30.09.2011. / 09:41

Autor: Deutsche Welle

Komentar DW-a

Zeleno svjetlo i strahovi

S velikom većinom je njemački Bundestag prihvatio dodatna sredstva za "kišobran" koji bi trebao spasiti euro. No, i nakon te odluke ostaje neugodan osjećaj, smatra komentatorica DW-a.

Angela Merkel (arhiva)Angela Merkel (arhiva)Njemačka vlada može odahnuti. Najjača članica Europske unije pokazala je odlučnost i efikasnost. Čak je i gotovo kompletna oporba glasovala za povećanje Fonda za spas eura. Samo klub zastupnika Stranke ljevice i nekoliko "odmetnika" iz vladajuće koalicije glasovalo je protiv.

No unatoč tome, ova odluka ostavlja neugodan okus u ustima. Strahovi i brige građana nisu nestali, jer Europa otkako je dogovoren prvi paket pomoći Grčkoj u svibnju prošle godine ne miruje. Od tada se stalno smišljaju novi paketi pomoći. Sve veće svote se "bacaju u bubanj" kako bi se obuzdala rastuća kriza i spasila zajednička valuta. Grcima to do sada međutim nije pomoglo. Njihovo gospodarstvo je, zahvaljujući strogim mjerama štednje kojima je uvjetovana pomoć, palo u do sada neviđenu recesiju, nezaposlenost je porasla, potrošnja opala, a kraj te spirale nije na vidiku. Slični scenariji prijete i drugim južnoeuropskim zemljama pa više nije ni isključeno da će doći do socijalnih nemira.

Posljedice će se osjetiti i u Njemačkoj

No i u relativno bogatoj Njemačkoj neće izostati posljedice ako se milijarde iz poreznih blagajni budu slijevale u rupu bez dna od koje će na koncu imati koristi samo banke. I ovdje će se osjetiti da taj novac nedostaje - za školstvo, za infrastrukuru, za održavanje na Ustavu utemeljene socijalne države. Već godinama osjećaju građani Njemačke da vrijednost njihovih plaća pada, da su situacija na tržištu rada i radni odnosi sve teži, da životni troškovi i izdaci za školovanje i obrazovanje stalno rastu. Gospodarski stručnjaci s druge strane upozoravaju da štednja guši konjunkturu i pojačava krizu.

Sada je pak Bundestag još jednom odlučio povećati Fond za spas prezaduženih članica euro-zone. Savezna kancelarka Angela Merkel i ministar financija Wolfgang Schäuble su time zadovoljni i osjećaju olakšanje. Čak i dva najveća oporbena kluba zastupnika - SPD-a i Zelenih - podržala su njihov zakon. No, građani imaju itekako razloga za brigu jer sada se strahuje da ni ovaj najnoviji paket koji bi trebao "držati" do 2013. neće biti dovoljan. Pred ljudima u Njemačkoj i Europi je nesigurna budućnost puna briga. Taj osjećaj ne može ukloniti niti sloga u njemačkom Bundestagu iskazana ovoga dramatičnog dana.

Autorica: Bettina Marx (dd)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika