02.10.2011. / 09:51

Autor: Hina

Odobrena nova tranša

'Nagrada' za brutalno grčko rezanje radničkih prava

"S obzirom na to da poduzimamo teške odluke i da grčki narod podnosi tešku žrtvu, da, šesta tranša je osigurana", rekao je ministar u razgovoru za tjednik To Vima

ArhivaArhivaGrčki ministar financija Evangelos Venizelos izjavio je u subotu da će Grčka dobiti šestu tranšu iz 110 milijarda dolara vrijednog zajma Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, dogovorenog prošle godine.

Venizelos je rekao da će Grčka dobiti šestu tranšu jer poduzima dogovorene mjere štednje. "S obzirom na to da poduzimamo teške odluke i da grčki narod podnosi tešku žrtvu, da, šesta tranša je osigurana", rekao je ministar u razgovoru za tjednik To Vima.

Ujedno je odbacio svaku mogućnost da Grčka neće biti u stanju servisirati svoj dug. "Svaki razgovor o tome je ili naivan ili opasan", kazao je.

U četvrtak su u Atenu stigli izaslanici "trojke" koju čine Europska unija (EU), Međunarodni monetarni fond (MMF) i Europska središnja banka (ECB) kako bi se uvjerili je li vlada ispunila fiskalne obveze preuzete u sklopu plana o pomoći koji je utanačila s tim ustanovama i odobrili novu tranšu zajma.

Pod pritiskom "trojke" vlada socijalista objavila je prošli tjedan nove mjere za 2011. i 2012. godinu. Jedna od mjera je isplata samo 60 posto plaće za 30.000 zaposlenih u javnim službama. Ako ti ljudi ne nađu novi posao u roku od 12 mjeseci bit će otpušteni.

Druge su mjere smanjenje mirovina većih od 1.200 eura mjesečno, snižavanje granice za oporezivanje godišnjih prihoda na 5.000 eura i uvođenje novih poreza.

U utorak je parlament izglasao zakon o uvođenju poreza na nekretnine za koji je ruke diglo svih 154 zastupnika socijalista.

Da bi mogla isplatiti svoje obveze u listopadu, Grčkoj treba nova tranša od osam milijardi eura zajma od ukupno 110 milijarda eura odobrenih u svibnju 2010. godine.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika