30.09.2011. / 19:30

Autor: Hina , Nacional.hr

Procesuiranje za hijenstvo

Pukovnik, a ne profiter!

Prodanović je ustvrdio da je tužiteljstvo, "u silnoj želji" da se Sanadera sudi i za djela stara 17 godina koja nije počinio, "posegnulo" za Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji

Ivo Sanader; Photo: Robert Anić/PIXSELLIvo Sanader; Photo: Robert Anić/PIXSELL

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera izvijestila je da je Sanader danas na sudu "s gnušanjem" odbacio USKOK-ovu optužbu da je ratni profiter.

"S gnušanjem je odbacio tvrdnju tužiteljstva da bi bio ratni profiter, jer se on u to vrijeme borio za Hrvatsku i imao je čin pukovnika", kazao je izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović, nakon što je optužno vijeće potvrdilo prvu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

Prodanović je ustvrdio da je tužiteljstvo, "u silnoj želji" da se Sanadera sudi i za djela stara 17 godina koja nije počinio, "posegnulo" za Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji.

Iako je obrana osporavala tezu tužiteljstva o ratnom profiterstvu tvrdeći da je riječ o pravnom pitanju, sud je taj problem, po Prodanovićevim riječima, riješio tako da je rekao da je to činjenično pitanje o kojem će se raspravljati na glavnoj raspravi.

Obrana je na sjednici optužnog vijeća, zatvorenoj za javnost, pokušala osporiti i tezu tužiteljstva da je primio proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

"U situaciji kada banka dolazi na nepostojeće bankarsko tržište i kada daje povoljan kredit kojeg nitko drugi neće dati, onda se njoj treba isplatiti provizija, a ne bi ona trebala davati proviziju", smatra Prodanović.

Članica odvjetničkog tima Jadranka Sloković kazala je da bi se pripremno ročište u "aferi Hypo" trebalo zakazati u naredna dva tjedno, no ustvrdila je i da je USKOK u ovoj istrazi izašao iz svojih zakonskih ovlasti.

"Imali smo situaciju da su se u spisu pojavili iskazi svjedoka koji tokom istrage uopće nisu bili saslušavani nego je njih USKOK ispitao nakon dovršetka istrage. To nam govori da ćemo imati vrlo težak posao i ne znam imamo li sve garancije za pravično suđenje", kazala je. Dodala je da obrana, osim USKOK-a, "protiv sebe" ima i medije koji objavljuju i neke dokazne materijale koje branitelji "uopće nemaju u posjedu".

Upitani o Sanaderovu zdravstvenom stanju njegovi odvjetnici kazali su da zbog boli u nozi i dalje ne može hodati bez štaka. Najvjerojatnije je riječ o zanemarenoj povredi koja se razvila u upalu i "načela" ligamente, kazali su.

Štaku u Sanaderovoj ruci primjetili su i novinari koji su ga uočili dok je iz sudnice, u kojoj je održano dvosatno ročište, u pratnji pravosudnih policajaca odveden u tzv. pritvorsku jedinicu iz koje je vraćen u Remetinec, gdje je zatvoren od kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/12/07

time, 30.09.11. 16:26

A šta je sa ostalim ratnim profiterima koji su na oči svih nas opljačkali Hrvatsku i danas glume uspješne poduzetnike, investitore, bankare...Kada će oni na red? Ne bi ni Sanader bio ratni profiter da to nije zatrebalo HDZ-u.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 30.09.11. 16:45

time, na našu žalost, a na njihovu radost "tko je jamio, jamio je." Kad malo bolje promislim, na našu sramotu. U zemljama gdje narod zna razmišljati svojom glavom i brani svoja prava, to što se dešavalo kod nas ne može proći. Ali kod nas sve prolazi. To više govori o nama samima, nego o onima koji nas potkradaju već 2 desetljeća.


registracija
21/2/11

skyway, 30.09.11. 17:31

U temelje nase drzave ugradjen je kriminal, a sada za sve anomalije odgovara samo Sanader. Zalosno je da su mjerodavni slijepi kraj zdravih ociju, te mi razdragana Jaca baulja okolo, udara temeljce, reze vrpce, smijuri se, daje maloumne izjave, prijeti i sve sto cini nije nista drugo nego atak na zdravu pamet... Placi voljena zemljo!


registracija
12/1/11

bozhidar, 30.09.11. 18:05

pa da i sanader bude osudjen i da je stvarno krao/lagao, narod od toga nece imati nikakve koristi, sve dok se vladavina [system vladavine] zasniva na meritokraciji, osbnom supremacizmu/osobnoj neovisnosti [umjesto medjuovisnosti svih zitelja jedne zemlje].

ovaj ce svijet onda krasti, zavaravati, ubijati [strance], zavoditi druge zakonskim putem.

pa ova pojava se jasno vidi ponajbolje u u.s. tu, pa i u hrvastkoj, supremacisti grade zatvore za neke osobe i palace/yachte/ljetnikovce za neke druge.
a osim toga sume, promet, more, ruda, riba, nafta, voda, polja, ratna industrija, izvjestiteljstvo, skolovanje, vojska, policija, tajne sluzbe prelaze u privatne ruke u skoro svim zemljama u kojima se vladavina zasniva na samo na osbnim vrijednostima, a skupna prava se odbacuju kao zlo.

[sad znate zasto supremacisti uzvikuju: sto manje vladavine! or: no big government!]

sudjenje samo pojedincima [i jos k tomu samo sacici ljudi] ali ne systemu i drustvu u kojem su ti pojedinci izrasli i koji ih je poducavao da kradu, lazu, obmanjuju, donosi samo pogorsanje za vecinu ljudi. hvala


registracija
7/9/07

Vinogradar, 30.09.11. 18:15

To je moguće samo u Hrvatskoj
da su jednog doktora znanosti
dr.Ivu Sanadera
u činu pretekli mnogi i postali
generali :
general šofer Rojs,
general konobar Norac,
genaral monter Korade,
genaral legionar Gotovina,
general krčmar Dečak,
general geodeta Zagorac,
general pravnik Šeks,
general policajac Markač
i ostali
hebivetri!
A on
dr.sci Ivo Sanader
OBIČNI PUKOVNIK!
Nepravda!


registracija
31/1/10

STTony, 30.09.11. 18:53

Hahahah, dobro si rekao Vinogradar, sad to treba ispraviti i dati mu čin Glavnog stožernog generala za sve zasluge.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.09.11. 20:05

puno je generala, bojnika i majora nastalo na zagrebackom i drugim frontovima gdje se nije nikada pucalo.
Branitelji sute, a ove budale im sramote HV, domovinski rat, i pljackaju HR.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 30.09.11. 20:05

Vinogradar Sanader nije dr znanosti, vec poezije


registracija
7/9/07

Vinogradar, 30.09.11. 21:17

@ankicascreiber,
griješiš
jer nema dr. poezije, dr.sociologije, dr.ekonomije
nego dr.sci iliti doktori znanosti (medicinskih, ekonomskih, pravnih i td.
Kužiš?
Pozdrav
od dr.sci vinogradarstva


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 30.09.11. 22:09

Vino--koliko si to Generala nabrojio.Nije moguce da ih jedna tako mala drzava kao Hrvatska,ima?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 30.09.11. 22:24

@Dugoprugaš,
nabrojio sam svega 5 posto generala jer
Hrvatska ima živih i umrlih, aktivnih i u pričuvi
oko 150 generala!
Jesmo mala država ali smo bogata s generalima.
A tek koliko imamo pukovnika !
Od Sanadera do Ćire Blaževića i svih zastupnika Sabora koji su pukovnički čin milošću Poglavara Tuđmana stekli sjedeći u saborskim klupama.
Ima ih toliko da nije moguće sve registrirati na jednom mjestu.


registracija
24/3/10

bagsy, 30.09.11. 22:27

A gdje je dotični ratovao pa zaradio čin pukovnika,meni su bila jaja u procijepu dosta dugo,a nisam zaradio niti čin desetnika,možda su se u sportskoj ili umjetničkoj (u kojoj god je bio) činovi zarađivali fafanjem


registracija
25/6/10

vidra, 01.10.11. 06:31

Kaže poslovica," za dobrim konjem se digne velika prašina", pa tako i za našim pukovnikom. A koliko prašine će se dignuti tek nadređenima. Pa mi ćemo se zagušiti od tih naših vođa, ako se Bajić ne uljeni.


registracija
25/6/10

vidra, 01.10.11. 06:47

Čedo Prodanović s obzirom na svoju reputaciju baš nije ovo trebao. Samo će si reputaciju poljuljati, jer mora stalno lagati. Kako mu se to mili raditi? To je tako gadljivo za ozbiljnog odvjetnika.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 01.10.11. 07:31

Ovo su takve lazi i takva montaza da je to nevjerovatno. Prvo Sanaderu Ivi je HDZ dao cin pukovnika HV ili HVO -a medjutim taj covjek nije bio ni u civilnoj pricuvi ovih vojnih formacija tako da su to apsurdi ,jednostavno se radi o nekome tko je bio pripremljen od Tudjmana Franje , da nastavi pljacke i potpisivanje stetnih gospodarstvenih i financiskih ugovora po drzavu Hrvatsku. On je jednostavno mafijas jedana od karika kriminalne organizacije koja je radila sljedece. Prvo su osnovali stranku HDZ zajedno ili uz pomoc katolicke crkve,onda su raspisali izbore o neovisnosti Hrvatske i ti izbori su prosli tako je Hrvatska po ustavu bivse SFRJ imala pravo na secsiju sto je i uradjeno i to uz pomoc lobija vani i podrske nekoliko mocnih Europskih drzava i SAD ,Kanade i Australije.Tada Tudjman ocigledno spijun i placenik ide kod Helmuta Kola tadasnjeg kancelara (predsjednika vlade Njemacke i dobiva otvoren racun da bi mogao uvesti oruzje u Hrvatsku i formirati MUP i Tudjmanovu gardu). Za ovo nije bilo nikakvih potreba jer u protivnom bi samo vojska SFRJ morala da prestane da postoji na teritoriji nove drzave Hrvatske i vodili bi se pregovori o primo- predaji vojarni i streljiva nasto je Hrvatska imala pravo kao sto su se recimo podijelile Ceska i Slovacka. Posto je Tudjman kupio oruzje onda je poceo sa propagandom cistog Hrvatskog zraka i slicnih gluposti a angazovao je placenike koji su se pojavljivali i u ustaskim crnim odorama plaseci i iritirajuci Srbe tada vec nacionalnu manjinu sa 11 % gradjana,koji su trebali da ostanu zivjeti u Hrvatskoj kao normalni i ravnopravni gradjani. U isto vrijeme vrsi lustraciji na najvaznije funkcije u politici u Hrvatskoj i B I H (formiraju HZHB ) postavlja samo sebi poslusne i odane ekstremiste znaci ,vrsi lustraciju i sprjecava svaku kriticku ideju ili racionalnu politiku koja bi trebala da secesira Hrvatsku bez rata. Tada organizira kriminalnu grupu prakticki koju cina nabrojacu nekoliko : Franjo i Miroslav Tudjman, Gojko Susak,Nikica Valentic ,Mate Granic,Hrvoje Sarinic,Vladimir SeksJadranka Kosor,Mate Boban,Jadranko Prlic,Kordic Dario i ostali mnogi drugi prakticno cijela vlada republike Hrvatske i Herceg Bosne kao i gradonacelnici i komandanti vojnih postrojbi. Znaci ta grupa po diktatu i Tudjmanovom dogovoru sa Koolom jer se ovaj plasio sukoba u ujedinjenoj Njemackoj zbog prevelikih socijalnih razlika i uticaja Rusije zapravo SSSR prije i Zapadnih mocnih sila Zapadne njemacke do 1989 . Uvodi Tudjman drzavu Hrvatsku u rat i to ne jedan nego dva,onaj u B i H radi da bi zakomlicirao situaciju bio laqkse ne primjecen i vise pljackali on i njegov HDZ. U ratobvima bespotrebno ginu Hrvatski gradjani i Hrvati u B IH najcesce u namjestenim i dogovorenim izdajama od strane vrhovnistva Tudjmanovog i Suskovog. Cijelo to vrijeme oni istovremano svercaju gorivo,humanitarnu pomoc jednostavno sve gdje su mogli krasti kao i oruzje koje je trebaklo dostaviti HV i HVO -u kada je rat vec poceo.Novasc od bogatih Hrvatskih emigranata i obicnog naroda. Ratovi se zavrsavajiu znamo kako su se zavrsili i HV i HVO pod komandom Tudjmana ili njegovih povjerenikla cini zlocine zbog kojih neki i danas leze u zatvorima. Poslije rata Sanader i mnogi drugi nastavljaju zapocet plan sa izvodjenjem teskog gospodarskog kriminala dovodjenjem stranih banaka i tvrtki gdje mitom pustaju stranacke banke u nutra.Prakricno monetarni sustav drzave predaju Austrijancima i Nijemcima a i Madjarima formiraju jedinu cvrstu treceg rajha ili nesto sdto bi imaso granice bivse Austro-Ugarske. Ovdje im pomazer Vatikan koj ima nanmjeeru zvrsiti uticaj na katolike na ovim prostorima.Naravno da ostale mocnnije drzave Europe ovo nee dozvoliti ( Velika Britanija i Francuska prije svih a onda i manje ali bogate i vrlo uticajne zemlj kao Belgija,SvedskaNizozemska i moge druge.Tvrtke poklanjaju svojim povjerenicina tajkunima cesto pod formalnu upravu a stvarni vlasnici su ratni profiteri i HDZ kriminalci. Cijelo to vrijeme HDZ -koketira sa vlastima u Srbiji i organiziraju tajnim telefonima da Srbija optuzuje sto vise Hrvatskih branitalja za obranu zemlje. Svercaju i drogu kao i organiziraju ilegalnu prostituciju ili oni sami ili njihovi jatci. Dakle ti ljudi ustvari rade podlu izdaju i najgore kriminalne radnje. Dakle apsurdno je da se Ivi Snaderu sudi samo za mito korupciju i stetne ugovore. A on je kriv i zato ,medjutim pored toga je spijun izdajca i plascenik zapadnih sila ustvari Austrije i Njemacke. I njemu i cijeloj toj grupi HDZ politicara ,tajkuna odvjetnika koji su se obogatili recimo na slucajevima u Haagu treba pored kriminala i pljacki i suditi za veleizdaju i spijunazu i zavjeru.


registracija
16/2/11

pro, 01.10.11. 08:45

sad ispada da smo svi.koji smo branili hrvatsku ratni profiteri,smeće jedno dalmatinsko


registracija
25/6/10

vidra, 01.10.11. 10:25

Vlaisavljević,
Ima istine u tijeku događanja domovinskog rata u tvom komentaru, ali izostavio si najvažnije, a to su UZROCI. Memorandum SANU si zaboravio. Zaboravio si antibirokratske revolucije koje je pokrenula Srbija širom Jugoslavije. Zaboravio si i riječi koje je Milošević još na Gazimestanu izrekao . To nisi komentirao, da li namjerno ili nenamjerno.
Išao si odmah na posljedice, a posljedice su uvijek rezultat uzroka. Po težini inkriminacije uzroci su na prvom mjestu.
Uzroci su najvažniji, jer su pokrenuli ovaj domovinski rat. Pripisati nekome planiranje ratnog sukoba, pa bio to i Tuđman, to je ipak previše i daleko je od istine. Sam slijed događanja tokom ratnih godina otrgnuo se, da li planski ili ne planski, o tome bi se moglo diskutirati i da su se ubacili u prve redove razno-razne interesne skupine, psihopati, karijeristi i lopovi to je točno. Selekcija kadra, Tuđmanu je bila očito velika nepoznanica. To je sada itekako jasno. Po prirodi i po obrazovanju on je povjesničar i nije vidio dalje od nosa. Tako su mu se prikrpili "šareni kadrovi" kojima je bio interes rasparčati i pokrasti ono što je radni čovjek stvorio uz velika odricanja u bivšoj državi.
I sada imamo ono što imamo, sirotinju i bogate, koji su svoje bogatstvo stekli što su uzeli drugome ali ne svojim radom. Da su naši građani bili manje euforični u fazi stvaranja države, vidjeli bi jedan veliki lopovluk i vjerovatno stali tomu na kraj. Ali mahanje zastavama im je pomutilo vid i sada ispaštaju. I to je to.


registracija
15/8/09

vergilia, 01.10.11. 13:13

Ajoj, ni više ni manje - pukovnik! Znam jednog generala, Zagorca - pa iako je general, usput je i ratni profiter. Od kada čin pukovnika štiti od ratnog profiterstva? Od kad je uopće bilo kakav vojni čin u Hrvatskoj garancija da dotični doista jeste to za što ima čin? I zašto to uopće Sanader spominje?? Mislim da se sprda s tom optužnicom...i mislim da će odvjetnici pronaći stotinu rupa u toj optužnici. Ma, naše pravosuđe ni poštenu optužnicu ne zna složiti, osim ako sve nije predstava za narod..:)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika