30.09.2011. / 14:34

Autor: Hina

Mijanmar odustaje od gradnje goleme hidrocentrale

Mijanmar je odlučio obustaviti kontroverzni projekt gradnje goleme hidrocentrale na sjeveru zemlje koji je financirala Kina, nakon nesvakidašnjih narodnih prosvjeda, rekao je u petak vladin čelnik.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMijanmar je odlučio obustaviti kontroverzni projekt gradnje goleme hidrocentrale na sjeveru zemlje koji je financirala Kina, nakon nesvakidašnjih narodnih prosvjeda, rekao je u petak vladin čelnik.

Dok nova "civilna" vlada koju i dalje kontrolira vojska, zadnjih tjedana pokazuje znakove otvaranja prema oporbi i dok mijanmarski aktivisti ispituju granice te nove slobode, sve se veći broj glasova diže protiv gradnje te hidrocentrale koja bi proizvodila električnu energiju za Kinu.

Predsjednik Thein Sein rekao je parlamentarnim zastupnicima na sjednici u prijestolnici Naypyidawu da se gradnja hidrocentrale Myitsone na rijeci Irrawaddyju, u državi Kachinu, prekida do kraja mandata sadašnje vlade, dodao je čelnik.

"Predsjednik je odlučio prekinuti plan gradnje zbog toga što je ovu vladu izabrao narod i ona mora poštovati njegovu volju", rekao je, dodajući da više neće biti pregovora s Kinezima.

Aktivisti za zaštitu okoliša već dugo kritiziraju taj projekt koji bi poplavio desetke sela, uzrokovao iseljavanje najmanje 10.000 ljudi i izazvao nepopravljivu štetu tom području poznatom po svojoj bioraznolikosti.

I oporbena čelnica Aung San Suu Kyi zatražila je u kolovozu od Mijanmara i Kine da "preispitaju" taj projekt kako bi se spriječile "posljedice koje bi mogle ugroziti živote i domove" stanovnika, u izjavi koju je objavila njezina raspuštena stranka Nacionalna liga za demokraciju (LND).

Vezane vijesti

Povijesno putovanje Europom

Povijesno putovanje Europom

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi pošla je u srijedu ujutro iz Yangona u povijesno putovanje Europom, gdje će napokon održati govor kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika