01.10.2011. / 10:07

Autor: Deutsche Welle

Crni dan za Srbiju

Klerofašisti samljeli pravnu državu

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty (AI) ocijenila je da je zabrana Povorke ponosa "crni dan za ljudska prava u Srbiji". I druge, brojne nevladine organizacije oštro kritiziraju odluku srpskih vlasti.

IlustracijaIlustracijaMeđunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International ocijenila je da je zabrana Povorke ponosa "crni dan za ljudska prava u Srbiji". I druge, brojne nevladine organizacije oštro kritiziraju odluku srpskih vlasti.

"Vlasti Srbije su popustile pod pritiskom desničarskih grupa koje ne razumiju ili ne poštuju prava na slobodu izražavanja utvrđena u Ustavu Srbije i zakonu", ocijenila je istraživač Sian Jones AI za Balkan.

"AI smatra zabranu velikim korakom unazad za ljudska prava u Srbiji i ogromnim vladinim ustupkom desničarskim nacionalističkim grupama, posebno 'Dverima' i 'Obrazu' koje su orkestrirale protivljenje Povorci", piše u tekstu.

"Vlada je ponovo pritisnula organizatore da otkažu Povorku ponosa, umjesto da ih podrži tako što će im garantirati prava", dodala je Jonesova. AI ukazuje i da je ovo bio četvrti put da je planirana Povorka ponosa u Beogradu, a podsjeća da je 2010. godine policija zaštitila sudionike od 5.000 nasilnih kontra-demonstranata koje su izazvale štetu po imovinu veća od milijun eura.

AI navodi da 2009. godine Povorka ponosa nije održana jer su "vlasti u posljednjem trenutku odbile zajamčiti sigurnost, poslije prijetnji ekstremno desničarskih grupa". Ova organizacija smatra da je "gradonačelnik Beograda odbio podržati Povorku ponosa, rekavši da je taj događaj rizik po 'imovinu, članove gay populacije, policiju i građane Beograda'".

"AI smatra da zabranom Povorke ponosa Vlada Srbije krši obavezu da garantira slobodu izražavanja i okupljanja. AI strahuje da zabrana Povorke, u kontekstu prijetnji homofobičnih grupa, pali zeleno svjetlo onima koji traže da se uskrate prava LGBT osobama, i podriva pravo na nediskriminaciju", navodi se u priopćenju AI.

Žene u crnom: Država predala Beograd fašistima

Nevladina organizacija Žene u crnom osudila je danas zabranu Parade ponosa koju je Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije donijelo pod izgovorom zabrane svih skupova za vikend u Beogradu.

"Kakvo god bilo obrazloženje, jasno je da je riječ o činjenici da su institucije države predale Beograd i Srbiju fašistima, čiji se učinak vidio prilikom prošlogodišnje Parade", navodi se u priopćenju ove organizacije.

Tadić podržao odluku o zabrani skupova

Predsjednik Srbije Boris Tadić podržao je odluku nadležnih državnih organa da zabrane sve skupove i tako zaštite građane od mogućeg nasilja prema njima.

Prema riječima predsjednika Srbije, država ima pravo i treba zabraniti i skupove koji kao ideju vodilju imaju nasilje prema onima koji su drugačiji i predstavljaju prijetnju po javnu sigurnost.

Održavanje Parade ponosa, kao i nekoliko skupova protivnika te parade, koji su najavljeni za predstojeći vikend zabranjeni su zbog sigurnosnog rizika.

Dačić: Parada zabranjena zbog sigurnosti

Boris Tadić, pozdravio odluku zahvaljujući kojoj su pobijedili nasilnici i fašisti (foto; Pixsell)Boris Tadić, pozdravio odluku zahvaljujući kojoj su pobijedili nasilnici i fašisti (foto; Pixsell)Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je Parada ponosa, kao i svi ostali skupovi zakazani za vikend zabranjeni kako bi se, kako je naveo, sprečio kaos. "Ta odluka je neopoziva. Ako smo došli do toga da MUP određuje, mi smo procijenili da su veliki sigurnosni rizici", rekao je Dačić za B92.

"Nije bilo nikakve dileme. Ako ćemo o ovom pitanju odlučivati sa sigurnosnog aspekta, onda je jasno da su rizici veliki. Jedan je zaključak - da se za vrijeme vikenda može očekivati narušavanje javnog reda i mira, ugrožavanje života, i oštećenje imovine, napadi na strana diplomatska predstavništva sa ciljem da se pretvori u kaos", rekao je Dačić.

Srbija za drugačije nije sigurno mjesto?

Zaštitnik građana Saša Janković ocijenio je danas da Srbija nije sigurno mjesto za one koji se po seksualnoj orijentaciji razlikuju od većine. "Savjet za nacionalnu sigurnost i Ministarstvo unutarnjih poslova danas i nisu imali što drugo napraviti već da tu činjenicu priznaju i konstatiraju", navodi se u priopćenju.

Janković je naveo da je osnovno pitanje što je napravljeno proteklih dana i mjeseci da takva odluka danas bude neizbježna i u kom pravcu će se Srbija kretati sutra.

"Svako od nas treba se zapitati da li će sutra morati ići po dozvolu da bi se, iako po nečemu u manjini, osjećao slobodno u svojoj zemlji i koristio neko od prava zagarantiranih njenim Ustavom", rekao je Janković.

beta/b92/br/jil

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U Beogradu pronađena Cezanneova slika vrijedna 100 milijuna eura

U akciji Službe za borbu protiv organiziranog kriminala i Tužiteljstva za organizirani kriminal u Beogradu i Čačku uhićeno je troje osumnjičenih za… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 01.10.11. 10:26

Ja ne znam što ovi bradonje tribaju napravit da ovi iz EU shvate s kim imaju posla! Poklat pola EU možda?


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 01.10.11. 10:27

Bravo Srbendama,
nek ste i vi jednom na pravoj strani.


registracija
31/1/10

STTony, 01.10.11. 10:57

MarioBosnjak kao pravi Bosanac Katolik je uvijek na strani mraka, zatiranja ljudskih prava i drugačijih, lopovluka, otimačine i svih tih finih stvari koje promovira zatucani 'ispravan' svjetonazor.


registracija
1/10/11

serevina, 01.10.11. 11:33

Mario,kretenčino......pa ti si se vratio na stranice Nacionala a rekao si da si završio sa Nacionalom.
Toliko o tebi i o čovjeku od riječi.Pravi hadezeovac.
Ti si obični pavijan smrdljivoga šupka.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.10.11. 11:42

Da li pojedinac, zajednica ili država imaju pravo na vlastiti stav ili sve mora biti kako gazda kaže?
Ako imaju tada su klerofašisti itd.

Koliko primitivnosti čovjek mora imati u sebi da druge nazove fašist samo zato jer ima drugačije mišljenje.
Neka se svi takvi zapitaju, je li moguće da su 2/3 populacije na zemlji fašisti?

Sve ovo je ispiranje uma.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.10.11. 11:48

Utjerivanje tolerancije pendrekom nije tolerancija nego diktatura (prolatarija - ma ne, to je bilo prije), diktatura jednoumlja pa koji god -izmom ga zvali.

Srbija je drugim riječima rekla: ne želimo utjerivati toleranciju penderekom. I kriva je jer ne želi nerede na svojim ulicama.

Hej ljudi, probudite se i počnite razmišljati svojom glavom.


registracija
31/1/10

STTony, 01.10.11. 12:16

Laudate, ako je država Ustavom propisala da svi imaju jednaka prava onda treba i stati iza tih prava.

Država koja ne stoji iza vlastitih zakona je smrdljiva vukoxebina, a to nažalost i Hrvatska i Srbija jesu.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.10.11. 12:44

@STTony......shvatio sam da se njihova prava poštuju, ali njihov skup je rizičan i kao takav je otkazan.
Slično se događa i sa drugim skupovima. Recimo koncert Thompsona u Puli i sl. I nije bilo toliko galame.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 01.10.11. 12:58

bratska sloga izmedu Srpskih i Hrvatskih klerofasista: mrzimo pedere. Samo jos jedan primjer da su Srpski i hrvatski klerofasisti ista stvar, samo drugo pakovanje.


registracija
1/3/11

Laudate, 01.10.11. 13:35

@ankicascreiber
zabrinajvajuća je lakoća s kojom one koji drugačije misle nazivaš klerofašistima.

Pamti to pa ne se nemoj ljutiti kad ti budi dijelili etikete po istom principu.


registracija
28/9/11

drcr, 01.10.11. 18:34

Srbija napala Hrvatsku u ovoj igri, prikljuci se i pomozi:
http://www.erepublik.com/hr/referrer/Dr_Revenue


registracija
8/7/09

bankar, 01.10.11. 19:01

zamisli koliko moraš biti debilni besposličar da nekog pedera napastvoješ na paradi ahahah jebo mater retardiranu


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 01.10.11. 19:40

Što reći o nekom tko se sam naziva "serevina"
nego da je smrdljiva pederčina razvaljena šupka. Pederi, ti izrodi ljudske vrste ne traže toleranciju naspram svoje nastranosti nego ti izrodi hoće vladati svim drugima koji ne misle kao oni. Ja ću se protiv vas odvratnih spodoba dočim još više i žešće boriti što vaši zahtjevi budu veći.

Ja nisam nigdje rekao da odlazim s portala ovih govnavih novina nego samo s one teme s koje su me stalno brisali.

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 01.10.11. 19:42

Pederi napali Hrvatsku priključi se

wwww.pederi-protiv-hrvatske-šupak.cmok

HDZ uvjerljivo pobjeđuje.


registracija
17/12/10

zmaj, 01.10.11. 20:01

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava AI............................................. MEĐUNARODNA............................

P. S. HDZ uvjerljivo pobjeđuje u Čitluku, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom.

M. Bošnjak, hercegovac negdje iz Kanade, Australije, najviše voli Hrvatsku, ne zna na karti gdje je njegova zemlja, a ne Hrvatska.


registracija
24/3/10

bagsy, 01.10.11. 22:40

Mario,a što se ti(vi)toliko brinrte o hrvatskoj,hrvatska nije vaša briga,niti zemlj,vi ste samo u nedostatku vlastitog identiteta prisvojili hrvatsku koja je tada bila vrlo perspektivna,kao vlastitu,to što govoriš sličnim jezikom te ne čini hrvatom,to što ideš u crkvu i katolik si,te isto ne čini hrvatom,razlika između hrvata i dinarida je kao između plemena lovaca i plemena ratara,u ovom slučaju smo mi ratari,jasno je da se naslanjš na nekoga poput hdz-a koji te bar malo uvažava,ali nemate više uporište u vrhu hdz-a kao prije,hdz vas doživljava kao glasačku mašinu,jer da bi opstali u hrvatskoj,moraju potegnuti glasove iz bosne,gdje toga ima,da vi određujete sudbinu susjedne države,a zauzvrat koristite svu infrastrukturu hrvatske,tebi i tebi sličnima,san mi je možda da se posvetite svom dvorištu pa će nam svima biti ljepše,i nemoj nazivati nešto crvenim ili pederima čemu nisi ni do koljena


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 01.10.11. 23:20

Ma odjebi govno usrano.
Mogu svoj hrvatski rod dokazati, zamisli dokazati najmanje 12 pokoljenja unazad što ti
serendać niti možeš niti ćeš kad to moći kao niti većina ovdje i svugdje iz nekih vukojebina dopeljanih kvazi Hrvata.


registracija
24/3/10

bagsy, 01.10.11. 23:49

Boli istina,zar ne,a vrijeme će doći


registracija
1/10/11

serevina, 02.10.11. 07:05

Supermario,glupane,proguglaj malo i pronaći ćeš tko je bila Serevina u Hrvata!!


registracija
1/3/11

Laudate, 02.10.11. 07:49

@bagsy......za tebe hrvatstvo prestaje na granicama hrvatske države iz 1991.

Nekada je hrvatska država bila puno veća ali su politički umovi bili puno manji i tako su se državne granice smanjile a Hrvati ostali izvan granica.

Dužnost hrvatske države je brinuti o svim Hrvatima i svi su dobro došli.
Pogledaj Židove, dolaze iz Rusije i ko zna od kuda bez da znaju i jednu riječ, kulturološki potpuno izgubljeni ali oni su Židovi i vrata su im širom otvorena.


registracija
1/3/11

Laudate, 02.10.11. 07:52

@bagsy.... osim toga mislim da procjene govore da je 1/3 stanovnika unutar današnjih granica RH iz BiH. Na žalost bojim se da se i tamo rađa sve manje djece i više ne vidim odakle će se biološki podmlađivati Hrvatska. Do sada je to bila BiH.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 02.10.11. 08:12

@serevina
Evo našo sam, znači;
seronja.


registracija
24/3/10

bagsy, 02.10.11. 10:36

ako je najmanje pola milijuna mladih moralo napustiti hrvatsku u potrazi za poslom,da bi napravilo mjesta za toliko ili više useljenika iz bih,kakva je to hrvatska,čime se to hrvatska oplemenila,ista situacija kao i prije rata,umjesto srba smo dobili bosance,hrvati su najveći gubitnici ovog rata


registracija
1/3/11

Laudate, 02.10.11. 10:43

@bagsy...... pola milijuna iselilo da bi napravilo mjesta za useljenike........ koja izjava....O zemljo otvori se.


registracija
1/10/11

serevina, 02.10.11. 11:34

MarioBosnjak, 02.10.11. 08:12

@serevina
Evo našo sam, znači;
seronja.

lijepo ti pristaje ispod MarioBosnjak
seronja.
ha,ha,ha.................................


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika