03.10.2011. / 15:09

Autor: Nacional.hr

PBZ analize: U 2012. nas čeka stagnacija plaća

Bruto plaće su u prvih sedam mjeseci realno pale za 1,1%

Oporavak tržišta rada očekuje se tek krajem 2012.Oporavak tržišta rada očekuje se tek krajem 2012.Analitičari PBZ-a u ovotjednom izdanju PBZ analiza upozoravaju na visinu prosječnih plaća, ali i trend prema kojem u sljedećoj godini u Hrvatskoj možemo očekivati daljnju stagnaciju plaća.

Prema podacima DZS-a, neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u prvih sedam mjeseci ove godine u prosjeku je iznosila 5.393 kune, što je za nominalnih 1,9% više nego u istom razdoblju lani,a realno niže za 0,3%.

To je u skladu sa scenarijem koji su analitičari predvidjeli, a prema kojem bi neto plaća u prosjeku u ovoj godini bila realno niža za 0,3%, dok bi s korekcijom za učinak kriznog poreza plaće bile realno više za oko 2,5%.

"To je učinak ukidanja posebnog poreza i poreznih izmjena, a ne trenda rasta plaća – bruto plaće su naime u prvih sedam mjeseci realno pale za 1,1%", ističu iz PBZ-a.

S obzirom na očekivani ponovni rast nezaposlenosti u jesenskim mjesecima, analitičari do kraja godine ne vide veće promjene.

No, uporavaju kako je u Hrvatskoj tržište rada tromo i reagira na kretanja gospodarstva s određenim vremenskim pomakom. Upravo zbog toga, očekuju promjene u stopi nezaposlenosti tek u posljednjem tromjesečju 2012. godine.

"U takvim uvjetima malo je vjerojatno da bi nominalan rast plaća premašio rast cijena. To znači da nas očekuje godina stagnacije do blagog realnog pada plaća", zaključuje se u PBZ Analizama.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika