29.09.2011. / 19:11

Autor: Hina , Nacional.hr

Statusna konferencija o Gotovini i Markaču gotova za 10 minuta

Prvostupanjsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispravno je zaključilo da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom srpskog stanovništva i stoga haaško tužiteljstvo traži da se žalba generala Ante Gotovine odbaci u cijelosti, navodi se u javnoj verziji odgovora tužitelja na žalbu generala Gotovine, objavljenoj u četvrtak.

Mladen MarkačMladen MarkačStatusna konferencija o generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču trajala je tek desetak minuta koliko je bilo potrebno sudu da razmotri statusna i proceduralna pitanja. S obzirom na to da takvih pitanja nije bilo puno, ročište je i kratko trajalo.

No, puno je zanimljivije bilo čitati odgovore tužiteljstva na žalbe generala Gotovine i Markača koji su također objavljeni danas.

Tako je tužiteljstvo navelo kako je "prvostupanjsko vijeće Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispravno je zaključilo da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom srpskog stanovništva i stoga haaško tužiteljstvo traži da se žalba generala Ante Gotovine odbaci u cijelosti".

"Tužiteljstvo traži da žalbeno vijeće odbaci Gotovininu žalbu u cijelosti", navodi se u podnesku izvorno podnesenom 12. rujna, tada kao tajnom dokumentu.

Obrana generala Gotovine je 1. kolovoza podnijela žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na 24 godine zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje.

U žalbi navode da je vijeće pogrešno utvrdilo da su u Oluji počinjeni nezakoniti napadi koji su rezultirali progonom stanovništva kao i da je pogrešno utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata te Gotovinino sudjelovanje u njemu.

"Vijeće je ispravno zaključilo da su Tuđman, Gotovina, Markač i drugi hrvatski politički i vojni vođe zajedno djelovali u okviru udruženog zločinačkog pothvata radi trajnog uklanjanja što je moguće većeg broja srpskih civila iz krajine", pišu tužitelji.

"Sudionici brijunskog sastanka odlučili su usmjeriti topnički napad na veće gradove u krajini kako bi izazvali bijeg stanovništva u panici, računajući pritom na već demoralizirano stanje srpskih civila", navodi se u podnesku tužitelja u kojem se tvrdi da Gotovinina žalba na zaključke sudaca o nazakonitosti napada pokazuje temeljno nerazumijevanje presude, jer nema temelja za zaključke Gotovinine obrane da iz presude proizlazi da je 95 posto topničkih pogodaka bilo zakonito.

Obrana generala Gotovine, primjenjujući način analize dokaza koji je koristilo prvostupanjsko vijeće, u žalbi je pokazala da bi većina topničkih pogodaka u Oluji po tim kriterijima bila zakonita.

Tužitelji navode da su srpski civili izbjegli zbog straha izazvanog nezakonitim topničkim napadima suprotstavljajući to tvrdnjama obrane da je odluka srpskog vodstva tzv. RSK pokrenula odlazak. Tužitelji tvrde da je naredba za evakuaciju stigla prekasno te je bila irelevantna jer je progon već počeo.

U pogledu tvrdnji obrane generala Gotovine da je tek u presudi kao mjerilo zakonitosti topničkog pogotka uvedeno pravilo o padu projektila unutar 200 metara od vojnog cilja, tužitelji tvrde da je nezakonitost napada utvrđena na osnovi puno više čimbenika od 200-metarske granice.

Vijeće je razumno zaključilo da je postojao udruženi zločinački pothvat kao i da je Gotovina bio njezin član te mu je značajno pridonio, navode tužitelji u 137 stranica dugačkom odgovoru na žalbu.

Također, Tužiteljstvo je pozvalo žalbeno vijeće da kao neosnovanu odbaci žalbu generala Mladena Markača na presudu kojom je zbog zločina u Oluji osuđen na 18 godina zatvora.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
28/9/11

drcr, 29.09.11. 21:36

Srbija napala Hrvatsku u ovoj igri, prikljuci se i pomozi:
http://www.erepublik.com/hr/referrer/Dr_Revenue


registracija
27/8/09

Lujo1, 30.09.11. 09:06

Je, ima ovde ijasnih i nejasnih stvari.
1. jasno je kak je tužiteljstvo na plaći MI6 i kak mora sve napraviti (koliko god to bilo nepravedno, bahato, bezobrazno, neprofesionalno i td. i td.) da zaradi svoju poveliku plačicu,
2. Iz svega se čini kak su i neki suci na jaslama MI6 ili su jednostavno bedasti i nesposobni shvatiti potpuno jednostavne i bitne stvari,
3. Čini se kak je i obrana naših generala ili nesposobna ili pod uplivom šeksa, jace i ostalih ratnih profitera kojima je u interesu naći "Pedra" i sve mu svaliti na leđa, a oni bi ostali čisti,
3a. Zakaj obrana neće predložiti sucima izvid mjesta "prekomjernog granatiranja" pri čemu bi se odmah i za sva vremena uvjerili kak granatiranja jedva da je i bilo, a o nekom prekomjernom granatiranju nema ni spomena,
(u jednom mjestu blizu Daruvara sused je susedu posekel nekakvo stablo u šumi i oštečeni je lopčinu tužil sudu. Nedugo posle toga je sudac sa celom svitom zapisničara, mjernika, šumara i td. izašel na teren i na terenu je saslušal i optuženog i tužitelja i svedoke i vještake i mjernika i "javnost" - ja sam bil "javnost" - i za 15 dana je donesel presudu na koju se nije niko žalil, jer je bila pravedna i utemeljena na činjenicama koje su se videle "na licu mesta")
Meni se vidi kak je gomila problema s našim generalima rezultat šeksove namjere da zamuti vodu, da skrije istinu i zataška svoje djelovanje izdajničko (kad je general Gotovina bil u pitanju onda - lociraj, indentificiraj, uhiti, transferiraj, a kad je šeks u pitanju onda Sabor odmah donosi zakon kak šeksa niko nesne uhititi) budući da je šeks kral u vrijeme kad je trebalo donositi zakone kojima bi se zaštitila RH i branitelji, pa nije imal vremena za takve sitnice (kak i vasceli hdz-ej), a sad odjenput ima vremena i jaaaako se pjeni.
Mislim kak je naše generale izdala Domovina pod vodstvom hdz-ja i ja se s gnušanjem i prijezirom ograđujem od svih hdz-ovih izdajničkih poteza i dok sam živ bum se zalagal da izdajnicima bude suđeno - ovak ili onak!
Bože pomozi!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika