03.10.2011. / 15:36

Autor: Deutsche Welle

Alibaba želi kupiti Yahoo

U Europi ili SAD malo tko za njega zna, ali u Kini on slovi za jednog od velikih „igrača“: moćni poduzetnik Jack Ma, osnivač uspješne prodajne platforme „Alibaba“, želi preuzeti internet platformu Yahoo

Alibaba želi kupiti YahooAlibaba želi kupiti YahooAlibaba je najveća kineska prodajna internet-platforma. I najmoćnija: prema pisanju lista Wall Street Journala „Alibaba" trenutno vredi 32 milijarde dolara, a prije samo nedjelju dana jedna grupa međunarodnih investitora najavila je ulaganje novih 1,6 milijardi dolara u tog kineskog giganta. Sada je osnivač „Alibabe", kineski poduzetnik Jack Ma, najavio novu ekspanziju: „Veoma smo zainteresirani za kupovinu Yahoo-a", izjavio je Ma prilikom jednog predavanja na američkom elitnom sveučilištu Stanford.

Jack Ma je istovremeno potvrdio da postoje i drugi ozbiljno zainteresirani i mogući kupci, i da su svi oni kontaktirali s njim. Prema informacijama s kojima mediji za sada raspolažu, radi se prije svega o investorskim grupama poput Silver Lake Partnersa i Andreessen Horowitz, ali navodno su interes pokazali i softverski gigant Microsoft i direktan konkuretnt Yahoo-a AOL.

Sanacija ili prodaja?

Yahoo je vlasnik 40 posto dionica „Alibabe" i to je najvrijedniji dio čitave kompanije koja je svojevremeno bila pionir interneta i prije ekspanzije Googlea, najpopularnijeg internet pretraživača. Vrijednost tih dionica procjenjuje se na oko 13 milijardi dolara, dok je posljednja procjena ukupne vrijednosti koncerna Yahoo na američkoj burzi iznosila manje od 17 milijardi dolara.

Jack Ma naglasio je da je njegov koncern „Alibaba" zainteresiran za preuzimanje čitavog Yahoo-a, a ne samo nekih dijelova. Trenutno Yahoo traži novog šefa, nakon što je početkom rujna otpuštena dosadašnja direktorica Carol Bartz. Njoj se prebacuje da za dvije i pol godine, koliko je bila na čelu koncerna, nije uspjela preokrenuti već ranije zabielježen negativan trend razvoja. Najveći problem Yahoo ima u sferi primarnog financiranja putem reklama na stranicama svog pretraživača. Tu Yahoo znatno zaostaje za konkurentima Googleom i društvenom mrežom Facebook.

Prema tvrdnjama Wall Street Journala upravni odbor Yahoo-a još uvijek nije odlučio da li će čitav koncern biti ponuđen na prodaju ili će se pokušati dalje sa samostalnom djelatnošću. Trenutno je u toku potraga za novim mogućim šefom, pri čemu bi njegov zadatak bio ili da sanira koncern ili da ga pripremi za prodaju.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Yahoo tužio Facebook zbog krađe 10 patenata

Yahoo tužio Facebook zbog krađe 10 patenata

Internetski pretraživač Yahoo tužio je društvenu mrežu Facebook zbog krađe patenata koji se odnose na metode i sisteme za reklamiranje na internetu,… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.10.11. 15:16

Americki kongres ce uraditi sve da ovo spreci.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika