03.10.2011. / 13:34

Autor: Hina

Mađarska bi mogla uskratiti potporu Srbiji za EU

Mađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Eurospkoj uniji ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine koji Budimpešta smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak mađarska agencija MTI.

Zsolt SemjenZsolt SemjenMađarska će razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Eurospkoj uniji ako Beograd ne izmijeni zakon o povratu imovine koji Budimpešta smatra diskriminacijskim prema mađarskoj manjini u Vojvodini, prenijela je u ponedjeljak mađarska agencija MTI.

"Mi smo među najvećim zagovarateljima ulaska Srbije u EU, no članstvo se ne čini realnom opcijom za zemlju koja donosi zakon kojim uskraćuje građanska prava", rekao je u ponedjeljak, za posjeta Subotici, zamjenik mađarskog premijera Zsolt Semjen.

Budimpešta će "razmotriti svoju potporu srbijanskoj kandidaturi" ako srbijanski parlament ne izmijeni neprihvatljive dijelove zakona o povratu imovine i time omogući da i mađarska zajednica bude obeštećena", rekao je Semjen.

Srbijanski parlament prihvatio je prošli tjedan zakon o povratu imovine koju je komunistički režim konfiscirao nakon Drugog svjetskog rata, a što je jedan od uvjeta na putu Srbije prema EU.

"Mađarska odbacuje načelo kolektivne krivnje, što je protivno osnovnim standardima Europske unije, temeljnim ljudskim pravima, a također interesima mađarske zajednice", rekao vicepremijer.

Za Budimpeštu je zakon o povratu imovine diskriminatoran prema mađarskoj manjini u Vojvodini, gdje živi oko 350.000 Mađara.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 03.10.11. 23:34

A Hrvati su dobili sva moguća i nemoguća prava u Vojvodini! Smiju čak i porez plaćat!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika