30.09.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Hypo

Generalna čistka suda zbog Sanadera

Optužno vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi

Sanader je dovezen pod jakim osiguranjem (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)Sanader je dovezen pod jakim osiguranjem (Foto: Marko Lukunić/PIXSELL)

Bivši premijer Ivo Sanader danas je prvi put doveden na zagrebački Županijski sud na sjednicu optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo.

Zanimljivo je da su svi ostali, od sudaca preko osoblja pa do stranaka, morali pričekati dok su Sanadera uvodili u sud. Naime, zatvorili su sve ulaze dok Sanadera nisu odveli u za njegov slučaj određenu sudnicu.

Sanaderovi odvjetnici, Goran Suić, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković najavili su kako će obrana biti borbena te kako će više izjava davati nakon rasprave.

Sanader danas bi se prvi put nakon izručenja Hrvatskoj trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu na kojem će optužno vijeće odlučivati o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice protiv njega, po kojoj je primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sjednica tročlanog optužnog vijeća zatvorena je za javnost, a njome će predsjedati sutkinja Tanja Pavelin-Borzić.

"Obrana će pokušati osporiti optužnicu. Naša osnovna teza je da u ovom konkretnom slučaju Hypo banke nije bilo osnova za primjenu zakona o nezastarijevanju kaznenih dijela ratnog profiterstva jer ova navodna provizija koja je bila isplaćena, kada bi i bila isplaćena, nema nikakve veze s ratnim stanjem tijekom Domovinskog rata. Ostajemo kod svojih teza i u potpunosti ćemo odbaciti optužbu", kazao je Čedo Prodanović HTV-u.

Na sjednici vijeća USKOK će ukratko iznijeti rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a Sanader i njegovi branitelji moći će iznijeti dokaze koji idu njemu u prilog te upozoriti na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Okrivljenik može dati izjavu da se osjeća krivim po svim ili nekim točkama optužbe, no to, kako je rekao Prodanović, ne dolazi u obzir jer je, kako tvrdi, njegov branjenik nevin.

''Meni je u potpunosti neprihvatljivo da me se tereti za neku navodnu štetu koja je napravljena Hrvatskoj, a zapravo nije napravljena Hrvatskoj. Jer, ako je bilo neke provizije, onda tu proviziju nije platila Republika Hrvatska, nego Republika Austrija, što znači da, ako je bilo nekakve štete, ona je učinjena Republici Austriji. Tu je riječ o konstrukciji kojom se mene želi politički diskreditirati i ocrniti pred javnošću'', poručio je ljetos Sanader istražiteljima USKOK-a.

Optužno vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.09.11. 10:25

Po Sanaderovoj izjavi apsolutno je jasno kakav je njegov mozak i kako on rezonira.Ovako stvari može postaviti samo potpuno pomračeni um koji je daleko od sebe odbacio sve karakteristike koje bi čovjek trebao imati.A da bi uopće bio čovjek.Odbacio je karakter,moral,ugled,dostojanstvo,osjetljivost na nepoštenje i sve ostalo.Ostao je samo goli zločinac.Bez skorpula i bez časti.O zemlji koju je predstavljao,kao i o narodu ,ni riječi.O našem poniženju pred svijetom i nama samima kakvoga smo to kriminalca za Premijera imali,ni riječi.To je lice i naličje HDZ-a.Nekada sam bio uvrijeđen Tuđmanovom opaskom da su Hrvati stoka sitnog zuba.Ipak ja nisam bio u pravu.


registracija
14/7/11

Trinity, 30.09.11. 11:12

Potpuno se slažem s fluidovim komentarom o Sanaderu. Dodajem da su, nažalost, mnogi odbacili od sebe navedene ljudske karakteristike, pa cijelo društvo tako funkcionira, moral, etika kao kategorije, kao da uopće ne postoje! Teška je to bolest, za hdzovce dječja!
I mene je vrijeđao Tuđman svrstavši Hrvate u stoku sitnog zuba, vrijeđa me to i danas. Zato jer nismo svi isti! Zato, dajmo si šansu na izborima! Da se ne dogodi da se zlo i dalje širi, jer dobri ljudi ne čine ništa!


registracija
24/3/10

bagsy, 30.09.11. 14:58

Pa sad mo više ništa nije jasno,jel sanader premijer ili bivši premijer ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika