01.10.2011. / 14:00

Autor: Hina

Kina - 62 godine

Jubilej države koja guši 'drugačije'

Usprkos opetovanim obećanjima o liberalizaciji života, vlada Wena Jiabaoa je ugušila svaki prosvjed od kada je zatvoreni disident Liu Xuabo dobio 2010. Nobelovu nagradu za mir.

ArhivaArhivaKinezi u subotu proslavljaju 62. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine koju je Mao Ce Tung proglasio 1. listopada 1949. godine, javljaju agencije prateći proslavu na poznatom pekinškom trgu Tiananmem.

Predsjednik Hu Jintao, premijer Wen Jiabao i ostali visoki dužnosnici Kineske komunističke partije poklonili su se pred spomenikom mučenicima revolucije. Premijer Wen je održao govor u kojem se založio za jačanje demokracije i potvrdio volju režima da se uhvati u koštac s velikim izazovima koji stoje pred zemljom, rastućom inflacijom, pitanjem sigurnosti hrane, korupcijom, zagađenim okolišom i sveopćom društvenom nepravdom.

"Poduzet ćemo velike napore kako bi napredovali na putu reformi, očuvanja socijalne pravde, demokratskih prava i jednakosti pred sudom", poručio je Wen.

Usprkos opetovanim obećanjima o liberalizaciji života, vlada Wena Jiabaoa je ugušila svaki prosvjed od kada je zatvoreni disident Liu Xuabo dobio 2010. Nobelovu nagradu za mir.

Kineski parlament trenutno razmatra izmjene kaznenog zakona prema kojem bi policija uhićene mogla držati u zatvoru šest mjeseci bez podizanja optužnice i bez da obavijesti obitelji uhićenih.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 01.10.11. 21:32

Spin majstorima ne smeta nikakvo "gusenje" drugacijega, nego im je postalo jasno da ih je Kina nadigrala u vlastitoj igri kolonizacije i globalizacije i za par godina postaje najveca svjetska ekonomija s milijardom i tristo milijuna stanovnika. A da ne govorimo o ogromnom suficitu kojeg imaju te potpunoj kontroli oponenata kupnjom njihovih drzavnih obveznica koje mogu kada ih je volja prodati i tako unistiti ekonomiju duznika. Kina je nezaustavljiva i zato izmisljaju razloge kako bi je diskreditirali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika