30.09.2011. / 16:20

Autor: Hina

Kobaku sedam godina zatvora i mora vratiti 7,2 milijuna kuna

Bivši direktor Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorin Kobak nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz HŽ-a preko tvrtke "Agit", a uz to mora vratiti nezakonito pribavljenih 7,2 milijuna kuna.

Davorin KobakDavorin KobakBivši direktor Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorin Kobak nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na sedam godina zatvora zbog izvlačenja višemilijunskih iznosa iz HŽ-a preko tvrtke "Agit", a uz to mora vratiti nezakonito pribavljenih 7,2 milijuna kuna.

Drugooptužena bivša direktorica HŽ-ova sestrinskog poduzeća "Agit" Biserka Robić osuđena je na sedam i pol godina te povrat 9,1 milijuna kuna.

Postane li presuda pravomoćna isti će iznos državi morati vratiti i njezin suradnik Andrija Sarić koji je jedini priznao krivnju i sudjelovanje u izvlačenju novca. Njega je sudsko vijeće osudilo na tri godine i tri mjeseca zatvora, dok je posljednji optuženi bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević dobio dvije i pol godine zatvora. Njegov "dug" državi iznosi 1,7 milijuna kuna. On se jedini nije pojavio na izricanju presude nakon koje su Kobak i Robić s lisicama na rukama odvedeni u istražni zatvor koji je obvezan za osuđene na kazne veće od pet godina.

Troje optuženih mirno je saslušalo nepravomoćnu presudu koju je u do sada najvećoj aferi u državnoj željezničkoj tvrtki donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem Renate Miličević koje je optužene proglasilo krivima po svim točkama optužnice.

Suđenje je trajalo više od osam mjeseci suđenja.

Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivena novca, USKOK je potkraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa je Kobaka i ostale teretio i za sastavljanje lažnih faktura na temelju kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore tvrtaka u Austriji i BiH doznačili novac HŽ-a.

Kobak i Biserka Robić u više navrata su odbacili sve optužbe, no trećeoptuženi Sarić je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Antikorupcijska istraga u slučaju "Agit" počela je još 2008., a troje optuženih iz Hrvatske uhićeni su u srpnju 2009. Kobak i Robić su u istražnom zatvoru ostali do veljače ove godine.

Vezane vijesti

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Željeznički sindikati protiv namjere HŽ o ukidanju linija

Predstavnici sindikata željezničara Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije usprotivili su se inicijativi Hrvatskih željeznica (HŽ) da obustave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika