija i jetke duhovitosti pa takvi prigovori ipak nemaju pretjeranu težinu.

Tanoviću valja odati priznanje i zbog doista impresivnog vizualnog stila: elegantni pejzaži u widescreen-kadrovima nizozemskog snimatelja Walthera Vanden Endea sugestivan su kontrapunkt jezivim zbivanjima. Ukratko, “Ničija zemlja” film je koji svakako trebate pogledati ako ste ga propustili u kinima.

Najzanimljiviji prilog na DVD-izdanju je korektan “making of” koji traje desetak minuta, ali šteta je što, za razliku od francuskog DVD-a, nema Tanovićeva audiokomentara.

Gas do daske 2
Issa

Već kada je prvi “Gas do daske” postao veliki svjetski hit moglo se pretpostaviti da je riječ o začetku potencijalno dugovječnog i ujednačenog filmskog serijala, jer je bilo jasno da se dvojac Jackie Chan – Chris Tucker može nadopunjavati još kompaktnije i zabavnije nego u originalu. “Gas do daske 2” potpuno opravdava takve pretpostavke, ponajprije zahvaljujući “kemiji” između Chana i Tuckera, ali i dotjeranijoj režiji Bretta Ratnera, koji je radio i prvi film. Sam zaplet – u kojem se dvojica junaka upliću u razbijanje međunarodnog lanca krivotvoritelja američkih dolara – nije osobito inventivan, no s obzirom na atraktivnost i dinamičnost izvedbe (film traje jedva nešto više od 80 minuta), malo tko će zbog toga prigovarati.
Među mnogim dodacima na DVD-u ističe se segment o “evoluciji” triju scena, a zanimljiv je i zajednički audiokomentar Ratnera i scenarista Jeffa Nathansona. (I. S.)

Rush Hour 2, am. akc. komedija, 2001.
R: Brett Ratner GL: Jackie Chan, Chris Tucker, John Lone, Zhang Ziyi, Roselyn Vasquez

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Pad Crnog jastreba
Blitz

Novi blockbuster Ridleyja Scotta o neuspjeloj akciji američke vojske 1993. u Somaliji ostvario je čak 70 posto svoje bruto zarade od 160 milijuna dolara na matičnom kinotržištu, što sugerira da je riječ o filmu koji se jednostrano okoristio probuđenim patriotskim emocijama u Americi nakon 11. rujna, međutim, prije bi se reklo da je glad za ratnim sižeima u tom razdoblju bila tolika da je čak i eluzivno ostvarenje poput “Pada Crnog jastreba” moglo postići uspjeh. Scottov je film, naime, sve samo ne štemerska akcijska slikovnica: to je hladna, distancirana slika ratnog kaosa u kojoj borbena sredstva imaju važniju ulogu nego ljudi, a posebno su zanimljivi krokiji somalijske paravojske koja kao da se i ne brine hoće li dočekati sutrašnjicu.
Domaći DVD je, srećom, napravljen po bogatom europskom, a ne siromašnom američkom izdanju. Dvostruki disk sadrži čak tri audiokomentara, sedam dokumentaraca i sedam izbačenih scena.
Slika i zvuk filma su fantastični. (N. P.)

Black Hawk Down, am. rat. film, 2001.
R: Ridley Scott GL: Josh Hartnett, Ewan McGregor, Sam Shepard, Tom Sizemore, Eric Bana

FILM: četiri točkice
DVD: četiri točkice

Mrak mrak film
UCD

Poput “Gasa do daske 2”, nastavak “Mrak filma” bolji je od originala, samo što ovaj put to doista ne znači mnogo: “Mrak” je, naime, bio apsolutno grozan, dok je “Mrak mrak” samo jako loš. Na meti “parodiranja” redatelja Keenena Ivoryja Wayansa i njegovih rođaka te ostalih suradnika ovaj put su se našli filmovi o ukletim kućama, a opet je vrlo dugačak i popis hitova kojih se usput dotiču, od “Istjerivača đavola” preko “Tigra i zmaja” do “Hannibala”. Razina duhovitosti u načelu je vrlo skromna, a posebno su promašeni ”štosovi” s Chrisom Elliottom kao odvratnim pazikućom, no uspjelih gegova ipak je nešto više nego u originalu. Pozitivna strana “Mrak mraka” je i kratko trajanje – jedva 78 minuta, uključujući odjavnu špicu.
Glavna atrakcija vrlo dobro opremljenog DVD-a je više od pola sata izbačenih scena, koje uglavnom nisu ništa lošije od onih koje su ostale u filmu. (I. S.)

Scary Movie 2, am. parodija, 2001.
R: Keenen Ivory Wayans GL: Shawn Wayans, Marlon Wayans, Anna Faris, Regina Hall, Chris Masterson, Kathleen Robertson

FILM: jedna točkica
DVD: četiri točkice

Antitrust
Blitz

Triler Petera Howitta (“Volim, ne volim”) slabo je prošao u kinima (u SAD-u je zaradio samo 10 milijuna dolara u odnosu na budžet od 30 milijuna), no videotržište bit će mu znatno više blagonaklono. Tanjušna priča o kompjutorskom genijalcu (ne baš uvjerljivi Ryan Phillippe) koji ulazi u digitalno carstvo beskrupuloznog tajkuna (Tim Robbins odlično “skida” Billa Gatesa) lako se gleda, a prolaznu ocjenu ne kvari ni beskrajno banalna završnica. Priča je pokradena od “Tvrtke”, no ni ta nije baš bila čisti original.
Na DVD-u film izgleda solidno (vrlo dobra fotografija i efektna scenografija), ali zvuči osrednje, jer nema osobitih surround-efekata. Domaće izdanje pobacalo je pola dodataka koje možete naći na stranim diskovima, pa ukupni dojam nije osobit. (N. P.)

Antitrust, am. triler, 2001.
R: Peter Howitt GL: Ryan Phillippe, Tim Robbins, Claire Forlani

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Tit Andronik
VTI

Filmski prvijenac ugledne američke kazališne redateljice Julie Taymor stilski je vrlo ambiciozna ekranizacija Shakespeareove drame o rimskom vojskovođi koji zbog ponosa i slijepe odanosti caru i njegovu nasljedniku gotovo posve uništi vlastitu obitelj. Taymoričina vizualna interpretacija predloška, u kojoj se motivi antičkog Rima isprepliću s fašističkom ikonografijom, pomalo je predvidljiva (sličan pristup dojmljivije su 1995. iskoristili Richard Eyre i Ian McKellen u ekranizaciji “Rikarda III”), ali redateljica je, kao što se i moglo očekivati, izvukla odlične uloge iz reprezentativnoga glumačkog ansambla predvođenog Anthonyjem Hopkinsom u naslovnoj ulozi, pa je rezultat prilično dojmljivo ostvarenje. Dodaci na DVD-u su rutinski. (I. S.)

Titus, am. art-drama, 1999.
R: Julie Taymor GL: Anthony Hopkins, Jessica Lange, Alan Cumming

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Okrutan i netipičan
Blitz

Silazna putanja karijere Toma Berengera se nastavlja. Nekad prestižni glumac (“Detektiv i dama”, “Vod smrti”) danas nastupa u skromnim videotrilerima, kakav je i ovaj film kanadskog redatelja Georgea Mihalke. Berenger glumi serijskog ubojicu koji likvidira svoje žrtve u trenucima njihove najveće ugode i kameleonski im preuzima identitete. Tako završi na svjetioniku u malom obalnome mjestu, gdje mu se odlučna žena koja živi od ribolova pokaže i više nego ravnopravnom partnericom. Početna dramska premisa nije osobito suvislo provedena, no izvjestan adut su razmjerno zanimljive lokacije i fina fotografija.
Film na DVD-u izgleda O.K., ali je zvuk zbog jeftine produkcije vrlo siromašan. U dodacima su samo ogoljene filmografije redatelja i glavnih glumaca. (N. P.)

Cruel and Unusual / Watchtower, kan. triler, 2001.
R: George Mihalka GL: Tom Berenger, Rachel Hayward, Tygh Runyan

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Bosonoga u parku
VTI

Nekad vrlo popularna komedija po scenariju Neila Simona (predložak je istoimeni piščev kazališni komad, koji je nadahnuo i kratkotrajnu tv seriju početkom sedamdesetih) danas se ne doima osobito impresivno. Peripetije mladog bračnog para koji se zlopati na petom katu bez dizala mogu izazvati smijeh tek kod nepopravljivih nostalgičara, a Simonova spisateljska vještina čini se upitnom zbog predvidljiva ponavljanja potpuno istih gegova. Film možda ponekog privuče zbog tada mlađahnih zvijezda Jane Fonde i Roberta Redforda, međutim, to im nisu uloge po kojima bi ih trebalo pamtiti: puno bolji posao obavili su veterani Mildred Natwick i Charles Boyer.
Film na DVD-u vrijedi pogledati zbog originalnog širokog formata, a slika je osrednja. (N. P.)

Barefoot in the Park, am. komedija, 1967.
R: Gene Saks GL: Jane Fonda, Robert Redford, Mildred Natwick, Charles Boyer

FILM: dvije točkice
DVD: jedna točkica

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika