03.10.2011. / 15:04

Autor: Hina

Istraživanje GfK: Za zdravlje je najvažnija zdrava prehrana

Istraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao najvažniji način brige o vlastitom zdravlju.

Zdrava prehrana je ključna za zdravljeZdrava prehrana je ključna za zdravljeIstraživanje GfK o zdravlju pokazalo je da 90 posto Hrvata smatra zdravlje osnovnom pretpostavkom dobrog života, a zdravu prehranu vide kao najvažniji način brige o vlastitom zdravlju.

U Hrvatskoj zdravu prehranu najviše ističu ispitanici iz Dalmacije (92 posto), dok je zdrava prehrana najmanje spomenuta u Slavoniji (73 posto) te Lici (66 posto). Istraživanje je pokazalo da je ona nešto važnija za mlade od 15 do 17 godina te osobe starije od 55 godina. Najviše pažnje zdravoj prehani posvećuje se u kućanstvima s prosječnim prihodima.

Kao drugi najvažniji način brige o zdravlju Hrvati navode lijekove na recept, koji su najvažniji starijima od 65 godina (84 posto) te ženama (58 posto), a najmanje su važni u Dalmaciji (38 posto).

Sport i rekreacija važniji su muškarcima (58 posto) nego ženama (40 posto), a važni su i mladima do 24 godine starosti (između 70 i 80 posto).

Dodaci prehrani te biljni lijekovi, pokazuje istraživanje, nemaju neko zapaženo mjesto u Hrvatskoj. Njih najviše preferiraju osobe između 25 i 34 godine (oko 40 posto) te stariji od 65 godina (37 posto).

Alternativna medicina u brizi o zdravlju za sada ima najmanju ulogu u Hrvatskoj (prosjek je tek oko 5 posto), a najviše je istaknuta u Istri s Primorjem (oko 10 posto).

Vezane vijesti

'Kokice su hranjive i zdrave'

'Kokice su hranjive i zdrave'

Znanstvena studija sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji je dokazala kako su kokice hranjivije od voća i povrća, piše Gizmodo.com Nemojte se bojati… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika