30.09.2011. / 12:19

Autor: Nacional.hr

Sorosev radikalni plan za Europu

"Ukoliko su spremni učiniti bilo što od navedenog, kriza bi već bila riješena. Na kraju, takvo rješenje podiglo bi ekonomsku politiku eurozone na razinu političke unije", zaključuje Davies

Georg SorosGeorg SorosUgledni investitor Georg Soros često je tijekom trajanja gospodarske krize ukazivao na pogreške koje su pojedine vlade povukle, ali i na poteze koji su potrebni kako bi svijet izbjegao novu Veliku krizu.

U svojoj posljednjoj kolumni za Financial Times Soros predlaže tri odvažna koraka koji bi trebali pokrenuti svjetsko gospodarstvo i promijeniti stanje na tržištu.

"Ovi bi koraci smirili tržišta i dali Europi vremena da razvije strategiju rasta bez koje dužnička kriza ne može biti razriješena", ističe Soros.

Prije svega vlade zemalja eurozone moraju postići zajednički dogovor i stvoriti zajednički izvor financiranja za eurozonu.

Stvaranje zajedničkog izvora financiranja, svojevrsne zajedničke blagajne, zbog kompliciranosti europskog zakonodavstva moglo bi potrajati. Stoga Soros predlaže kako "prazninu" do stvaranja zajedničke blagajne popuni Europska centralna banka.

Banke bi, smatra Soros, trebale biti pod direktnim upravljanjem Europske centralne banke koja bi im osigurala trajnu rekapitalizaciju. ECB bi također osigurao kreditne linije i zajmove tih banaka, ali i pomno motrio razinu rizičnih zajmova.

ECB bi na taj način omogućio zemljama poput Italije i Španjolske privremeno refinanciranje njihovog duga pod povoljnijim uvjetima.

Soros ističe kako je nužno pod hitno uvesti sigurnosni mehanizam protiv Grčkog bankrota koji bi se odnosio na dvije najranjivije grupe - banke i državne obveznice zemalja poput Italije i Španjolske.

Zaštitu od grčkog bankrota koji bi mogao biti poguban za eurozonu, ali i šire svjetsko tržište, moguće je organizirati kroz Europski fond za stabilizaciju koji bi rekapitalizirao banke i garantirao za njihovu stabilnost. Također, kako bi se uklonio pritisak sa državnih obveznica nesigurnih zemalja, ECB bi trebala smanjiti diskontnu stopu. Potom bi trebalo ohrabriti ugrožene zemlje da se same financiraju kroz zadužnice, a banke ohrabriti da te zadužnice kupuju.

Ni ECB ni Fond ne bi trebali kupovati državne obveznice na otvorenom tržištu, kako bi tržište samo odredilo premije rizika. Kada se tržište stabilizira, države same mogu početi izdavati dugoročne obveznice.

"Na taj bi se način omogućilo da Grčka bankrotira bez širenja krize. To ne znači da Grčku treba gurnuti u bankrot", upozorava Soros i dodaje kako bi provođenjem ovih koraka ECB mogla rekapitalizirati europske banke, a MMF-u prepustiti rekapitalizaciju grčkih banaka.

Davies: Sorosov plan mogao je spasiti eurozonu, da je proveden ranije

Naravno, Sorosovi prijedlozi nisu ostali bez komentara. Makroekonomist Gavyn Davies prokomentirao je kako je Sorosov plan radikalan, ali za njegovo ostvarivanje potrebno je savladati puno prepreka.

"Njegov prijedlog pretpostavlja da eurozona postane prava država, barem s ekonomskog gladišta. Fiskalna politika bi vrijedila za cijelu eurozonu. Banke bi bile prisilno rekapitalizirane, koristeći sredstva iz Fonda. Te banke bi onda trebale davati zajmove onako kako im ECB diktira, što bi nju onda postavilo u ulogu super regulatora cijelog bankarskog sustava eurozone. Konačno, ECB bi omogućila likvidnost bankama, kako bi one mogle financirati talijanski i španjolski proračunski deficit kupovinom državnih zadužnica", ističe Davies.

Dodaje kako bi to ohrabrilo komercijalne banke da financiraju deficite u najslabijim gospodarstvima eurozone.

"Da je Europa jedinstvena država, mogla je već provesti dio tog plana. Otprilike kako je SAD napravila 2008. godine. No, Sorosev prijedlog traži od Njemačke i Francuske da prihvate principe velikih fiskalnih i monetarnih transfera prema periferiji eurozone. To također znači i da bi trebali prihvatiti monetizaciju proračunskog deficita i dirigiran pristup vlasništvu komercijalnih banaka", upozorava Davies.

"Ukoliko su spremni učiniti bilo što od navedenog, kriza bi već bila riješena. Na kraju, takvo rješenje podiglo bi ekonomsku politiku eurozone na razinu političke unije", zaključuje Davies.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 30.09.11. 14:37

Sorosov plan može spasiti samo najbogatije da ne izgube svoje bogatstvo a siromašni će postati još siromašniji....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika