03.10.2011. / 12:10

Autor: Nacional.hr

Država - poražavajuće loša gospodarica

"Vlada treba poboljšati upravljanje društvima u većinskom vlasništvu države te prodati manjinske udjele", jasan je bio Bajo

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaRepublika Hrvatska na petom je mjestu u Europskoj uniji po vrijednosti državne imovine, ali po dobitku svrstana je na samo dno ljestvice, piše Novi list.

Podaci iz Eurostata i analiza koju je napravio Anto Bajo iz Instituta za javne financije svrstavaju Hrvatsku iza Norveške, Finske, Islanda i Švedske, s vrijednošću državne imovine od 31.4 milijarde eura ili 68 posto hrvatskog BDP-a.

Hrvatska je po djelotvornosti upravljanja osma od kraja ljestvice, u velikoj skupini zemalja koje iz imovine izvlače manje od jedan posto BDP-a, s dobiti od 0,7 posto. Radi se o iznosu od oko 300 milijuna eura godišnje, a potječe uglavnom iz zakupnina i dobiti državnih poduzeća. Ostale europske članice daleko su sposobnije od Hrvatske. Naftom bogata Norveška tako od državne imovine ostvaruje 11 posto BDP-a, a Finska, Island, Švedska i Nizozemska od 2 do 4 posto.

Hrvatska državna imovina broji 69 tvrtki "od posebnog državnog interesa", što jeviše od 80 posto državne imovine. U razdoblju od 2002. do 2010. godine državna poduzeća uplatila su u proračun 700 milijuna eura, što je godišnji prosjek od 0.2 posto BDP-a.

"Vlada treba poboljšati upravljanje društvima u većinskom vlasništvu države te prodati manjinske udjele. Trebala bi izraditi i objaviti planove za privatizaciju i upravljanje državnom financijskom imovinom do 2021. godine", jasan je bio Bajo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika