03.10.2011. / 15:50

Autor: Hina , Nacional.hr

Hrvatski 'intelektualci' plus biskupi

Spašavajte čast, pustite one koji su vojevali umjesto vas!

Skupina hrvatskih akademika i biskupa uputila je glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti pismo, koje je supotpisalo više od 2200 uglavnom intelektualaca iz Hrvatske i svijeta, u kojem traže da puste hrvatske branitelje, zatočene i osuđene bez dokazane krivnje u Den Haagu.

Traže povratak "hrvatskih branitelja" iz HaagaTraže povratak "hrvatskih branitelja" iz HaagaSkupina hrvatskih akademika i biskupa uputila je glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti pismo, koje je supotpisalo više od 2200 uglavnom intelektualaca iz Hrvatske i svijeta, u kojem traže da puste hrvatske branitelje, zatočene i osuđene bez dokazane krivnje u Den Haagu.

Zatočili ste ih jer su spašavali umjesto vas

U pismu naslovljenu Vijeću sigurnosti UN-a potpisnici, uz ino, ne traže pokapanje mrtvih, sprječavanje granatiranja hrvatskih gradova, spaljivanje sela poput Ćelija, pokolj ranjenika vukovarske bolnice, transporte u koncentracijske logore u Srbiju, zlostavljanja i silovanja, da vrate stotine tisuća hrvatskih prognanika, spriječe rušenje katoličkih crkava i kuća, genocid, kulturocid i urbicid, da vrate u život 402 poginula djeteta te dijelove tijela 1044 ranjena djeteta, jer je za to, kako se napominje, već odavno kasno, a to su ionako učinili hrvatski branitelji, koji su donijeli mir, ali ste ih vi zatočili u Haagu.

"Zatočili ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice", navodi se u pismu i dodaje: "Mi tražimo od vas: vratite nam naše žive, naše branitelje, koje ste vi zatočili i osudili bez dokazane krivnje. Tako ćete spasiti svoju čast, zajedničku čast svih vas i svakoga pojedinačno."

Rasističke presude

Pismo je poslano predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor s molbom da ga preko hrvatskog veleposlanika pri UN-u dostavi glavnom tajniku UN-a i Vijeću sigurnosti.

Akademik Josip Pečarić u dopisu premijerki navodi kako je pismo Vijeću sigurnosti napisano u povodu "rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, na sudu koji je osnovao UN". Podsjeća da je general Gotovina i Hrvatska vojska operacijom "Oluja", spašavanjem Bihaća, spriječila genocid razmjeran onome iz Drugoga svjetskog rata.

Akademici, nadbiskupi u miru, biskupi

Pismo je, uz ine, potpisalo 17 akademika, jedan nadbiskup u miru i dva biskupa, a napisano je na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom španjolskom, portugaskom i esperantu.

Vezane vijesti

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Šešelj odbio sudjelovati u postupku u Haagu

Raspravno vijeće odgodilo je suđenje do ponedjeljka, a predsjedavajući sudac naglasio je kako je to Šešelju "posljednja šansa" da "preispita svoje… Više

Komentari

registracija
25/10/10

cuma, 03.10.11. 16:23

Konačno nešto suvislo u pokušaju da se obrani čast generala i Domovinskog rata u cijelini,,,svijet bi morao pozitivno reagirati na ovaj demarš!


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 03.10.11. 16:57

Tesko da ce to ovi vani povjerovat! Kuze oni jako dobro sto je to mafija, oni vec stoljecima usavrsavaju neke stvari i zbog tolike ''ekspertize'' svakako ce nastaviti sagledavati neke stvari iz vise razlicitih kutova. Da su se ratne strahote desavale u Hrvatskoj i BiH a ne po Srbiji, to svakako stoji, ali to po samoj prirodi stvari nije dovoljno za tvrditi, mi smo se samo branili. Kako i zasto je dobila ime hrvatska novcanica, nakon hrvatskog dinara? Zasto su hrvatski Srbi natjerani u egzodus? Kada ce moci doci natrag? Zasto se je planiralo pripojiti Hercegovinu Hrvatskoj? Zasto se na kraju odustalo?
Zasto ne funkcionira pravosude u Hrvatskoj?
Pa nisu bas svi glupi, zar ne?


registracija
3/6/11

skaraica, 03.10.11. 18:37

Ovdje samo etnopsihijatrija pomaže.


registracija
12/1/11

bozhidar, 03.10.11. 18:47

nisam ocekivao pravdu za nasu vojsku od bilo kojeg evropskog suda.

hrvatski fasisti; t.j., hdz, odobrio je taj sud samo zato jer je bio i ostao jedan politicki sud ali pod nadzorom odobrenjem evropskih, americkih, i, valjda, nekih azijskih fasista.

pa pogledajmo sto oni rade palestincima vec duze od 80g; te sto rade pashtunima, iracanima; te radili lebanezima, sj. koreji, nicaragui, cubi, panami, i drugim narodima.

pa sto su i nama samima radili i o nama govorili dok su srbi nas ubijali, razarali nase gradove, izganjali hrvate iz svojih domova, itd.

pa mnogi desnicari i svi ljevicari su cak odobravale ta zlocinstva, a ljevicari i dan danas [?i u hrvatskoj] hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 03.10.11. 19:02

zasto su hr srbi natjerani na exodus? a zasto su srbi odrzali dva referenduma? i to tek nakon okupacije hrvatske, izgona oko 200k hiljada hrvata iz svojih kuca, mnogih ubojstva, a ne prije.
pa i ako prije, oba referendma bi bili nezakonita jer jedna manjina po medjunarodnom zakonu [mijenjaj ga {ali ne ratom} ako hoces/mozes] moze samo zatraziti najmoderniju autonomiju koja vec postoji u mnogim zemljama, a nkad otcjepljenje.
a jos je i vaznije pitanje zasto vodeci srbi u hrvatskoj nisu dozvolili srbima da referendumom odbace ili prihvate Z-4 plan? hvala


registracija
30/9/09

davor12345, 03.10.11. 19:05

E moji dečki! Vidim ja da "hrvatska skupina akademika i biskupa" ništa nije naučila od bjelosvjetske pulitike! Sve bi to bilo OK da nije bilo tzv. bosanske ili hercegbosanske avanture i suludih ideja mijenjanja granica na koju je nasjeo najveći od svih Hrvata, dr. Vrane Tuđman!


registracija
12/1/11

bozhidar, 03.10.11. 19:36

da budemo nacisto? ja sam zestoko napao hdz za rat koji su ti fasisti [moguce pomocu 'socijalista'] poveli protiv bosne; te u korist cetnika.
posto neznam koliko su, ako uopce, za taj rat bili i hrvatski generali koji su vodili oluju, necu ih zato kriviti, a narocito ne za odlazak srba i ubojstva srba pocinjenih od hrvata.
za te zlocine pa i za izgon srba, ako je taj izgon bio naredjen, najvise je kriv hdz. hvala


registracija
14/11/07

laufer, 03.10.11. 20:55

Onaj tko poznaje funkcioniranje međunarodnog pravosuđa i međunarodne politike, zna da su ovakva "pisma" obično palamuđenje.
Znaju to i potpisnici, ali dolaze izbori, a ovakva "borba za naše generale" vrlo dobro izgleda.

I ništa ne košta.


registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.10.11. 15:08

Zanimljivo je sta sve ova gospoda tvrde. "Zatočili ste ih i zato što su umjesto vas spasili sto tisuća muslimana u zaštićenoj zoni Bihaća, a poslije pokolja u zaštićenoj zoni Srebrenice" - Gde je receno da su u zatvoru zbog toga?
"Rasističkih presuda hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u Haagu, na sudu koji je osnovao UN" - rasistickih? Znaju li oni sta rec "rasizam" zapravo znaci? To bi znacilo da su sudije africkog, azijskog i latinoamerickog porekla donele te presude zato sto su Gotovina i ostali beli.
Ovde nije u pitanju presuda HV-u, nego pojedincima za koje se zna da su cinili zlocine. Kao neko kome je sva rodbina sa oceve strane poreklom iz Zadra, znam odlicno o cemu govorim. Toliko njih je pobijeno, pokretna imovina oteta, a kuce otete ili spaljene.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika