03.10.2011. / 09:23

Autor: Nacional.hr

Ubojica s povlasticama mora biti osramoćen

"Norac je napravio nešto gore od Sanadera, kojega je javnost jednodušno osudila, Sanader je osramoćen, a Norac nije. Norac mora biti osramoćen, mora se ispričati javnosti" - kategoričan je Puhovski

General Mirko Norac ispred svoje vikendice u Biogradu, snimljen u lipnju prošle godine. Photo: Filip Brala/PIXSELLGeneral Mirko Norac ispred svoje vikendice u Biogradu, snimljen u lipnju prošle godine. Photo: Filip Brala/PIXSELLBivši član Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski rekao je u razgovoru za Večernji list kako smatra da se ta nekad ugledna udruga za ljudska prava osramotila nedavnim priopćenjem u kojem su pozdravili odluku o uvjetnom puštanju ubojice i ratnog zločinca Mirka Norca na slobodu. Suprotno svojim bivšim kolegama iz HHO-a, Puhovski naime drži kako ne dolazi u obzir da se nekoga tko se nije pokajao, u ovom slučaju Norca, pusti nakon dvije trećine izdržane kazne. Također, istaknuo je da je neprimjereno pustiti na uvjetni otpust nekog tko je bio u bijegu i neprimjereno je da ga njegov odvjetnik oslovljava s "generale". Puhovski podsjeća i da Haag nema praksu ujedinjavanja kazni, dok je hrvatsko pravosuđe to učinilo u Norčevom slučaju, pa je on po pravoj računici izdržao više od polovice, a ne dvije trećine kazne.

"Imao je 25 slobodnih vikenda, pušten je kući da se oženi na dan kad nije trebao biti slobodan i sad se nastavlja s tim povlasticama. Istodobno, Abdiću, koji ni jednom nije izašao iz zatvora, niti je to tražio, odbijen je zahtjev za puštanje na slobodu, to je čisti etnički čin. Abdić je egzemplar nepravdi u pravosuđu", poručio je Puhovski, uspoređujući ovaj slučaj sa slučajem Sanader.

"Norac je napravio nešto gore od Sanadera, kojega je javnost jednodušno osudila, Sanader je osramoćen, a Norac nije. Norac mora biti osramoćen, mora se ispričati javnosti" - kategoričan je Puhovski.

Na primjedbu da se ni Šljivančanin nije pokajao za Ovčaru te da i Haag pušta osuđene za ratni zločin nakon izdržane dvije trećine kazne Puhovski je uzvratio:

"Šljivančanin nije nikoga ubio i to je haaška praksa".

Podsjetimo, u prošlotjednom priopćenju iz HHO-a su pozdravili odluku Povjerenstva za uvjetni otpust. Norčevu izjavu kako mu je "kao katoliku i praktičnom vjerniku žao zbog bilo kojeg čovjeka koji smrtno strada", te kako kad bi se „ponovo našao u istoj situaciji ne bi postupio isto" u HHO-u smatraju dovoljnim izrazom kajanja.

Emil Havkić, odvjetnik i član izvršnog odbora HHO-a, u izjavi za Večernjak dodatno je potencirao stav te udruge o slučaju Norac.

"Pokajanje se nigdje, ni vani, ne traži kao uvjet da se nekoga pusti na slobodu. Što bi bilo s političkim žrtvama, zar ih treba tjerati da se pokaju i priznaju da je država bila u pravu!? Što je s osuđenim liječnicima zbog abortusa u zemljama u kojima je abortus zabranjen? Zar i njih treba tjerati da se pokaju, a oni misle da su ženi spasili život? Što je sa žrtvama montiranih procesa i kad je netko osuđen zbog pravosudne pogreške? To bi bilo iznuđeno pokajanje i prisila. Sutra netko može u ocjenjivanju nečijeg kajanja ići tako daleko pa reći da mu ni isprika nije dovoljna, nego da traži da klekne na koljena. Čak i kad bi pokajanje bilo razlog za uvjetni otpust, ne mogu laici ocjenjivati nečije "kajem se" jer o kajanju više znaju stručnjaci koji su pratili ponašanje osuđenika u zatvoru", kaže Emil Havkić.

Vezane vijesti

Norac, Petrač i Sulić uskoro na slobodi

Norac, Petrač i Sulić uskoro na slobodi

Tri reprezentativne figure hrvatske post-komunističke povijesti - Hrvoje Petrač, Mirko Norac i Leon Sulić - izlaze na slobodu 25. studenoga. Riječ je… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 03.10.11. 09:56

Čovjeka treba nagraditi.Postaviti ga za ministra oružanih "snaga" RH.


registracija
8/7/09

bankar, 03.10.11. 10:19

norac je ionako rekao da je sljedbenik Maksa Luburića i da ne priznaje hrvatsku


registracija
4/6/09

Alarik, 03.10.11. 10:22

Nemaš se ti Norac kome šta ispričavati. Montirani proces našeg nezavisnog "pravosuđa" gdje je svjedoke prikupljao Savo Štrbac, pametnomu dosta!


registracija
21/4/11

Milankn, 03.10.11. 11:43

Obratiti osobitu pozornst:

"Na primjedbu da se ni Šljivančanin nije pokajao za Ovčaru te da i Haag pušta osuđene za ratni zločin nakon izdržane dvije trećine kazne Puhovski je uzvratio:
- Šljivančanin nije nikoga ubio i to je haaška praksa".

Šljivančanin nije nikoga ubio!? A one tisuće ljudi poginulih u opsadi i bombardiranju Vukovara!? Tako ni Biljana Plavšić "nije nikoga ubila"!?

Aha, da, evo sad sam provjerio u enciklopediju. Pod "ljigavi četnički licemjer" stoji: Žarko Puhovski. Sve je jasno.


registracija
20/6/11

etna47, 03.10.11. 12:42

Ovaj "Hrvatski"Jevrej Ž.Puhovski nije ništa bolji od svojih predaka i ono su osudili svog NEVINOG ISUSA KRISTA.


registracija
1/4/07

ulomax, 03.10.11. 13:12

dosta vise te gnjide puhovskog.Cemu se Hrvati cude kakvi lumeni izlaze sa filozofskog fakulteta kada im predaju akrapi poput doticnog, pupovca i sl.To je pravi sumrak uma.


registracija
27/12/06

Skipp, 03.10.11. 14:11

Sumrak su većina komentara gore, ali ne uma jer oni (ili onaj jedan pod raznim nickovima) uma nemaju. Norac je direkto pucao u glavu onoj curi, i direktno je pucao u zatiljak onim jadnim starcima. Veliki i hrabri general i heroj.Slavite ga!


registracija
14/7/11

Trinity, 03.10.11. 14:36

Velikom broju Hrvata nažalost ti osuđeni "generali" domoljubi su i dalje heroji, a ne zločinci! Čak i oni među njima koji toliko ljube svoju zemlju da su utekli preko granice, jer presude svoje ljubljene domovine ne priznaju! Svemu tome lijepo ih je poučio njihov neprežaljeni 1. predsjednik sa tezom da "Hrvat ne može počiniti ratni zločin". Sumrak...da.


registracija
25/10/10

cuma, 03.10.11. 16:44

bravo bankar, ja sam to neki dan također konstatirao, netko tko se diči ustaškim glavešinama, ne zaslužuje ovakvu dobrohotnost hrvatskog pravosuđa, norac je sramota Hrvatske, ni ponos ni dika, zločinac od glave do pete,,,neka ga tamo do kraja kazne, bez privilegija, s onoliko milosti koliko je i sam davao svojim žrtvama.


registracija
29/7/11

posejdon, 03.10.11. 16:51

Da li vi svi koji smatrate da Norac treba biti pusten na slobodu nakon dve trecine odlezane kazne (iako je sam priznao da je licno ubio nesretnu zenu metkom u potiljak ni krivu ni duznu) ne racunajuci zapovjedanjem streljackim vodovima koji su usmrtili desetke osoba srpeske nacionalnosti ( samo zato sto su bili Srbi - BEZ SUDJENJA I PRESUDE) isto tako smatrate da bi trebali Srbi koji se nalaze u hrvatskim zatvorima - Lepoglavi i dr. isto tako trebalo oprostiti trecinu kazne za zlocine koje su pocinili u Domovinskom ratu., jer ja do sada nisam nigdje vidjeo niti procitao za takvu incijativu - mislim na HHO-koji se tako zdusno zalaze za oprost (mozda ti Srbi isto tako nisu izjavili kajanje).


registracija
25/6/10

vidra, 03.10.11. 17:41

Neće imati duševni mir u ostatku života. To mu je kazna, sam si ju je zadao.Nadmetanje da li ga pustiti ili ne meni je svejadno, jer kaznu će izdržavati cijeli život njegova savjest, normalno ako je ima.


registracija
30/12/08

csiki, 08.10.11. 15:25

Veliki heroj norac( ne N) ubiti neduznu vezanu zenu to je stvarno nesto veliko u ocima mnogih stanovnika rh


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika