30.09.2011. / 14:50

Autor: Nacional.hr

Veličanje osumnjičenika za masakr

Uskrsnuće vukovarskog Napoleona

Dobar dio epizode otpada na hvaljenje Tomislava Merčepa, ali i obožavanje HDZ-a kojeg se spominje kao pokret koji je stvarao državu

Tomislav Merčep; photo: Željko Hladika/PIXSELL Tomislav Merčep; photo: Željko Hladika/PIXSELL HRT-ov dokumentarni film "Bitka za Vukovar" trebao bi kroz deset epizoda govoriti o "najvećoj bici Domovinskog rata". Kako navode u opisu serije, prikazuju se svjedočanstva više od stotinu sugovornika, mahom branitelja Vukovara.

No, druga epizoda te dokumentarne serije koju potpisuju Roman Majetić i Dominik Susmel, zapravo više vrijeđa hrvatske branitelje nego što ih veliča.

Kako piše tportal, druga je epizoda "realizirana kao nevjerojatno naivna propaganda za HDZ i ljude poput Tomislava Merčepa".

Navode kako je serija koncipirana isključivo na svjedočenjima hrvatskih branitelja koji predstavljaju svoju perspektivu događaja u Vukovaru 1991. godine.

Dobar dio epizode otpada na hvaljenje Tomislava Merčepa, poznatog i kao 'vukovarski Napoleon' ali i obožavanje HDZ-a kojeg se spominje kao pokret koji je stvarao državu.

Merčep koji se i sam pojavljuje u jednom dijelu emisije, predstavljen je kao heroj, čovjek velike energije koji je širio inspiraciju i okupljao najbolje oko sebe. Nigdje se ne spominje njegovo uhićenje i optužba za ratne zločine. S druge strane, autori su se okomili na šefa osječke policije Josipa Reihla-Kira, kojem su pripisali svaki hrvatski neuspjeh i čak ga u jednom trenutku nazvali izdajnikom.

Nigdje se ne predstavlja Vukovar iz perspektive Srba koji su tamo živjeli, spominju se samo četnici. Zanimljivo je da u cijeloj priči nije spomenuta ni jedna žena, kao da ih u VUkovaru nije ni bilo.

"Nema se što reći za 'Bitku za Vukovar' nego da je loš dokumentarni kić koji vrijeđa i spomen na Vukovar i današnje gledatelje", ističe tportal i na kraju zaključuje kako je druga epizoda 'Bitke za Vukovar' skandal i predizborna propaganda HDZ-a.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 30.09.11. 15:51

Arkan i Mladić, također su heroji u svom narodu,,,radi se ipak o zločnicima, htjeli mi to prihvatiti ili ne imali smo i mi, bez obzira što smo se branili, svoje zločeste dečke,,,oni koji su ubijali civile i ratne zarobljenike, oni koji ih veličaju ili podržavaju, ne mogu baštiniti pozitivne stečevine u stvaranju moderne hrvatske Države,,,,


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.09.11. 16:13

Prijedlog da je Josip Reih-Kir bio izdajica je vrlo interesantan. Znači da je on namjerno ubijen, kao političko ubojstvo, a ne slučajno kako se to pokušalo pokazati u HR politici. Reih-Kir je bio pravi slavonac, profesionalac koje je postupao u skladu s tadašnjim službenim stavovima hrvatske vlade. Kada je Kir ubijen, na vlast su došli Glavaš i slični zločinci koji su polje rata napravili kriminal u Osječkoj privredi. Zbog njih su nekada bogati osijek i slavonija spali na siromaštvo i provinciju. Teza je uvijek ista, ratni zločinci su se pretvorili u posljeratne zločince koji su zbog svoje koristi opljačkali Hrvatsku.


registracija
11/12/07

time, 30.09.11. 16:38

Sramotno je da netko financira takav filmski uradak a još vece poniženje za hvatske gradjane kojima je to HRT servirao. Reihl Kir je bio mirotvorac i upravo zato je smetao onima koji su sukobe i rat isprovocirali. Potpuno drugačija bi bila situacija da je Kir ostao živ i da se omogućilo normalnim Hrvatima poput njega, da vode našu državu.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.09.11. 17:01

dobro je što tportal piše kritički. Ali bolje bi bilo da to rade udruge dragovoljaca.
Sudski proces koji se vodi protiv Merčepa, sve će pokazati, kakav je bio, što je radio, te kakve mu "zasluge" pripadaju.
A da je Kir ubijen po narudžbi, to stoji. Ali samo je Gudelj platio.


registracija
21/2/11

skyway, 30.09.11. 17:24

Sramotno je i zalosno sto HDZ klan radi u ocuvaju vlasti...Vjerujem da su Hrvati konacno progledali i da ih se vise ne moze praviti budalama. To znaci da cemo konacno urediti drzavu onako kako zelimo, bez bandita koji su nas prevarili i pokrali pred vlastitim ocima.
Inace, svaka vam je na mjestu aga Sovulj i nema potrebe da duzim...


registracija
13/10/09

branimir, 30.09.11. 17:38

Nema bre da brinete. Za sve će da se pobrinu Pusić, Teršelićka, Štrbac, Jakovina... - poznati pravdoljubci-petokolonaši-plaćenici.


registracija
16/6/10

nosonja, 30.09.11. 17:44

time@ plaćam i ja sa svojim novcima(pretplata) iako se s tim ne slažem.......oprosti!!!


registracija
17/12/10

zmaj, 30.09.11. 18:27

Jospi Kir je MORAO biti ubijen, jer mir je zadnje što je Slavonija u to vrijeme trebala.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 30.09.11. 18:37

Ma boli me ona stvar za HDZ. Ja sam se borio i u isto vrijeme mrzio HDZ i bandu lopovsku ! Pametni branitelji znaju zašto su bili u ratu. Oni drugi broje lovu.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.09.11. 18:44

zmaj pogresno!!!

Kir nije bio suludi mirotvorac! Sluzbena politika HR vlade je bila pregovori, i Kir je kao legalista isao u pregovore. HR vlada je imala divje politike u to doba, pregovore da udovolji EU, i skrivenu politiku potpaljivanja sukoba da bi natjerali EU na priznanje HR. Zato je i Vukovar pao, Vukovar je zrtvovan da bi se natjerala EU da prihvati HDZ vlast. Borba za samostalnos hrvatske bi bila daleko laksa i manje pogibna da nije HDZ forsirao ustastvo i ekstremizam.


registracija
13/10/09

branimir, 30.09.11. 19:29

@ankicascreiber,
u čemu se očitovalo i gdje to ustaštvo i ekstremizam u Hrvatskoj? Zar u tome što su vam bila ugrožena rukovodeća radna mjesta koja ste si desetljećima uzurpirali diljem ex-yugoslavije (osim Slovenije)?! Po tebi nit je bilo balvana, niti četnika, nit granatiranja Dubrovnika, ni Banskih dvora, niti Škabrnje...
Za sve je kriv srbijanski i srpski kompleks veličine i želje za dominacijom nad ljudima i prostorima. Kao što vidiš, ima Boga. Sada Kosovo, onda će Sandžak, pa Vojvodina. Dokaz da niti vi s kim ni tko s vama može. Vi ste glavni kamen smutnje na Balkanu.


registracija
20/8/10

McCoy, 01.10.11. 09:08

@branimir
Ti se samo praviš da si glup, jel da?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 01.10.11. 10:12

branimir odgovor za tebe
Kir je bio hrvatski heroj i profesionalac, koji je radio po zakonima koji su mu nalozeni. Kir je isao na pregovore zato sto je EU tjerala hrvatski vladu da ga salje na pregovore. On je slusao vladu. Glavas i Mercep su uvijek stvarali svoje zakone, i kriminal. Martin Spegelj je bio vrhunski strucnjak i profesionalac, Gojko Susak je bio pizza boy. Susku je dano ministarstvo obrane ispred Spegelja, rezultat toga je da su danas nasi generali u Haagu. U vrijeme od 1991-1995 mnogi Hrvati su se borili za svoju zemlju, pa i neki srbi iz hrvatske, medutim na vodeca mjesta su uvijek dolazili ekstremni HDZovci, koji nisu bili strucni, ali su forsirali kriminal i ustastvo misleci da rade za probitak HDZa.


registracija
13/10/09

branimir, 01.10.11. 14:33

Ne govorim ni o Merčepu niti o Glavašu niti branim kradezovce. Tko je počinio zločin ili krivično djelo, bez obzira na namjeru, treba za to odgovarati. Govorim o uzrocima i posljedicama zla koje nas je zadesilo i zbog čega će ispaštati i naša djeca. A ti argumenti su neosporni i nepobitni.


registracija
15/8/10

bigred1, 01.10.11. 14:56

branimire,ti si vjetrokaz.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika