03.10.2011. / 15:30

Autor: Nacional.hr

MMF odobrio stand-by aranžman Srbiji

Iz MMF-a upozoravaju kako bi sljedeća vlada trebala ubrzati tempo strukturnih reformi potrebnih za razvoj aktivnijeg izvoznog sektora i okrenuti se modelu rasta koji će stvoriti više radnih mjesta

Boris TadićBoris TadićIzvršni odbor MMF-a odobrio je Srbiji stand-by aranžman vrijedan 1,1 milijardu eura u trajanju od 18 mjeseci.

Aranžman je odobren kako bi se održala makroekonomska i financijska stabilnost države, a pomoći će osigurati srbijansku ekonomiju od vanjskih šokova te povećati stvaranje novih radnih mjesta.

"Vanjska pozicija Srbije je uravnoteženija no što je bila prije gospodarske krize, a što se odražava u mnogo manjem deficitu platne bilance i konkurentnijem tečaju. Također, rezerve središnje banke ostale su na prihvatljivom nivou. No, vanjski rizik, uključujući onaj od prelijevanja financijskih nestabilnosti iz okruženja je povećan", istaknula je Nemat Shafik, zamjenica izvršnog direktora.

S obzirom na predstojeće izbore u Srbiji, koji će se održati sljedeće godine, iz MMF-a upozoravaju kako bi sljedeća vlada trebala ubrzati tempo strukturnih reformi potrebnih za razvoj aktivnijeg izvoznog sektora i okrenuti se modelu rasta koji će stvoriti više radnih mjesta.

"To podrazumijeva restrukturiranje i privatizaciju državnih tvrtki, povećanje fleksibilnosti tržišta rada te bolja garancija imovinskih prava", istaknula je Nemat Shafik.

Iz Srbije su poručili kako će sredstva koja im je odobrio MMF iskoristiti samo u slučaju krajnje nužde, te će reforme pokušati provesti samostalno.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 03.10.11. 20:31

Mislim da im je to put u stezanje remena i bunu naroda. reforma.fotumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika