30.09.2011. / 13:19

Autor: Hina

Riblje ulje ne povećava djetetovu inteligenciju

Unatoč nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju djetetova mozga, španjolska je studija pokazala da u dobi od šest godina nema razlike u razini inteligencije.

Riblje ulje u trudnoći ne povećava inteligenciju djetetaRiblje ulje u trudnoći ne povećava inteligenciju djetetaUnatoč nekim dokazima da uzimanje ribljeg ulja u trudnoći pomaže u razvoju djetetova mozga, španjolska je studija pokazala da u dobi od šest godina nema razlike u razini inteligencije.

Studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition potvrđuje raniju norvešku studiju koja je isto ustanovila da nema razlike u inteligenciji sedmogodišnjaka čija je mama uzimala riblje ulje tijekom trudnoće i dojenja, i onih koji nisu bili izloženi ribljem ulju.

Masne kiseline, poput dokozaheksaenoične kiseline (DHA) kojih ima u ribi, smatraju se važnima za razvoj fetusa. Pitanje je bilo hoće li djetetu koristiti dodavanje veće količine tih masnoća majčinoj hrani.

Istraživači su otkrili da djeca žena koje su u crvenim krvnim zrncima imale velike količine DHA u vrijeme porođaja, na testovima imaju iznadprosječnu razinu inteligencije u dobi od šest godina.

Majke s visokom razinom DHA nisu nužno dobivale riblje ulje kao dodatak prehrani, nego taj rezultat možda odražava majčino unošenje DHA iz različitih izvora, a tijekom dužeg razdoblja.

"Nismo otkrili znatan učinak dodatka prehrani na kognitivne funkcije djeteta. Majčinski DHA status može imati veze s kasnijim kognitivnih funkcijama u djece", napisala je voditeljica studije Cristina Campoy sa sveučilišta u Granadi.

To bi moglo značiti da je dugotrajno uzimanje masnih kiselina "korisnije nego uzimanje dodataka prehrani u trudnoći", napisali su istraživači.

Studija nije mjerila način prehrane djece, a to je moglo utjecati na rezultate, kaže Ingrid Helland iz sveučilišne bolnice u Oslu, koja je vodila ranije norveško istraživanje.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika