30.09.2011. / 14:40

Autor: Deutsche Welle

Nokia tone sve dublje

Nakon što je prije 3 godine uz ogromno negodovanje javnosti zatvorila pogon u njemačkom Bochumu i preselila ga u rumunjski Cluj, Nokia je sada odlučila zatvoriti i taj pogon. Europa ponovo gubi tisuće radnih mjesta.

Nakon Bochuma i u Cluju ključ u bravuNakon Bochuma i u Cluju ključ u bravuNekadašnje finsko gospodasko čudo i nakad vodeći svjetski proizvođač u sektoru mobilne telekomunikacije i dalje se nalazi u slobodnom padu. Nokia je najavila da će nakon nepune tri godine zatvoriti pogon u rumunjskom Cluju te da će tamošnju proizvodnju prebaciti u Kinu. Pored gubitka 2.200 radnih mjesta u Rumunjskoj, Nokia je najavila zatvaranje pogona i u njemačkom Bonnu i američkom Malvernu. Čini se da finski koncern definitivno gubi bitku za mobilno tržište i to prije svega zahvaljujući prespavanim ulaskom na tržište smartphonea.

"Seleći kapitalizam"

Objašnjavajući, za mnoge šokantno, zatvaranje pogona u koji je prije nepunih tri godine uložila preko 60 milijuna eura, Nokia je priopćila kako se u Rumunjskoj sastavljaju jednostavniji mobiteli za azijsko tržište. S obzirom da se komponente za te mobitele ionako proizvode na Dalekom istoku logičan je potez da se i sklapanje prebaci u Kinu. No, pitaju se analitičari u prvim rekacijama, zašto to menadžment Nokie nije učinio već prije tri godine kada je uz ogroman otpor njemačke javnost zatvorio pogon u njemačkom Bochumu i 2.300 radnika izbacio na ulicu.

Bijes u Njemačkoj je bio utoliko već jer je Nokia za otvaranje pogona u Bochumu (u kojem su se proizvodili TV prijemnici marke Graetz) u devedesetima od Europske unije i lokalnih vlasti primila subvencije u visini od gotovo 90 milijuna eura. Preseljenje pogona u Rumunjsku njemačka javnost je doživjela kao potez kojim se od Bruxellesa ponovno žele izvući subvencijski euri.

Tadašnji njemački ministar financija Peer Steinbrück poslovnu praksu Nokie je nazvao "Seleći kapitalizam". Nokia je objasnila da joj je proizvodnja u Njemačkoj preskupa, no javnost je teško progutala to objašnjenje pogotovo zbog činjenice što je finski koncern tada zaista bio vodeća sila na polju mobilne telekomiunikacije s rekordnim godišnjim prihodom od 7,2 milijarde eura.

Propuštena šansa

No danas je Nokia daleko od ovih brojaka. U drugom kvartalu ove godine Nokijin udio na tržištu iznosio je 22,8 posto dok je u isto vrijeme prošle godine taj udio iznosio 30 posto. Po broju proizvedenih mobitela još uvijek najveći svjetski proizvođač već dulje vrijeme muku muči s potpuno promijenjenim tržištem. Na rastućem tržištu smartphonea Nokia od samog početka ne uspijeva držati korak s vodećim proizvođačima u ovom segmentu Samsungom, HTC-om i prije svega Appleom.

Finskom koncernu ne cvjetaju ruže ni u segmentu navigacijskih sustava u koji su još donedavno ulagane milijarde. Nokia je stoga već na proljeće najavila "bolne ali nezaobilazne" poteze i ukidanje preko 4.000 radnih mjesta. Za radna mjesta ne moraju strahovati samo radnici u pogonima izvan zemlje matice, poput mađarskog Komaroma ili meksičkoj Reynosi. Zatvaranje dijelova pogona prijeti i u glavnom pogonu u finskom Salu.

Autor: N. Kreizer

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika