01.10.2011. / 18:02

Autor: Hina

Ideologija zdravlja

Zabranjeni aparati za cigarete

"Aparati za cigarete su uglavnom bez nadzora, pa su lako dostupni djeci, iako je zabranjena prodaja duhana osobama mlađim od 18 godina", naglasio je britanski ministar zdravstva Andrew Lansley

IlustracijaIlustracijaAparati za cigarete od subote su zabranjeni u Engleskoj kako bi se smanjila konzumacija duhana, posebice mladih i kako bi se pomoglo pušačima koji su odlučili prestati pušiti, objasnilo ja britansko ministarstvo zdravstva.

"Aparati za cigarete su uglavnom bez nadzora, pa su lako dostupni djeci, iako je zabranjena prodaja duhana osobama mlađim od 18 godina", naglasio je britanski ministar zdravstva Andrew Lansley.

Oko 11 posto redovnih pušača od 11 do 15 godina u Engleskoj i Wallesu kupuju cigarete na tim aparatima, u pubovima i noćnim lokalima, prema podacima British Heart Foundation (BHF).

"Zabrana tih aparata će ukloniti lak izvor opskrbe cigaretama mladih pušača", rekla je direktorica BHF-a Betty McBride.

U Engleskoj, gdje puši više od 8 milijuna ljudi, duhan je odgovoran za 80.000 smrti godišnje, prema podacima britanskog ministarstva zdravstva.

Sjeverna Irska će slijediti primjer Engleske i zabraniti aparate za cigarete u veljači 2012., a Škotska i Wales su se obvezali da će slijediti njihov primjer.

Novi zakon zaključuje arsenal mjera koje su poduzele vlasti radi smanjenja potrošnje duhana. Od 2012. u Velikoj Britaniji na prodajnim mjestima paketi cigareta više neće biti izloženi.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika